63 yıldır Kırklareli vatandaşları sahura kaldırıyor

Kırklareli'nin 80 yaşındaki ramazan davulcusu Muzaffer İtik, 63 yıldır vatandaşları manilerle sahura uyandırıyor- İtik: "Ölene kadar görevimi yerine getireceğim. Çünkü ben bu meslekle ailemi ve dört çocuğumu büyüttüm"

KIRKLARELİ (AA) - ÖZGÜN TİRAN - Kırklareli'nde 80 yaşındaki ramazan davulcusu Muzaffer İtik, 63 yıldır vatandaşları manilerle sahura kaldırıyor.

Ramazan ayının gelmesiyle davulcuların da bayrama kadar sürecek sahur mesaileri başladı. Özellikle çalar saat ya da alarm özellikli telefonların olmadığı dönemlerde sahur yapmak için fazlasıyla ihtiyaç duyulan davulcular, şimdilerde pek çok teknolojik alet olmasına rağmen geleneği, geleceğe taşımak adına özenle işlerini yerine getirmeye çalışıyor.

Manilerle, değişik ritmlerle ahaliyi sahura kaldıran davulculardan biri de Kırklareli'nde 63 yıldır kesintisiz tokmağı davulla buluşturan 80 yaşındaki Muzaffer İtik. AA ekibi, evden çıkışından mahalle halkını sahura kaldırışına kadar Davulcu Dede'nin gece mesaisine tanıklık etti.

Teravih namazı sonrası kısa bir uykunun ardından çalar saatinin sesiyle uyanıp, ayın ilk mesaisine başlayan davulcu İtik, 21 yıldır kendisine yoldaşlık eden torunu Ferit Demirören ile kentin en büyük mahallesi Karacaibrahim'e doğru yola çıktı.

Davul çalıp mani okuyarak geçtiği yollarda evlerin ışıklarının yanmasıyla sevinen ve yaklaşık 1,5 saat süren mesaisi sonrası evine dönen Muzaffer İtik, daha sonra ailesiyle sahur sofrasına oturdu.

- "İşimi severek yapıyorum"

Muzaffer İtik, AA muhabirine yaptığı açıklamada ramazan ayının ilk gecesinde vatandaşları oruç için sahura kaldırdığını söyledi.

Görevini 63 yıldır kesintisiz olarak sürdürdüğünü belirten İtik, vatandaşların sahur vaktinde davul ve manilerle uyanmaktan memnun olduklarını ifade etti.

Ramazan davulculuğunu severek yaptığını anlatan İtik, babası ve dedesinin de ramazan davulculuğu yaptığını aktardı.

Sahur vakti yaklaşık 25 kilometre gezerek vatandaşları kaldırdığını dile getiren davulcu Dede, "İşimi severek yapıyorum. Ama yaşımdan dolayı görevimi çok zor yapıyorum. Kulaklarım duymuyor, bacaklarım çok ağrıyor. Ama ben vatandaşları sahura kaldırmaktan ve mesleğimi sürdürmekten büyük mutluluk duyuyorum. Torunum da bana yardımcı oluyor. Bazen hastalanıyorum ama yine de görevimden geri kalmıyorum. Ölene kadar görevimi yerine getireceğim. Çünkü ben bu meslekle ailemi ve dört çocuğumu büyüttüm." şeklinde konuştu.

Torun Ferit Demirören ise dedesinin ilerleyen yaşına rağmen mesleğini yaptığı için çok mutlu olduğunu anlattı.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Bin 800 Yıl Sonra Kestros Çeşmesi Yeniden Suya Kavuştu
Somuncu Baba Hazretleri, Vefatının 612. Yılında Aksaray'da Anılıyor
Yerli komedi filmi C Takımı 2'nin afişi yayınlandı
Ukraynalı Kadın Ressamların Gözünden Alanya
Niğdeli Ressam Yasemin Soydan'dan görülmemiş sanat