70'inden sonra başladıkları "bocce" ile hayata tutundular

Aksaray'da yaşı 70 ile 85 arasında değişen huzurevi sakinleri, antrenör eşliğinde başladıkları bocce sporu ile hem fiziksel hem de zihinsel aktivitede bulunarak hayata daha sıkı sarılıyor- Bocce antrenörü Savaş:- "Huzurevlerinde yaş ve fiziksel yetersizli

AKSARAY (AA) - TURAN KAZAK - ADEM KOÇAK - Aksaray Abdulkadir Üçyıldız Huzurevinde kalan ve yaşları 70 ile 85 arasında değişen huzurevi sakinleri, bocce antrenörü yönetiminde spor yaparak hem zihinsel hem de bedensel olarak formda kalıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının huzurevlerinde kalanlara yönelik başlattığı bocce etkinliği ile 2 yıl önce sporla tanışan yaşlılar, kurdukları takımla çalışmalarını sürdürüyor.

Huzurevinin bodrum katındaki bocce sahasında spor yapan yaşlılar, boş zamanlarını değerlendiriyor.

Bocce antrenörü Levent Savaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, huzurevine gelenlerin genellikle sosyal yaşamdan uzaklaşmış, bakıma muhtaç kişiler olduğunu söyledi.

Bocce sporuyla tanıştıktan sonra birçok yaşlı insanın hayatında önemli değişiklikler olduğunu gözlemlediklerini anlatan Savaş, "Sporla kendi ayakları üzerinde durabileceklerini gören yaşlılarımızın hayata daha sıkı bağlandıklarına şahit olduk. Huzurevlerinde yaş ve fiziksel yetersizlikten dolayı performansa dayalı sporları çok fazla yapılamıyor. Hem düşünmeye yönelik hem de kişilerin rahat, sağlık problemi olmadan yapılabilecek bir spor olduğu için boccenin çok faydalı olduğuna inanıyorum." diye konuştu.

Huzurevinde kalanların daha önce yaptıkları tek aktivitenin günlük yaşamla ilgili yürüyüşler olduğuna işaret eden Savaş, yaşlıların spor yaparak bir şeyleri başardıklarında motivasyonlarının arttığını vurguladı. Savaş, takım halinde çalışıyor olmanın aralarında iletişimi de geliştirdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Huzurevinin bodrum katında çalışma sahası yaptık. Burada antrenmanlarımızı yapıyoruz. Huzurevinde kalan diğer yaşlıların da spora ilgileri antrenmanlar başladıktan sonra arttı. Onlar da izlemeye geliyor. Hatta müsabakalarda kendileri de yarışmak istiyorlar. Hayatta hala yapabilecekleri farklı etkinlikler olduğunu gösteriyoruz. Onlar da çevrelerine bir şeyler yapabildiklerini göstermiş oluyorlar."

- "Bedensel ve zihinsel olarak faydalı bir spor"

Sporculardan 74 yaşındaki Burhan Doğan ise 4 yıldır huzurevinde kaldığını aktardı.

Bocce ile tanıştıktan sonra hayatının renklendiğini ifade eden Doğan, "Hocamız gelip bu sporu anlattı. Bedensel ve zihinsel olarak faydalı olan bir spor. Düşünüyorsun, matematik yapıyorsun, 'bu topa nasıl yanaşırım, nasıl atarsam oraya yetişirim' diyerek zihninde tutuyorsun. Ayrıca sürekli eğilip doğrulduğundan hareket yapıyorsun." ifadelerini kullandı.

Takım kaptanı Muzaffer Ceren da ilerleyen yaşına rağmen spor yapabilmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek, şunları kaydetti:

“Daha önce kaldığım huzurevinde böyle etkinlikler yoktu. Bu tür sosyal aktivitelerle ilgilenmemiz bizim açımızdan çok güzel. Antrenörümüz burada bizi sporla buluşturdu. Bizler, artık yaşını almış insanlarız. Bu yaşta olanlar boş durduğu zaman, aklı hep fuzuli işlerle meşgul olabiliyor. Alzaymır gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Spor yaparak daha dinç oluyoruz. Kendimizi daha genç ve güvende hissediyoruz."

AA

Kültür Sanat Haberleri

Işıl Yücesoy’un ‘İzninle’ oyunu Bursa’da sahnelendi
Ankara’nın tarihi hanları geçmişe pencere açıyor
Osman Hamdi Bey'in 'Kaplumbağa Terbiyecisi': İki Versiyon, İki Farklı Müze
Ferdi Tayfur’u ’Ben de özledim’ diyerek andılar
Binlerce İzleyiciyle Buluşan Oyunlar