Mersin’in merkez Toroslar ilçesinde yer alan ve tarihi milattan önce 7 binli yıllara uzanan Yumuktepe Höyüğü'nde bu yıl da kazı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. İtalya'nın Bari Aldo Moro Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Giulio Palumbi başkanlığında yürütülen kazılar, höyüğün açık hava müzesine dönüştürülmesi için yapılan hazırlıklarla birlikte üç farklı noktada gerçekleştiriliyor. Prof. Dr. Palumbi, bu sezon önemli buluntulara ulaştıklarını belirterek, Hitit dönemine ait olduğu düşünülen bir sur duvarı ve Orta Çağ’a ait büyük bir taş temel bulduklarını açıkladı.
Tunç ve Kalkolitik Dönem Tabakalarına Ulaşılmaya Çalışılıyor
Prof. Dr. Giulio Palumbi, höyükte hem Demir Çağı, hem Hitit Çağı, hem de Geç Kalkolitik tabakalarına ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti. Palumbi, "Bu sezon hem Orta Çağ'a ait büyük bir taş temel bulduk, hem de Hitit yerleşimine ait büyük bir kerpiç sur duvarına rastladık. Ayrıca kazılarımızda İlk Tunç ve Geç Kalkolitik tabakalara inmeyi planlıyoruz" dedi.
Kıbrıs Etkili Kap Parçaları Bulundu
Kazı Başkan Yardımcısı Arkeolog Tülay Özaydın, Demir Çağı tabakasında yürütülen çalışmalarda Kıbrıs etkili, konsantrik bezemeli bir kapalı kap parçası bulduklarını belirtti. Bu keşfin Yumuktepe'deki Demir Çağı stratigrafisini anlamak adına önemli olduğunu vurgulayan Özaydın, "Deniz ticareti ile birçok malzeme ve kültürel etki bu bölgeye ulaşmış. Kıbrıs ile yoğun bir ilişki dönemi yaşanmış" ifadelerini kullandı.
En Erken Yerleşim: Milattan Önce 6500
Pamukkale Üniversitesi’nden Dr. Özlem Aytek ise Yumuktepe Höyüğü'nün en erken tabakalarında çalıştıklarını ve bu tabakanın milattan önce 6500’e tarihlendiğini belirtti. Aytek, yapılan çalışmalarda mimari anlamda birçok yenilemenin ve çeşitli depolama alanlarının bulunduğunu, özellikle mercimek gibi botanik kalıntılara rastladıklarını dile getirdi.
Kazı çalışmalarının 5 Ekim'e kadar sürdürülmesi planlanıyor.