6 dönüm arazi gazete tarlasına döndü

Hatay'ın bereketli topraklarında başlayan karpuz hasadı, sıcak yaz günlerinde tarladan tüketiciye ulaşırken, fiyatlar 10 ile 15 TL arasında değişiyor. Üreticiler, aşırı sıcaklara karşı karpuzları korumak için çeşitli yöntemler kullanıyor.

Hatay'da yaz mevsiminin gelişiyle birlikte karpuz hasadı başladı. Arsuz ilçesi Kurtbağı Mahallesi'nde açık alanda yetiştirilen doğal karpuzlar, lezzetiyle damaklarda tat bırakıyor. Bu yıl karpuzlar, kilogramı 10 ile 15 TL arasında alıcı buluyor.

Depremin Yaraları Üretimle Sarılıyor

Depremin etkilerini hâlâ atlatmaya çalışan Hatay'da üretim devam ediyor. Bereketli topraklarında birçok ürün yetişen ilde, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte çeşitli ürünlerin hasadı da yapılıyor. Bu ürünlerden biri olan karpuz, hem bölge ekonomisine katkı sağlıyor hem de üreticilerin geçim kaynağı oluyor.

Sıcaklıkların Etkisi ve Koruma Yöntemleri

Bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi, üreticileri çeşitli önlemler almaya zorladı. Adana ve Diyarbakır'daki çiftçilerin ani sıcaklıklarla ürünleri zarar görürken, Kurtbağı Mahallesi'nde karpuz üreten Sezer Kala, ürünlerini korumak için farklı bir yöntem denedi. Kala, karpuzları tek tek gazeteyle sararak güneşin zararlı etkilerinden korumayı başardı.

"Güneşin karpuzu yakmasını önlemek için gazeteyle önce denedim, sonra baktım faydasını gördüm"

Emek ve Yenilikçi Yöntemler

Sezer Kala (34), karpuzları tek tek gazeteyle sararak sıcağa karşı önlem aldığını belirtti. "Hava sıcak ama mecbur hasadı yapmamız lazım çünkü bayağı bir emek var. Bu emeği heba edemeyiz. Karpuz olgunlaşma dönemine girdiğinde artık gücü meyveye verdiği için çalı biraz yetersiz kalıyor. Artık karpuz büyüdüğü için bazı karpuzlar açıkta kalıyor ve güneşe bakan yanları yakıyor. Güneşin karpuzu yakmasını önlemek için gazeteyle önce denedim, sonra baktım faydasını gördüm. Güneş yakmıyor sonra hepsini gazeteyle kapladım. Hararetli bir çalışmamız yok zaten yabancı da değiliz eş, dost ve akraba çalışıyor. 2 bin ve 3 bin TL yevmiye. Geçen yıllarda hepsini bir ekiyordum ama bu yıl farklı bir sistem uyguladım belli bir aralıklarla ektim 1 ay 20 gün arayla. Geçen hafta karpuz hasadına başladık, şu anda devam ediyoruz ve halen olgunlaşmakta olan daha da sonra ekilen karpuzumuz var. 6 -7 dönüm arazimiz. Karpuz yaklaşık 80 ila 90 günde ancak yetişir belki de daha da uzun sürebilir. Ben nisan ayında başladım ekmeye. Şu anda 10 ila 15 TL arasında tarladan satışım. Zaten kendi tezgahım var orada satıyorum kendi müşterilerime" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Ülkede At - Eşek Kalmadı!
CHP önünde Ekrem İmamoğlu protestosu
Ameliyat masasındayken işten çıkarıldı
Eski ehliyetlerin son kullanma tarihi doluyor
Lübnan’dan kaçanlar gemilerle Mersin’e geliyor