NEVŞEHİR (AA) - Katar, İstanbul ve Kütahya'dan sonra Kapadokya'da açılan çini sanat galerisi, birbirinden özel el emeği ürünlerle dikkati çekiyor.
Nevşehir'in Göreme beldesinde, çini sanatçısı Nida Olçar tarafından açılan sanat galerisinde alıcılarını bekleyen sanat eserleri arasında en çok ilgiyi 425 bin liradan satışa sunulan çini balık görüyor.
Unesco Yaşayan İnsan Hazinesi Ödülü’nü aldıktan sonra 2010 yılında vefat eden ünlü çini ustası Sıtkı Olçar’ın adını taşıyan sanat galerisi, kızı Nida Olçar tarafından Kapadokya'da açıldı.
Tanıtım toplantısında gazetecilere açıklama yapan Olçar, Katar, İstanbul ve Kütahya’dan sonra yeni sanat galerisini Kapadokya’da faaliyete geçirdiklerini söyledi.
Türkiye genelindeki farklı sanatçılara ait eserlerin galeride sergilendiğini belirten Olçar, dünyanın en nadide el emeği seramik ürünlerine ev sahipliği yaptıklarını ifade etti.
Olçar, “Dünyada eşi olmayan çini eserlerimizi burada sergiliyoruz. Seramik sefer tasından, mozaik tespihlere kadar çok farklı eserler var. Kapadokya bölgesine gelen yabancı turistlerin büyük ilgi göstereceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Sanat galerisindeki en yüksek fiyata sahip eserlerden bir metre uzunluğundaki çini balıkla ilgili bilgi veren Olçar, bunun dünyadaki en büyük çini balık olduğunu belirterek, 425 bin liradan satışa sunulduğunu vurguladı.
Çini işçiliğinde büyük eser ortaya çıkarmanın zorluğunu anlatan Olçar, “Büyük boyuttaki çini ürünler fırınlandığında kırılmış olarak çıkıyor. Defalarca denenmesinin ardından farklı dönemlerden bugüne kadar sadece 5 çini balık sanat eseri olarak ortaya çıkarılabildi. Burada sergilediğimiz ise dünyadaki en büyük çini balıktır ” şeklinde konuştu.
Olçar, Kütahya’da yapılan çini balığın üzerindeki işlemelerin 6 ayda tamamlandığını sözlerine ekledi.
AA