Mersin'deki Yumuktepe Höyüğü'nde Ağustos ayında başlayan kazılar, İtalya'nın Bari Aldo Moro Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Giulio Palumbi'nin liderliğinde yürütüldü. Milattan önce 7000'li yıllara uzanan geçmişiyle Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Yumuktepe'de, Hitit sur duvarının temelinin genişletilmesiyle önemli yapı teknikleri hakkında bilgiler edinildi.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Palumbi, "Hitit sur duvarı temeli, bölgede büyük bir yapı olduğunu gösteriyor. Yıkılan Hitit sur duvarı, Yeni Hitit Krallığı'nın yaşadığı kriz ve Hitit krallığının sona ermesine ilişkin veriler sunuyor," şeklinde açıklamalarda bulundu.
Orta Demir Çağ Malzemeleri ve Zeytin Çekirdekleri Bulundu
Kazı Başkan Yardımcısı Tülay Özaydın, 19 Ağustos'tan itibaren yapılan çalışmalarda Demir Çağ tabakalarına ulaştıklarını belirtti. Özaydın, "Orta Demir Çağ dediğimiz milattan önce 8. ve 7. yüzyıl malzemelerine ulaştık. Çok güzel yerinde ocaklar bulduk. Bu ocaklar; sağlam olarak çıkarabildiğimiz tandır biçiminde," ifadelerini kullandı. Ayrıca kazılarda bol miktarda zeytin çekirdeği bulunduğu ve bu buluntuların arkeometrik çalışmalarla değerlendirileceği belirtildi.
Geleceğe Miras Projesi Kapsamında Çalışmalar Devam Ediyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında yürütülen kazılar, İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhan Ulaş'ın koordinatörlüğünde 10 kişilik bir ekiple devam ediyor. Bu çalışmalar, Kasım ayı sonuna kadar sürecek ve bölgenin tarihi hakkında daha fazla bilgi edinilmesi sağlanacak.
Yumuktepe Höyüğü'nde gerçekleştirilen kazılar, Anadolu'nun tarihine ışık tutmaya devam ediyor ve arkeoloji camiasında büyük bir heyecan yaratıyor.