ANKARA (AA) - BURCU ÇALIK - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca kronik hastalıklarla mücadele eden yoksul durumdaki vatandaşlar ve aileleri için başlatılacak sosyal yardım programından, ilk aşamada 4 bin 300 tüberküloz ve SSPE hastası faydalanacak. Yardım programıyla hastalara asgari ücretin üçte ikisinin üzerinde aylık desteğin verilmesini planlayan Bakanlık, düzenli psikososyal destek de sağlayacak.
AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın talimatıyla bir süre önce çalışmaları başlayan "Kronik Hastalıklarla Mücadele Eden Ailelere Yönelik Yeni Sosyal Yardım Programı"nın detayları ve uygulama esasları belli oldu.
Sağlık Bakanlığı ile iş birliğinde kronik hastalıklarla mücadele eden, ekonomik ve psikolojik açıdan zorluklar yaşayan vatandaşların desteklenmesi amacıyla başlatılan sosyal yardım programı, birçok yönüyle dünyada da bir ilk olma özelliğini taşıyor.
Programın başlatılması için gereken tüm hazırlıkları tamamlayan Bakanlık, sosyal yardım programıyla ailelere sadece nakdi değil düzenli psikososyal destek de sağlayacak. Böylelikle kronik hastalığı bulunan ve tedavi süreçlerini evlerinde devam ettiren yoksul vatandaşlar ile ailelerinin hem maddi hem de manevi olarak yalnız bırakılmaması hedefleniyor.
- İlk aşamada tüberküloz ve SSPE hastaları faydalanacak
Yapılan çalışmalara göre, ilk aşamada, tüberküloz hastalığı ve kızamık mikrobunun yol açtığı bir beyin hastalığı olan Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) ile mücadele eden yoksul vatandaşlara yeni sosyal yardım programı kapsamında düzenli psikososyal ve nakdi destek verilecek.
Programın ilerleyen aşamalarında ise diğer nadir ve riskli hastalıklarla mücadele eden yoksul vatandaşlar yardım programı kapsamına alınacak.
- Yatağa bağımlı tüberküloz hastalarına ek yardım yapılabilecek
Bakanlık, sosyal yardım programı kapsamında tüberküloz ve SSPE hastalarının fiziksel sağlık kayıplarının yanı sıra yaşadıkları mali kayıpların telafi edilebilmesi amacıyla aylık maddi destek ödemesi gerçekleştirecek.
Asgari ücretin üçte ikisinin üzerinde bir oranda verilmesi planlanan desteğin yanı sıra tıbbi öz bakımlarını gideremedikleri, yatağa bağımlı olarak yaşamlarını sürdürdükleri veya ev yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerekliliği ilgili sağlık birimince tespit edilen tüberküloz hastalarına ek ödeme de yapılabilecek.
Bakanlığa bağlı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünce yapılan incelemelere göre, hali hazırda bu destekten faydalanabilecek yoksul durumda 4 bin 300 kronik hasta bulunuyor.
- Kimler yararlanabilecek, nasıl başvurulacak?
Destekten yararlanılabilmesi için hanede kişi başına düşen aylık gelirin asgari ücretin aylık net tutarının üçte ikisinden az olması şartı aranıyor.
Ayrıca SSPE hastası olan vatandaşların "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik"te belirtilen usul ve esaslara göre düzenlenen sağlık kurulu raporunun bulunması gerekiyor.
Bu şartları taşıyan ve sosyal yardım programından yararlanmak isteyen vatandaşların, ikametgahlarının bulunduğu il ve ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıflarına başvuruda bulunması yeterli olacak. Sağlık durumu nedeniyle bizzat başvuruda bulunamayacak durumda olan vatandaşların müracaatları ise kendileriyle aynı hanede ikamet eden yasal velileri, vasileri aracılığıyla alınacak.
Başvurular SYD Vakıfları Mütevelli Heyetlerince değerlendirilerek karara bağlanacak.
- Destek süreleri
Program kapsamında gelir kriterinin bozulmaması şartıyla SSPE hastalarına tedavileri sürdüğü müddetçe destek verilecek.
SYD Vakıfları Mütevelli Heyetlerince sosyal yardım almalarına karar verilen tüberküloz hastalarının ise Sağlık Bakanlığı mevzuatı kapsamında belirlenen sürelere ilave olarak tedaviden sonraki toparlanma dönemleri de dikkate alınacak.
Bu kapsamda, önceden tedavi görmemiş tüberküloz hastaları için 6 ay desteğin yanı sıra ek 6 ay da yardım yapılacak. İkinci seçenek ilaçlarla tedavi olan tüberküloz hastalarına yönelik 24 ay üzerine ek 6 ay olarak planlanan destekte, menenjit tüberküloz hastaları için 12 ay üzerine ek 6 ay, kemik tüberküloz hastaları için de 9 ay üzerine ek 6 ay süreyle destek verilmesi planlanıyor.
- Ödemeler Sosyal Yardım Kartlarına yapılacak
Bakanlık destek ödemelerini PTT aracılığıyla hak sahiplerine sağlanacak Sosyal Yardım Kartları ile yapacak. Vatandaşlar, yardımlarını herhangi bir ücret kesintisi olmaksızın PTT şubelerinden veya ATM'lerden çekebilecek. Ayrıca Sosyal Yardım Kartları alışverişlerde de ödeme aracı olarak kullanabilecek.
Öte yandan coğrafi koşullar, hava şartları, hastalık, yaşlılık, engellilik durumları gibi nedenlerle ödemelerini çekmeye gidemeyen hak sahibi vatandaşlar da Bakanlıkça uygulanan "Konutta Ödeme Sistemi" ile kapılarında ödemelerini alabilecek.
- Dünyada her yıl 9 milyon insan tüberküloza yakalanıyor
İstatistiklere göre, dünyada her yıl 9 milyon insan tüberküloz hastalığına yakalanırken, 1 milyon 700 bin insan da bu hastalık sebebiyle hayatını kaybediyor. Ayrıca dünya genelinde ilaca dirençli tüberküloz da her geçen gün yaygınlaşıyor.
Türkiye'de ise Sağlık Bakanlığı öncülüğünde son yıllarda yürütülen başarılı çalışmalar sonucunda tüberküloz görülme sıklığı Dünya Sağlık Örgütü Avrupa bölge ortalamalarının altına düştü. Avrupa bölgesinde tüberküloz görülme sıklığı 100 binde 36 iken Türkiye'de bu ortalama 100 binde 15'ler seviyesine geriledi.
Yapılan incelemelerde sosyoekonomik sorunlar yaşadıklarında tedavilerini devam ettirmekte güçlük çektiği, hatta tedavilerini terk ettiği saptanan tüberküloz hastalarının söz konusu nakdi yardım ile Verem Savaşı Dispanserince programlanan tedavilerini düzenli olarak yerine getirmesi, takip ve kontrollere düzenli devam etmesi, ilaçlarını hekimce belirlenen periyotlarda kullanması hedefleniyor.
Teşhis aşamasından itibaren hayatlarını yatağa bağımlı olarak idame ettirebilen ve evlerinde sürekli olarak tıbbi cihaz kullanmaları gereken SSPE hastalarının evde sağlık bakımları ise ailelere ek mali yük getirebiliyor. Bakanlık, sağlanacak destekle bu durumdaki ailelerin sıkıntılarına çözüm bulmayı amaçlıyor.
AA