KOCAELİ (AA) - Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği (TKAD) ve Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Gasroenteroloji Bölümü işbirliğiyle düzenlenen "5. Ulusal Hepatoloji Okulu Toplantısı" başladı.
Başiskele ilçesindeki otelde düzenlenen toplantıya karaciğer, pankreas, dalak hastalıkları ve organ naklinde uzman 30 akademisyenle 300 doktor katılıyor.
Toplantının açılışında konuşan TKAD Başkanı Mehmet Koruk, organizasyonun misyonunun çok önem taşıdığını, gençlerle kıdemli meslektaşların bir araya gelerek, bilgi ve tecrübelerini paylaşma ortamı sunduğunu söyledi.
TKAD'nin büyüyerek yoluna devam ettiğini, 5 aydır yürüttükleri çalışmalarla "Ulusal Kronik Viral Hepatit Kontrol Programı"nın altyapısını oluşturduklarına dikkati çeken Koruk, şöyle devam etti:
"Viral Hepatitle Savaşım Derneği ve Hepato Bilio Pankreatoloji Derneğinin de içinde olduğu oluşumda, gerçek eylem planıyla kaleme alındı. Önümüzdeki hafta konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı nezdinde temaslar yürüteceğiz. Program, hükümetin ekonomik gücüyle uygulama fırsatı bulursa, belki önümüzdeki 5-10 yılda kronik viral hepatitler ülkemizde ciddi manada toplum sağlığı sorunu olmaktan çıkacaktır."
- YÖK Genel Kurul Üyesi Prof. Dr. Tuncer
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurul Üyesi Prof. Dr. Mehmet Murat Tuncer de Türkiye'de 1980'den sonra 20 civarında üniversiteyle kurulan YÖK'ün, 175 üniversitenin üzerinde oluşum haline geldiğini belirtti.
20'nin üzerinde yeni üniversite için teklifin sırada beklediğini, 83'ü aktif 91 civarında tıp fakültesi olduğunu dile getiren Tuncer, "Aslında bu rakam çok güzel gibi gözükse de nicelikten ziyade, niteliğe önem verme, kalite konusunda büyük problemler çıkmakta. YÖK olarak buna belirli kıstas getirdik. Tıp fakültesi kurulması için asgari ölçülerde dünya standartları getirdik. Bundan sonra bu standartlara uymayan tıp fakültelerinin askıya alınması veya hiç kurulmaması şeklinde karar aldık" şeklinde konuştu.
Sağlık Bakanlığı aracılığıyla son 10 yılda "Sağlıkta Dönüşüm Projesi" adıyla başlatıldığını anımsatan Tuncer, şunları kaydetti:
"Ancak üniversiteler ayağında, özellikle Tam Gün Yasası'yla oluşan kaos konusunda, işin içinden çıkılmaz safhaya gelindi. Anayasa Mahkemesinin, 2 maddeyi askıya alması sonucunda, bakanların olduğu toplantıda, 'Siz, Sağlık Bakanlığı olarak biz de YÖK olarak işin içinden çıkılmaz hale getirdiniz' diye konuşmuştum. Adalet ve hakkaniyet ilkelerine son derece uyulmayan sonuç ortaya çıktı. Bunu düzeltmek için Sağlık Bakanlığı ile torba yasaya eklenmek üzere bazı maddeler gündeme geldi. Her gün bu konuda onlarca üniversiteden soru sorulmaktadır. Bunun takipçisiyiz ve bununla ilgili hakkaniyetli karar alacağız."
KOÜ İç Hastalıkları Anabilim Dalı ve Gasroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sadettin Hülagü, toplantıyla ilgili AA muhabirine karaciğer, pankreas ve dalak hastalıklarıyla ilgili baştan sona yenileme, bilimsel güncelleme toplantısı düzenlediklerini söyledi.
Toplantı, 1 Haziran Pazar günü sona erecek.