60 ilçe üretiyor onlar turşusunu kuruyor

Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı 2 bin nüfuslu Gedelek Mahallesi'nde yılda yaklaşık 20 bin ton turşu üretiliyor- İzmir ve Afyonkarahisar'dan kornişon, İznik'ten domates, Çanakkale'den biber gibi 12 il ve 60 ilçeden aldıkları ürünlerin turşusunu kuran, k

BURSA (AA) - HARUN KAYMAZ - Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı Gedelek Mahallesi'nde, 12 il ve 60 ilçeden alınan ürünlerden birçok çeşitte yılda yaklaşık 20 bin ton turşu üretiliyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, eskiden köy olan mahallede 2 bin olan nüfusun yarısından fazlası turşu üretimiyle ilgileniyor.

Yaklaşık 60 yıllık bir geçmişe sahip turşuculuk bugün 60 imalathanede devam ederken, Bursa-İstanbul Karayolu'nda bulunan mahallede yapılan turşular ülkenin dört bir yanına ve yurt dışına gönderiliyor.

Özellikle havaların soğumaya başladığı bugünlerde üretim ve satışta önemli bir hareketliliğin yaşanması, mahalledeki üreticilerin yüzünü güldürüyor.

Dededen toruna, evlenmeyi planlayan erkeklerden çeyizini hazırlayan kızlara kadar hemen herkesin en önemli geçim kaynağı olan turşu üretimi yılın her döneminde yapıldığından, mahalleyi ziyaret edenler de yoğun bir turşu kokusuyla karşılaşıyor.

- "Yılda 20 bin ton turşu üretiyoruz"

Gedelek Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Şener, kooperatif olarak yılda 20 bin ton turşu ürettiklerini söyledi.

Mahallede yüzyıllardır çıkan Pınarbaşı kaynak suyunu turşuda kullandıklarını ifade eden Şener, "Nüfusumuz 2 bin ve bunun yarısından fazlası üretimde çalışıyor. Yani mahallemizin geçim kaynağı turşu. Hemen her ev, turşudan evine ekmek götürüyor." dedi.

Türkiye'nin bir çok bölgesinden ürün aldıklarını vurgulayan Mustafa Şener, şöyle devam etti:

"'Gaziantep ve Şanlıurfa'dan sarımsak, İzmir, Afyonkarahisar ve Balıkesir'den kornişon, salatalık, Bursa İznik'ten domates, Çanakkale'den biber gibi 12 il, 60 ilçe ve onlarca köyden ürün alıyoruz. Lahana, süs biberi, kırmızı pancar, bamya, mısır, erik, fasulye ve karışık gibi 30 civarında çeşitte turşu üretiliyor. Turşuda bir marka olduk. İstanbul, Bursa, İzmir başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında, Azerbaycan, Gürcistan, Katar, Suudi Arabistan ve Almanya gibi ülkelerde bizim eşsiz lezzete sahip turşularımız tüketiliyor."

- 10 bin kişiye istihdam

Üretici İbrahim Ünal ise İstanbul Üsküdar'da babasının yanında adeta turşunun içinde doğduğunu anlatarak, ''Köyümüzün tamamı bu işle uğraşıyor. Eski zamanlara göre tonajlar, işler arttı sezon hiç kesilmiyor, sürekli üretim yapıyoruz. Mevsimlik sebzeleri getirip işliyoruz. Bu sene sezon çok iyi başladı." diye konuştu.

Gedelek Mahallesi Muhtarı Mehmet Dönmez, mahallelerinde 60 imalathanede turşu üretimi yapıldığını dile getirdi.

Binden fazla kişinin üretime dahil olduğunu ifade eden Dönmez, "Çiftçisiyle, nakliyecisiyle, pazarlamacısıyla bu mahalle yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlıyor. Mahallemiz birçok üretici için ciddi bir pazardır. Turşu sektöründe üçüncü nesile geldik, Gedelek ismi artık bir markadır.'' şeklinde konuştu.

Gedelek'e Trabzon'dan gelin olarak geldiğini ve 2 yıldır turşu imalathanesinde çalıştığını anlatan Fatma Yeter ise ailesinin geçimine katkı sağladığını dile getirdi.

Eşref Yılmaz da 10 yıldır turşu sektöründe çalıştığını belirterek, ''Buradan başka bir şeyimiz yok, ne kazanıyorsak çoluğumuzu çocuğumuzu geçindirmeye çalışıyoruz. 3 çocuğum var, üniversite ve lisede okuyorlar. Ailemin geçimi tamamen turşudan.'' ifadesini kullandı.

AA

Gündem Haberleri

Adalet Bakanlığı'ndan Abdullah Öcalan Açıklaması
Niğde Güzel Sanatlar Lisesi'nde 'Hilal-i Ahmer Sokağı' Açıldı
SHOW TV'nin beğenilen dizisi 'Deha'ya program durdurma cezası
Bergama'da Kıyamet Beklentisi: Gerçek mi, Efsane mi?
Belediyelerin ödenmeyen borçları bütçelerinden kesilecek