5. Denizcilik ve Deniz Hukuku Uluslararası Kongresi

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz:- "584 bin öğretmen ataması gerçekleştirdik. Şu anda 25 bin öğretmenimizin mülakat süreci, alım işlemleri devam ediyor. Eylülde 25 bin öğretmen de bizim eğitim ailemizle buluştuğunda 610 binin üzerindeki öğretmenin sadece

İSTANBUL (AA) - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 584 bin öğretmen ataması gerçekleştirildiğini belirterek, "Şu anda 25 bin öğretmenimizin mülakat süreci, alım işlemleri devam ediyor. Eylülde 25 bin öğretmen de bizim eğitim ailemizle buluştuğunda 610 binin üzerindeki öğretmenin sadece 16 yıllık süre içerisinde atamasını gerçekleştirmiş olacağız." dedi.

Bakan Yılmaz, Marmara Üniversitesi Sultanahmet Yerleşkesi Ord. Prof. Dr. Nihad Sayar Konferans Salonu'nda düzenlenen "5. Denizcilik ve Deniz Hukuku Uluslararası Kongresi"ne katıldı.

Kongrenin açılışında konuşan Yılmaz, büyük ölçüde uluslararası niteliğe sahip bir sektör olan denizciliğe ilişkin kuralların hemen hemen dünyanın her yerinde aynı veya birbirine çok benzer olduğunu söyledi.

Günümüzde denizciliğin uluslararası niteliğinin daha da geliştiğine ve önem kazandığına değinen Yılmaz, dünyada uluslararası ticarete konu malların yüzde 90'ının deniz yoluyla taşındığını ve karasal kaynakların yanında deniz ve okyanus kaynaklara yönelik talebin artığını söyledi.

Yılmaz, uluslararası ticaretin hızla büyümesi ve çeşitlenmesi, yaşanan rekabet ortamı, küreselleşen dünyanın küçülmesi, deniz emniyetinin sağlanması ve deniz kirliliğinin önlenmesi gibi gelişmelerin özellikle mevcut sorumluluk ve tazminat esasları olmak üzere denizciliği düzenleyen uluslararası kuralların sürekli gözden geçirilmesini, zamanın ihtiyaçlarına cevap verecek hale getirilmesini zorunlu kıldığını anlattı.

AK Parti hükümetlerinin denizcilikte önemli ilerlemeler kaydettiğini belirten Yılmaz, şu bilgileri aktardı:

"Hükümetlerimiz döneminde denizcilik hizmetleri için 5,5 milyar liranın üzerinde bir kaynağı sektöre aktardık. 2003'te 19. sırada yer alan filomuzu bugün dünya sıralamasında 15. sıraya yükselttik. 2002'de Türkiye'nin limanlarındaki toplam yük elleçlemesi 150 milyon tonken, 2017'de 471 milyon tona ulaştı. Yeni limanlar yapıyoruz. Çandarlı Limanı, Avrupa'nın ilk 10 limanından birisi olacak. Altyapısı bitti, üstyapısı yapılacak. Karasu'daki limanın birinci etabı bitti, 2016'da hizmete açıldı. 2003'te 37 olan tersane sayısı 2018'de 78'e ulaştı. Tersanelerin kiralama süresini 49 yıla çıkararak önemli bir destek sağlandı. Kredi Garanti Fonu'ndan destek suretiyle yarım kalan gemilerin tamamlanması sağlandı.

Şimdi de koster filosunun yenilenmesi için finansman desteği sağlayacak bir proje üzerinde çalışıyoruz. İlk etapta sektörle ortak bir model vasıtasıyla 100 parça gemiyi yenileyeceğiz. 18 bin 545 olan yat bağlama kapasitemizi, 2023'te 50 bine çıkaracağız. İzmir ve Mersin körfezlerinde deniz trafiğinin takip ve organizasyonunu sağlayan gemi takip sistemleri kuruldu. Daha önce sadece İstanbul'da vardı."

- "Eğitim alanında yapılan hizmetler 80 yılda yapılanlardan fazla"

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti hükümetleri döneminde eğitim alanında yapılan hizmetlerin, 80 yılda yapılan hizmetlerden çok daha fazla olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 1980'li yıllarda milli gelirden eğitime ayırdığı payın yüzde 1,2, 1990'lı yıllarda yüzde 2,2 olduğunu kaydeden Yılmaz, "Biz geldiğimizde 2,9'du. 10. Kalkınma Planı yapıldı. Bu planda 'Türkiye, eğitime ayırdığı kaynağı, OECD ülkelerinin ortalamasına yaklaştırsın.' tavsiye kararı alındı. OECD ülkelerinin şu anda eğitime ayırdığı miktar yüzde 5,2. Türkiye, şu anda yüzde 6,2 ayırıyor. 2002'de merkezi hükümet bütçesinden eğitime ayrılan 10,5 milyar lira bile değildi. Şimdi 134 milyar 700 milyon liranın üzerinde bir kaynak ayırıyoruz. Eğitime ayrılan pay, savunmadan ve sağlıktan sonra gelirdi her zaman. Şimdi birincisi eğitime, ikincisi sağlığa ve üçüncüsü savunmaya ayrılıyor." diye konuştu.

Yılmaz, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının 28'den 17'ye düşürüldüğünü belirterek, "584 bin öğretmen ataması gerçekleştirdik. Şu anda 25 bin öğretmenimizin mülakat süreci, alım işlemleri devam ediyor. Eylülde 25 bin öğretmen de bizim eğitim ailemizle buluştuğunda 610 binin üzerindeki öğretmenin sadece 16 yıllık süre içerisinde atamasını gerçekleştirmiş olacağız." dedi.

Okul öncesi eğitimde öğrenci sayısının yaklaşık 5 kat, kurum sayısının yaklaşık 3 kat, öğretmen sayısının 4 kat arttığını aktaran Yılmaz, özel eğitim kurumlarındaki öğrenci sayısının 6 kat arttığını, özel okula giden 350 bine yakın öğrenciye destek verildiğini ve destek verilen öğrenci sayısının 500 binin üzerinde olduğunu belirtti.

Yılmaz, seferberlik kapsamında yıl sonunda okuma yazma bilme oranının yüzde 100'e çıkarılacağını bildirdi.

Özel yetenekliler için bilim, sanat merkezlerinin açıldığını dile getiren Yılmaz, "30 binin üzerinde evladımız gidiyor. İstanbul'da ilk defa özel yetenekliler için ortaokul ve lise açtık. Bunu önümüzdeki dönemlerde diğer illerimizde de yaygınlaştıracağız." diye konuştu.

Konuşmasının ardından Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Arat, Bakan Yılmaz'a, kongre anısına bir hediye sundu. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün hediyesi, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Musa Heybet'e verildi.

Programa, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serap Helvacı, 5. Denizcilik ve Deniz Hukuku Uluslararası Kongresi Başkanı Prof. Dr. Pınar Akan ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kongre, yarın yapılacak oturumların ardından sona erecek.

AA

Gündem Haberleri

Trafikte eğlenceli anlar: Gören kornaya bastı
Kapadokya’da At Çiftlikleri Kapanma Tehlikesiyle Karşı Karşıya
Canan Karatay'dan çok konuşulacak açıklama: Covid aşısı, Dubai çikolatası
Avokadoya dikenli telli ve çoban köpekli üst düzey koruma
Taşıt Tanıma Sistemine Kayıt İçin Son Tarih 31 Aralık 2024