Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri, işletmecilere şebekelerinde belirli oranlarda yerli ürün belgesine sahip ürünleri (baz istasyonu veya ilgili diğer şebeke ekipmanları gibi) kullanma zorunluluğunun ilk defa 4G yetkilendirmesiyle getirileceğini bildirdi. BTK yetkilileri, Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla 3G işletmecileri, şebekelerinde kullanacakları yazılım ve donanım ürünlerinin belirli bir kısmını, Türkiye'de Ar-Ge merkezi bulunan ve belirli sayıda mühendis istihdam eden tedarikçilerden sağlamakla yükümlü tutulduğunu anımsattı.
Türkiye'de ürün ve sistem geliştirmek amacıyla kurulan KOBİ'lerin desteklenmesi amacıyla 3G'de getirilen Ar-Ge yükümlülüklerinin, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı politikaları çerçevesinde yapılacak 4G yetkilendirmesinde de geliştirilerek devam ettirileceğini söyledi.
Bu kapsamda mobil işletmecilerin kendi bünyelerinde gerçekleştirdikleri Ar-Ge faaliyetlerinin de gelişmesini destekleyecek bir kurgunun söz konusu olacağını belirten yetkililer, şunları kaydetti:
"İşletmecileri, şebekelerinde kullanacakları yazılım ve donanım ürünlerinin belirli bir kısmını, Türkiye'de belirli büyüklükte Ar-Ge merkezi bulunan ve belirli sayıda mühendis istihdam eden tedarikçilerden sağlamakla yükümlü tutmuştuk. 4G'de de benzer Ar-Ge yükümlülüklerini geliştirerek devam ettireceğiz. Bu kapsamda mobil işletmecilerin kendi bünyelerinde gerçekleştirdikleri Ar-Ge faaliyetlerinin de gelişmesini destekleyeceğiz.
Yerli ürün kullanımına verilen önemin bir göstergesi olarak bu konuda bir düzenleme yapıldı. İşletmecilere, şebekelerinde belirli oranlarda yerli ürün belgesine sahip ürünleri (baz istasyonu veya ilgili diğer şebeke ekipmanları gibi) kullanma zorunluluğu ilk defa 4G yetkilendirmesiyle getirilecek."
4G NEDİR?
4G, mobil operatörler tarafından kurulan dördüncü nesil kablosuz veri iletişim ağları için verilen bütün protokol ve teknolojilerin genel adıdır. Mobil cihazların internet erişimi için daha büyük bant genişlikleri ve yüksek hızlar sunan 4G ile birlikte mesajlaşma, görüntülü görüşme, mobil TV gibi hizmetler daha hızlı ve yüksek performansla gerçekleştirilecek.
Türkiye 2009 yılında 3G teknolojisine geçiş yaparak mobil internet bağlantı hızlarında önemli bir sıçrama gerçekleştirmişti. 4G ile birlikte daha yüksek hız ve kararlılık elde edilmiş olacak. 2G ve 3G teknolojilerini takip eden 4G ile birlikte günümüzün son model akıllı telefonlarının sahip oldukları 4G seviyelerinde yüksek hızlı mobil internet bağlantısı imkanlarından da yararlanmaya başlayacağız. Hareket hâlindeyken gezindiğiniz web sayfaları çok hızlı açılacak, internetten izlediğiniz videolar daha hızlı yüklenecek, kaliteleri artacak. Bir filmi veya uygulama güncellemesini 4G şebekeleri üzerinde daha önce olduğundan çok daha kısa sürede indirebileceksiniz.