"9. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri"

Belgesel sinemayı teşvik etmeyi amaçlayan etkinliğe 78 ülkeden 677 başvuru geldi

İSTANBUL (AA) - Belgesel sinemayı teşvik etmeyi amaçlayan, "9. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri" ile "TRT Belgesel Günleri" etkinlikleri, 7 ayrı salonda sinema ve belgesel severlerle buluşuyor.

TRT Belgesel Ödülleri Düzenleme ve Yürütme Kurulu Üyesi Fuat Kale, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belgesel ödüllerinin ilk yılından itibaren görev aldığını belirterek, "TRTnin, belgeselciliğin okulu olarak bilinmesinden yola çıkarak, bu geç kalmış bir girişimdir deyip, 2009'da yola koyulduk. O zaman uluslararası kategorimiz yoktu. Ulusal kategori vardı. Buna rağmen ilk yıl büyük ilgi gördü ve ulusal kategoride 185 film başvurdu." dedi.

Festivalin ikinci yılında uluslararası platforma taşındığını ve film gösterimlerinin eklendiğini kaydeden Kale, "Uluslararası alanda da ilgi görünce, her yıl festivalin üzerine yeni bir şey koyarak, yeni bir bölüm ekleyerek bugüne getirdik. Başta bu bir yarışmaydı. Türkiye'deki belgeselcileri ödüllendirmek, teşvik etmek, bu alana ilgi duyanları cesaretlendirmek içindi. TRT bir yayın kurumu, kamu kuruluşu, insanlardan aldığını insanlara vermekle yükümlü. Bunu da en kısa, doğru ve hatta ücretsiz yolla yapmakla yükümlü. Böyle bir düşünce ile yola çıktık." diye konuştu.

Fuat Kale, üçüncü yıl paneller ve atölye çalışmaları, dördüncü yıl ise paydaş üniversite uygulamasının eklendiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Üniversiteler geleceğin belgesel filmcilerini yetiştiren akademik kurumlar. İletişim fakültelerinin radyo, televizyon ve sinema bölümlerinde okuyan öğrencilere ulaşmak istedik. Onlara, böyle bir kanalın ve kurumun olduğunu ve onlarla birlikte olmak istediğini, samimi bir iletişim kurmak istediğini belirtmiş olduk. Özellikle iletişim fakültesi öğrencilerinden çok fazla film geldiğini görüyoruz. Her yıl bir üniversiteyi paydaş olarak belirliyoruz. Gönüllü öğrenciler salonlarımızda görev yapıyorlar. Yalnız filmleriyle yarışmamıza katılmıyorlar. Ayrıca etkinlik, yalnız yarışma filmlerinden de oluşmuyor. İçerisinde yarışma dışı bölümler de var."

- "Yurt dışından 500 başvuru geldi"

TRT Belgesel ödüllerine bu yıl 78 ülkeden 677 başvuru yapıldığına dikkati çeken Kale, başvurulardan 500'ünün yurt dışından geldiğini vurguladı.

Fuat Kale, 500 filmden özenle seçilmiş 12'sinin finale kaldığını aktararak, "Finale kalmayıp mutlaka izleyiciyle buluşması gerekir, diye düşündüğümüz 25 filmi de yarışma dışı kategoride gösteriyoruz. Bunların yarıya yakını göç ve ayrımcılık konulu. Bu yılki tema, 'göç ve ayrımcılık' olduğu için; diğerleri ise serbest konulu ama hepsi birbirinden nitelikli filmler." değerlendirmesinde bulundu.

Gösterim ve panellerin 7 ayrı salonda yapıldığının altını çizen Kale, şöyle devam etti:

"Üniversitelerle ortak paneller düzenliyoruz. 'Belgeselin türü', 'belgeselin fonlanması' ve 'belgesel ve kültür' gibi başlıklarla. Ayrıca bu yıl ilk kez yeni bir uygulama başlattık. İki salonumuzu tamamıyla lise öğrencilerine tahsis ettik. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile doğrudan temas ederek, Fatih, Eyüp, Beşiktaş, Şişli ve Beyoğlu ilçe milli eğitim müdürlükleriyle görüştük. Öğrencilerin, öğrenciler için seçilmiş özel filmlerin yer aldığı seanslara gelmesini sağladık. Yönetmen söyleşilerine katılmalarını sağladık. Hem yönetmenlerimiz çok memnun oldular bu ilgiden, hem öğrencilerimiz sinema perdesine taşınmış bu güzel, nitelikli filmleri izleme imkanı buldular."

- "Gösterimlerimiz arasında Oscar'da son beşe kalan iki filmimiz var"

TRT Belgesel Ödülleri Düzenleme ve Yürütme Kurulu Üyesi Tülay Akça da ulusal kategoride, Türkiye'de belgesel sinemayı desteklemek ve teşvik etmek amacıyla yola çıktıklarını vurgulayarak, "Belgesel ödüllerinin çıkış amacı, belgesel sinemanın daha özgün, çıtayı yükselten üretimlere imza atmasını sağlamaktı. Bu sebeple zaten ulusal kategoride hem öğrenci filmlerine, geleceğin belgeselcilerine hem de profesyonel kategoride profesyonel belgeselcilere ödüller veriyoruz. Para ödüllerimiz de var. Dolayısıyla, özgün, nitelikli belgesel üretiminin Türkiye'de gelişmesini sağlamaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Etkinliğin uluslararası boyutuna da değinen Akça, şunları kaydetti:

"Dünyanın dört bir köşesinde üretilen, birbirinden farklı hikayeleri, farklı yönetmenlerin gözünden, onların anlatım biçimleriyle Türkiye'ye taşımak istedik. Bu nitelikli filmlerin çoğu, uluslararası festivallerde çok öne çıkan bol ödüllü filmler. Bu yıl Oscar'da son beşe kalan iki filmimiz de var, gösterimlerimiz arasında. Bunları önce salonlarda sonra ekranlarda izleyiciyle buluşturmak istiyoruz. Aynı zamanda biz bütün gösterim programında yer alan filmlerin yönetmenlerini de buraya davet ediyoruz. Dolayısıyla, şu anda çok sayıda yabancı belgeselci konuğumuz var. Bunlar, yerli belgeselci arkadaşlarımızla tanışıp, deneyimlerini de paylaşma fırsatı buluyor. Biz, böyle bir ortama zemin oluşturmayı da hedefliyoruz."

Tülay Akça, TRT Belgesel Ödüllerinin temelde bir yarışma olarak yola çıkmış olsa da özellikle final haftasının bir belgesel şölenine, festivale dönüştüğünü söyledi.

Tüm filmlerin halka açık ve ücretsiz gösterildiği etkinlik, 15 Mayıs'ta sona erecek.


AA

Gündem Haberleri

Balıkçı Barınağı İçin Kritik Toplantı
Balıkçı Kenan'ın torunu motor kazasında hayatını kaybetti
İZENERJİ ve İZELMAN çalışanları iş bıraktı
Tüm Niğde bu konsere aktı
Gülen’in ölümünün ardından koltuk savaşı başladı