Türkiye İş Bankası, 100. yılını doğayı koruma ve çevre bilincini artırma hedefiyle kutluyor. Bu kapsamda, Orman Genel Müdürlüğü ve TEMA Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirilen "81 İlde 81 Orman" Projesi, Türkiye'nin dört bir yanında ağaçlandırma seferberliğine liderlik ediyor.
İlk aşamada, 2008-2017 yılları arasında gerçekleştirilen proje kapsamında 81 ilde yaklaşık 1500 hektar alanda 2 milyon 205 bin fidan toprakla buluştu. Bu fidanlara 5 yıl boyunca düzenli bakım yapıldı ve tutmayan ya da zarar gören fidanların yerine yenileri dikildi. Projenin ilk aşaması büyük bir başarı elde ederek dikim sahalarının ormana dönüşüm oranını yüzde 84'ün üzerine çıkardı.
Şimdi ise "81 İlde 81 Orman" Projesi'nin ikinci aşaması başlıyor. Türkiye'nin her ilinde, 5 yıl içinde 2 milyon 200 bin fidan dikilerek çevre bilincinin artırılması ve doğanın korunması hedefleniyor. Projenin tanıtımı, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ve Orman Genel Müdürlüğü'nden İstanbul Orman Bölge Müdürü Celal Pir'in katılımıyla gerçekleştirilen bir toplantıyla duyuruldu.
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, projenin önemini vurgulayarak, ikinci yüzyıla girişlerinde yeni çınarlar yetiştirmek üzere bir yolculuğa çıktıklarını belirtti. Ormanlaştırmanın yanı sıra karbon salımını azaltmaya yönelik çabalara da değinen Aran, Türkiye'nin karbon nötr olma taahhüdünü 2026'ya çekmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Orman Genel Müdürlüğü adına konuşan İstanbul Orman Bölge Müdürü Celal Pir, projenin sosyal ağaçlandırma çalışmalarına önem veren bir yaklaşımı yansıttığını belirtti. Pir, projenin Türkiye'nin yeşil dokusunu geliştirmeye yönelik uzun soluklu bir destek olduğunu vurguladı.
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ise projenin sadece ağaçlandırma değil, aynı zamanda sivil toplum, kamu ve özel sektörün birlik ve beraberlik projesi olduğunu vurgulayarak, doğaya olan sorumlulukla hareket etmeye devam edeceklerini ifade etti.