9 Bin Yıllık Tarihe Tanıklık Eden Prof. Dr. Isabella Caneva, Yumuktepe’ten ayrılamıyor

Mersin'de 9 bin yıllık geçmişe sahip Yumuktepe Höyüğü'nde 30 yılı aşkın süredir kazılara katılan İtalyan arkeolog Prof. Dr. Isabella Caneva, emekli olmasına rağmen çalışmalarını sürdürüyor.

Prof. Dr. Isabella Caneva, 1993 yılında Prof. Dr. Veli Sevin ile birlikte Yumuktepe Höyüğü’ndeki kazılara başladı. 2000’li yıllarda kazı başkanlığını devralarak 2021 yılına kadar bu görevi sürdürdü. Emekli olduktan sonra bile kazılara katılmaya devam eden Caneva, Mersin’in tarihinin çok önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

"Bu tepe daha önce kazıldı, ancak zamanla teknoloji ve sorular değişti. Beraber çalışmayı teklif ettim. Prof. Sevin ile yaklaşık 8-9 yıl ortak kazı yaptık ve bir kitap yazdık," diyen Caneva, çalışmalarının ardından 2000 yılından itibaren Yumuktepe'de tek başına devam ettiğini belirtti.

Arkeopark Hayali

Caneva, Yumuktepe Höyüğü’nün 7 bin yıllık tarihinin Mersin'de yeterince bilinmediğine dikkat çekerek, "Bir şehrin 9 bin senelik tarihinin olması çok önemli. Kazılar sürerken, burada bir Arkeopark olmasını istedim. Bunun için çalışmalara başladım ama üzerinden 20 yıl geçti, hala olmadı. Ancak olacak gibi," diye konuştu. Ayrıca, Yumuktepe'nin halka daha yakın bir dille anlatılması gerektiğini ifade etti.

Uzun Yıllarını Yumuktepe’ye Adadı

Caneva, yaz boyunca sadece 2,5 ay kazılarda çalışmasına rağmen tüm yılının Yumuktepe ile geçtiğini söyledi. "Hayatım burada geçti. İtalya’ya döndüğümde de her şeyim Yumuktepe ile ilgili oluyor," diyerek duygularını paylaştı. Emekli olduktan sonra bile kazılara katılmaya devam etmesinin kendisi için çok değerli olduğunu vurguladı.

İlişkiler ve Dostluklar

Yumuktepe Höyüğü'nde çalıştığı süre boyunca sadece akademik değil, aynı zamanda duygusal bağlar da kurduğunu belirten Caneva, "Biz yabancıyız ama burada hiç yabancılık hissetmiyoruz. İşçilerle ve onların aileleriyle bir toplum oluşturduk. Çok rahat ve evimde gibi hissediyorum," dedi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Köroğlu ise, Caneva ile yıllarca süren dostluklarının kendileri için çok değerli olduğunu ifade etti. "Anne kız gibi çok uzun süre çok keyifle çalıştık," diyerek, Caneva'nın kendisinde bıraktığı etkiyi anlattı.

Gelecek İçin Umut

Caneva’nın çalışmaları, sadece Mersin’in değil, aynı zamanda tüm Türkiye’nin tarihi ve kültürel mirasının korunmasına katkı sağlıyor. Yumuktepe Höyüğü, dünyaca ünlü bir arkeolojik alan olarak önemini korurken, Caneva’nın azmi ve tutkusu gelecekteki nesiller için bir ilham kaynağı olmaya devam edecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

Tarihi miraslara gelen ziyaretçi sayısında rekor
Amida Höyük'te 2024 Kazı Çalışmaları Tamamlandı: 10 Bin Yıllık Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor
Karatay Kültür ve Sanat Akademisi’nde Güz Dönemi Eğitimleri Tamamlandı
Mevlana Müzesi, 2024’te zirveye yerleşti
Şakir Paşa Ailesi ve Kızıl Goncalar, NOW'a ceza getirdi