KIRIKKALE (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakan Yardımcısı Ali Şahin, "Avro bölgesindeki ekonomik kriz ve daralma, İngiltere'nin ayrılma süreci (Brexit) Avrupa'nın psikolojisini ciddi anlamda bozmuş durumda." dedi.
İkra Vakfınca Kırıkkale Öğretmenevinde düzenlenen konferansta sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelen Şahin, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlattı.
Şahin, Avrupa Birliği'nin (AB) ekonomik anlamda bir daralma süreci yaşadığına işaret ederek, AB'nin kendi içerisinde çok güçlü meydan okumalarla karşı karşıya olduğunu bildirdi.
Avrupa'da ırkçılık ve milliyetçilik akımlarının arttığına dikkati çeken Şahin, "Avro bölgesindeki ekonomik kriz ve daralma, İngiltere'nin ayrılma süreci (Brexit) Avrupa'nın psikolojisini ciddi anlamda bozmuş durumda. Bu yetmezmiş gibi çok ciddi bir mülteci sorunu ve terör meydan okumasıyla da karşı karşıyalar. Avrupa'da da yeniden bir şekillenme sürecinin yaşandığını görüyoruz." ifadesini kullandı.
Şahin, Türkiye'nin çok önemli bir coğrafyada konumlandığını aktararak, kuzey ile güneyin, doğu ile batının tam bir kesişme noktasında olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin son derece güçlü çatışma merkezlerinin odak noktasında olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:
"Yeryüzünün yeniden şekillendiği, güç sistemlerinin yeniden oluştuğu yen bir yüzyıla adım atmak üzereyiz. Bu güç merkezlerinin yeniden oluştuğu, yeni sınırların, yeni sistemlerin oluştuğu sürece eğer bundan önceki gibi siyasi, ekonomik anlamda çok kırılgan, istikrarsızlığa, çatışmalara açık bir sistemle girecek olursak önümüzdeki yüzyıl ayakta kalma şansımız yok. Batıda ekonomik daralmalar, finansal krizler yaşanırken, Yunanistan çökerken, İtalya'da ekonomik daralmalar olurken ve bütün bunlar yaşanırken, Ortadoğuda devlet, din, sistem, insan mefhumu diye bir mefhum kalmamışken, Türkiye güçlü bir istikrar yönetiminden dolayı bu süreci sadece bir türbülansla, zaman zaman iniş ve çıkışlar yaşayarak atlatıyor. Bugün eskisi gibi kırılgan bir yönetim olsaydı, Türkiye'nin bugün Suriye'den farkı kalmazdı. Bu istikrarı, uzlaşıyı, bu gücü bundan sonra kurumsallaştırmamız ve kalıcı hale getirmemiz gerekiyor."
Şahin, 15 yıldan bu yana kırılgan, sürekli kriz ve vesayet üreten sistemden dolayı enerjilerinin yüzde 80'ini kalkınma, büyüme yerine sistemlerle, meydan okumalarla mücadeleye ayırdıklarını bildirdi. Şahin, "Batı'nın içerisine girmiş olduğu bu meydan okumalar, İngiltere'nin, Fransa'nın, Almanya'nın, Hollanda'nın bütün bu sıkıntıları sizin bu sistemi inşa edip kalıcı, güçlü bir Türkiye oluşturmamanız için. Güçlü bir Türkiye, güçlü bir irade, güçlü bir devlet karşılarında istemiyorlar." dedi.
- Seçilme yaşının 18'e düşürülmesi
Birilerinin 15 yaşındaki gencin eline silah vererek teröristleştirirken, eline molotofkokteyli vererek polisin, sivil insanların, otobüslerin üzerine atarken kimsenin bir şey demediğini vurgulayan Şahin, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Biz 18 yaşındaki bir insanı milletvekili yapmak istediğimizde sorgulanır hale geliyor. Birileri 15 yaşındaki gencin eline silah verip 'öl ya da öldür' diyor, biz 18 yaşındaki gencin eline millet iradesi veriyor, 'yaşa ve yaşat' diyoruz. 18 yaşındaki genç 15 Temmuz gecesi tankın önüne duruyor, siper oluyor, bir ihaneti, bir darbeyi önlüyor. O gece bizim 18 yaşında 6 şehidimiz var. Avrupa'nın yüzde 78'inde seçilme yaşı 18. Yani Almanya'da yaşayan Türk Mehmet orada milletvekili olabilecek ama Türkiye'de milletvekili olamayacak."
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde milletvekili sayısının 600'e çıkacak olmasının eleştirilmesine de değinen Şahin, Avrupa'da bir milletvekiline 50 bin kişi düştüğünü, Türkiye'de ise bu rakamın 143 bin kişi olduğunu kaydetti.
Programa, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Abdullah Öztürk ve Belediye Başkanı Mehmet saygılı da katıldı.
AA