AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik: (2)

"(Adalet Bakanı Bozdağ'ın Almanya'da katılacağı etkinliğe izin verilmemesi) Türkiye'deki sorunlar taşınmasın' diyerekten olmayan bir şeyin hassasiyetini sürekli ortaya koyuyorlar ama yaptıkları şey şudur; Türkiye Cumhuriyeti bakanlarının, siyasilerin oray

İZMİR (AA) - AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Almanya'da katılacağı etkinliğe izin verilmemesine ilişkin, "Türkiye'deki sorunlar taşınmasın' diyerekten olmayan bir şeyin hassasiyetini sürekli ortaya koyuyorlar ama yaptıkları şey şudur; Türkiye Cumhuriyeti bakanlarının, siyasilerin oraya gitmesini engelleyerek, vatandaşlarımızla buluşmasını engelleyerek aslında onlar da Türkiye'nin iç siyasetine dönük bir kampanya yapmış oluyorlar" dedi.

Çelik, İzmir Vali Erol Ayyıldız'ı ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bozdağ'ın Almanya'da etkinliğe katılmasının engellenmesiyle ilgili soru üzerine Çelik, demokratik değerler konusunda en çok sesi çıkan ülkelerin eylemlerinin de tutarlı olmasının gerektiğini ifade etti.

Vatandaşlarla buluşma ve toplantı hakkının engellenmesinin demokratik hakların engellenmesi anlamına geldiğini dile getiren Çelik, son zamanlarda İslamofobik bir şekilde Türkiye karşıtlığı üzerinden değerlendirmelerin yoğunluk kazandığına işaret etti.

Geçmişte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da bir toplantıya telekonferansla katılmasının yargı kararıyla engellendiğini hatırlatan Çelik, "Kandil'deki PKK sözde yöneticilerinden biri ise telekonferansla bir toplantıya katılabildi. Türkiye'de DAEŞ saldırısı olduğu zaman Almanya'daki binalara Türk bayrağı asılıyor ancak terör örgütü PKK saldırısı olduğu zaman bu yapılmıyor." diye konuştu.

- "Bu yaptıkları duvar örmektir"

Almanya'da terör örgütleri PKK ve FETÖ mensupları serbestçe faaliyet gösterirken Türkiye Cumhuriyeti bakanlarının katılacağı vatandaşlarla buluşma toplantılarının engellenmesinin son derece yanlış bir tutum olduğunu kaydeden Çelik, şöyle konuştu:

"Bu Avrupa için bir felaket. Avrupa'nın tarihinde Berlin Duvarı'nın yıkılması bir dönüm noktasıdır. Şimdi aşırı sağcılar, ırkçılar, faşistler üzerinden Avrupa'da yeni Berlin duvarları oluşturuyoruz. Türkiye karşıtlığı, bu kesimlerin İslamofobik, antisemitik yaklaşımlarını yükseltiyor. Unutmasınlar ki bunun arkasında demokrasiye hukuk devletine düşman avrofobik, Avrupa düşmanı yaklaşımlar da vardır.

Bu yaptıkları duvar örmektir ama bu duvarın bize zararı olmaz kendi demokrasilerine zarar verirler. Bununla kendilerinin yüzleşmeleri gerekir. Temel değerleri hatırlatıyoruz. Bu yaptığınız demokratik haklara sığmaz. 'Türkiye'deki sorunlar taşınmasın' diyerek olmayan bir şeyin hassasiyetini sürekli ortaya koyuyorlar. Ama yaptıkları şey şudur, Türkiye Cumhuriyeti bakanlarının siyasilerin oraya gitmesini engelleyerek aslında onlar da Türkiye'nin iç siyasetine yönelik bir kampanya yapmış oluyorlar. Burada sevindirici olan şudur: Gerek iktidar partisi olarak bizim, gerekse muhalefet partisindeki arkadaşların topyekün bu haksızlığa ses çıkarmasıdır. Avrupa'daki dostlarımızın bunu iyi okuması gerekir."

Çelik, bunun bir yerel yönetim uygulaması olmadığını bildiklerini, bir an evvel bu yanlıştan dönülmesini temenni ettiklerini kaydetti.

- "Sınavı geçemiyorlar"

Türkiye'nin göçmenlere kapılarını açarak demokratik rüştünü ispat ettiğini hatırlatan Çelik, Avrupa'nın ise bu sınavı geçemediğini dile getirdi.

Şimdi başka bir sınavın önlerinde olduğuna işaret eden Çelik, şöyle konuştu:

"Türkiye'de yaşayan Alman vatandaşlarına yönelik faaliyet yapmak istiyorlarsa, toplantı hakkı, demokratik haklar çerçevesinde bizim kapılarımız bütün Alman siyasetçilere, hükümet üyelerine açıktır. Buyursunlar gelsinler yapsınlar, bu tip engellerle karşılaşmayacaklar. Hatta bu bir demokratik hak olduğu için teşvikle karşılaşacaklardır. Ama kendilerinin yaptığı yine sınavı geçememektir. Demokratik değerler konusunda en çok sesi çıkan ülkelerin, demokratik değerlere sahip çıkma konusunda da eylemlerinin tutarlı olması gerekir. Toplantı ve gösteri hakkı demokratik haktır. Dolayısıyla vatandaşlarımızın, vatandaşlarımızla buluşmamız şeklindeki Avrupa Birliği'nin ilkeleriyle, Avrupa Konseyinin prensipleriyle uyumlu bir şekilde teminat altına alınmış toplantı hakkının engellenmesi, demokratik bir hakkın engellenmesi anlamına gelir."

- AP'deki kadın erkek eşitliği tartışması

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda Polonyalı üye Janusz Korwin-Mikke'nin kadın erkek ayrımcılığına ilişkin açıklamalarını da değerlendiren Çelik, "Bir demokrasi ve insan hakları okulu olarak görülen AP'de son dönemde garip şeyler olmaya başladı. Darbe girişimi sonrası Türkiye parlamentosuyla dayanışma içinde olması beklenirken tam tersi tutum içine giren AP'de nefret suçu sayılabilecek görüşler ortaya çıkmaya başladı." değerlendirmesinde bulundu. Çelik, şunları kaydetti:

"Çok deneyimli bir parlamento üyesi, 'kadınlar zayıf olduğu için daha az ücret almalılar, çünkü daha az üretiyorlar' gibi bana göre doğrudan nefret suçu sayılabilecek, cinsiyetçilik yapan bir açıklama yapıyor. Daha da vahimi şu, ona verilebilecek ceza konusunda 'kınama', 'oturumlara katılmama' şeklinde bir yaklaşım ürettiklerini görüyoruz.

AP'nin maalesef demokrasi, insan hakları, cinsiyet eşitliği gibi değerlerden ne kadar uzak bir duruma düştüğünü gösteren bir şey. Türkiye ve başka ülkelerle ilgili sesleri yüksek çıkarken kendi mahallelerini ihmal etmişler, orada ciddi demokratik değerlerle ilgili sorunlar var. Bence basit bir şekilde geçiştirilmeyecek bir şey, ağır bir nefret suçu. O parlamentere ciddi bir ceza verilmesi gerektiğini düşünüyorum."

- Le Pen'in açıklamaları

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe Lideri ve cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen'in, Brexit benzeri bir uygulamayla Fransa'nın AB'den çıkması gerektiği yönündeki açıklamasının sorulması üzerine Çelik, Le Pen gibi Avrupa değerlerine düşmanlık yapanların yükselişte olduğunu, 3-5 yıl öncesine kadar marjinal olan grupların artık birinci ya da ikinci parti olmaya oynadığına dikkat çekti.

Marjinal grupların artık ana akım siyasi hareketlerin yerine geçmeye başladığını, bunun da İslamofobik, ırkçı, antisemitik yaklaşımlara karşı çıkmak yerine idare etme anlayışından kaynaklandığını dile getiren Çelik, şu değerlendirmede bulundu:

"Onların demokratik değerlerini korumak bahanesiyle yaptıklarını söyledikleri şeyler, demokratik değerleri doğrudan merkezden tehdit eden aşırı sağ akımların yükselmesine sebebiyet verecek. Tarihin uzun bir döneminden bu yana Avrupalı olan Türkiye'den Avrupa'ya şu mesajı gönderiyoruz. Kendi politik uygulamalarınızla Avrupa'nın değerlerini tehdit ediyorsunuz. Bu hem ortak geleceğimiz hem demokrasinin geleceği, istikrar ve ortak refahımız için son derece tehlikeli bir yaklaşımdır. Almanya örneğinde olduğu gibi bu uygulamalardan bir an evvel vazgeçilmesini istiyoruz."

- Yunanistan'a kapıda vizenin kalkması

Yunanistan'a kapıda vize uygulamasının kaldırılmasıyla ilgili bir soru üzerine ise Çelik, Avrupa Komisyonu tarafından iptal edilen uygulamanın zor bir dönemden geçen Yunanistan için kötü bir gelişme olduğunu kaydetti.

Darbeci askerleri vermeme kararı, Kardak krizi gibi kararların Yunanistan'ın Türkiye'nin dostluğunu yanlış değerlendirdiğini gösterdiğini kaydeden Çelik, "Türkiye, ekonomik krizde onlara yardımcı olurken bizzat içinde bulundukları Avrupa mekanizmaları aynı desteği göstermiyor. Yunanistan'ın bunu iyi okuması gerekir. Türkiye'nin dostluğunun ne kadar kıymetli olduğunu farketmesi gerekir." şeklinde konuştu.

Valilik ziyaretinin ardından Bakan Çelik, tarihi Kemeraltı Çarşısı'nı gezdi, vatandaşlarla sohbet etti, Kızlarağası Hanı'nda kahve içti.

(Bitti)






AA

Gündem Haberleri

Konya 112’ye 2024’te gelen çağrıların yüzde 19'u asılsız çıktı
TikTok Deneyi Sonucu Hayatını Kaybeden Çocuğun Ardından Ailelere Uyarılar
Türkiye’nin ilk evcil hayvan AVM’si: Yok yok
Balıkçı Barınağı İçin Kritik Toplantı
Balıkçı Kenan'ın torunu motor kazasında hayatını kaybetti