İSTANBUL (AA) - Afganistan Ekonomi Bakanı Abdul Sattar Murad, "Afganistan'da kalkınma yapabilmek için bizim barış ve istikrara ihtiyacımız var. Ayrıca İslam dünyasına da tavsiyem bir araya gelmeleri ve inovatif fikirler ortaya koymalarıdır." dedi.
Murad, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen "Küresel Gelecek: İnsan Odaklı, Akıllı Ekonomi Temalı 7. Boğaziçi Zirvesi"nin ikinci gününde gerçekleştirilen "Daha iyi bir gelecek için sürdürülebilir ekonomi" başlıklı panelde yaptığı konuşmada, sürdürülebilir kalkınmanın ele alınmasının önemini vurguladı.
Sürdürülebilir kalkınma için insan, çevre ve kalkınmaya odaklanılması gerektiğini ifade eden Murad, her şeyin bu üç tema altında planlanması gerektiğini söyledi.
Murad, barış ve sürdürülebilirlik, barış ve kalkınmanın madalyonun iki yüzü olduğunu anlatarak, "Sürdürülebilir kalkınma için tedbirli olmamız lazım. Sürdürülebilirlik barış ve uyum varken mümkündür." dedi.
Afganistan'ın küçük bir ülke olduğuna, inanılmaz kaynaklar barındırdığına dikkati çeken Murad, "Afganistan'da kalkınma yapabilmek için bizim barış ve istikrara ihtiyacımız var. Ayrıca İslam dünyasına da tavsiyem bir araya gelmeleri ve inovatif fikirler ortaya koymalarıdır." değerlendirmesini yaptı.
- "E-ticaret için önemli adımlar atılıyor"
Afganistan Ekonomi Bakanı Abdul Sattar Murad'ın konuşmasının ardından "Dış ticarette akıllı teknoloji uygulamaları ve e-ihracat" başlıklı panel gerçekleştirildi.
Panelde konuşan Alibaba.com Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat, eskiden dünyada ve Türkiye'de "e-ticaret büyüyecek mi?" gibi soruların sorulduğunu ancak artık dünyanın neredeyse hiçbir yerinde böyle bir sorunun sorulmadığını kaydetti.
Erpolat, gelecek yıllarda e-ticaretteki "e"nin düşürülüp o alanın da ticaret olarak ifade edileceğini aktararak, bu alanda Türkiye'nin ve Ortadoğu ülkelerinin önemli adımlar atmaya başladığını dile getirdi.
Dubai'nin bu alanda önemli bir merkez olduğunu, Suudi Arabistan ve Katar'da kayda değer gelişmeler görüldüğünü belirten Erpolat, e-ticaretteki güvenin önemini vurguladı.
Dalgakıran Kompresör Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran ise elektronik ticaretin dünyada hızla yayıldığını ifade ederek, "Başta, elektronik ticaretin en yavaş olduğu sektörde olduğumu düşündüm. Sonra bunun son müşteriye mal satmak olarak algılanmaması, ticaretin tüm unsurunun dikkate alınması gerektiğini düşündüm. Bu durumun benle ne alakası varken boğazıma kadar e-ticarete girmişim aslında farkında değilim." diye konuştu.
Dalgakıran, e- ticaretin pazarlama maliyetini düşürmesinin yanı sıra satış kabiliyetini de artırdığına dikkati çekti.
Melek yatırımcı Ali Rıza Babaoğlu ise dünyanın dijital dönüşüm içerisinde olduğuna işaret ederek, "Bunun geleneksel sektörleri değiştirmesi de kaçınılmaz. Ticaret de bunlardan biri. Ticaret değişirken kendi içerisinde yeni dinamikler de getiriyor." şeklinde konuştu.
AA