7. Türkiye Enerji Zirvesi

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği Başkanı Arslan:- "GAZBİR olarak tahminimize göre bu yıl doğalgaz tüketimi 46 milyar metrekübün altında gerçekleşecek"- "Elektrik üretiminde yenilenebilir kaynaklar ve diğer kaynakların devreye girmesi, özellik

ADANA (AA) - Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Derneği Başkanı Yaşar Arslan, yıl sonunda doğalgaz tüketiminin beklenen seviyelerde olmayacağını belirterek, "GAZBİR olarak tahminimize göre bu yıl doğalgaz tüketimi 46 milyar metrekübün altında gerçekleşecek." dedi.

Arslan, Adana'da düzenlenen 7. Türkiye Enerji Zirvesi'nin "Türkiye doğalgaz piyasası, serbestleşme ve ticaret" başlıklı oturumunda değerlendirmelerde bulundu.

Konutlarda doğalgaz tüketiminin azalmaya başladığını ifade eden Arslan, bunun sebebinin enerji verimliliğinin yaygınlaşmasının yanı sıra, vatandaşların dikkatli davranması olduğunu anlattı.

Arslan, son dönemde tüketim tahminlerinin çok değiştiğine dikkati çekerek, doğalgaz tüketiminin beklenen seviyelerde artmayacağını söyledi.

Elektrik üretimi için kullanılan doğalgaz miktarının azaldığını da vurgulayan Arslan, şöyle devam etti:

"Elektrik üretimindeki gaz payında, büyük ihtimalle geçmişteki yüzde 50'lerden bu yıl yüzde 35'in altına düşeceğiz. GAZBİR olarak tahminimize göre bu yıl doğalgaz tüketimi 46 milyar metrekübün altında gerçekleşecek. Önümüzdeki 10 yılda da elektrik üretiminde gazın payı yüzde 25'lere düşecek. Elektrik üretiminde yenilenebilir kaynaklar ve diğer kaynakların devreye girmesi, özellikle yerli kömür kaynakları ve nükleerde yapılacak yatırımlar doğalgaz tüketim miktarını düşürecek. Ancak, 10 yıl içinde konut ve sanayinin tüketimine paralel olarak yine de 60 milyar metreküp seviyesine gelecek bir tüketimden söz ediyoruz."

- Serbestleşme şart

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Enerji Meclisi Başkanı İbrahim Akbal, Türkiye'nin doğalgazın konforuna alıştığını belirterek, "Bu saatten sonra doğalgazı terketme şansımız yok bunu biliyoruz, bu konfora alıştık. Yıllar geçiyor ama konularımız eskimiyor. Piyasada serbestleşme yolunda bir irade tesisi içindeyiz. Üzerimizdeki toprağı atıp kendimiz burada nasıl rol alıp neler yapabilirizi bulmak durumundayız." diye konuştu.

Akbal, doğalgaz piyasasında özel sektörün payının artmasının gerekliliğine dikkati çekerek, "Bu piyasada özel sektörün payı artmalı. Eğer bu sağlanamazsa, kimse bir serbest piyasadan bahsedemez. BOTAŞ konusunda da adımlar atılıyor. Daha önce Bakanımızın belirttiği gibi adımlar atılıyor. BOTAŞ bir reorganizasyon içinde. Uygun şekilde ayrıştırılmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Piyasa serbestliğinin birçok avantajı olabileceğine değinen Akbal, "Piyasa serbestleşince, arz güvenliği ve talep istikrarını yakalayacağız. Talep istikrarını gözardı etmeyiniz. Ekonomik tedarik imkanları bulacağız. Serbest piyasanız varsa, ticaret merkezi olmanın altyapısını kurmaya başlamışsınızdır." ifadelerini kullandı.

AA

Ekonomi Haberleri

KONESOB’dan Esnafa Destek Mesajı
Esad Rejiminin Hurdaları İran’ın Çelik İhracatını Artırdı
Konya'da Gelir Adaletsizliği Azaldı: Gini Katsayısı 0,413'e Düştü
Müteahhitlikte Yeni Dönem: Küçük ve Orta Ölçekli Firmalara Ek Destek Şart
Sigaraya Zam Geliyor