BRÜKSEL (AA) - Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, "Çelik sektöründe adil rekabeti sağlamak için elimizdeki bütün ticari savunma mekanizmalarını kullanmaya hazırız. Şimdiye kadar çelik sektörü ile ilgili 35 antidamping önlemi aldık ve bütün şikayetleri detaylı inceleyeceğiz" dedi.
Katainen, Brüksel’de enerji yoğun sanayinin karşılaştığı sorunların görüşüldüğü toplantıda, Avrupa'nın tarih boyunca üretim odaklı bir kıta olduğunu ve bu durumu böyle sürdürmek istediklerini ifade etti.
Avrupa sanayisinin günümüzde pek çok iç ve dış sorunlar yaşadığını anımsatan Katainen, "Özellikle enerji yoğun sanayinin sorunları çok çeşitli. Tüm bu sorunları çözmeye yeterli tek bir ilaç yok" diye konuştu.
Katainen, Avrupa'nın 3. ülkelerle ticaretinin daha adil bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek, "Avrupa sanayisinin, modernleşme, dijitalleşme ve enerji verimliliği artışı ile küresel piyasalarla entegrasyonunun ve rekabetinin arttırılması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Çelik gibi bazı ürünlerde üretim fazlası olduğunu hatırlatan Katainen, iç piyasalarda enerji fiyatlarındaki farklılıkların da rekabete zarar verdiğini vurguladı.
Katainen, AB'nin rekabeti arttırmaya yönelik, dijital tek piyasa, enerji birliği, sermaye piyasaları birliği gibi çeşitli çalışmalar yaptığına dikkati çekerek, "Düşük talep, enerji maliyetleri ve ithal ham maddeye bağımlılık, Avrupa sanayisini en fazla etkileyen unsurlar" bilgisini verdi.
Avrupa Komisyonunun, çelik sektöründe adil rekabeti sağlamak için elindeki bütün ticari savunma mekanizmalarını kullanacağının altını çizen Katainen, çelik sektörü ile ilgili 35 antidamping önlemi alındığını, bütün şikayetlerin detaylı inceleneceğini aktardı.
Katainen, çelik dışında, kağıt, cam, seramik, alüminyum sektörlerinde de fazla kapasite sorunu olduğunu, AB'nin bu sorunların çözümüne yönelik Çin, Rusya, Hindistan ve Türkiye ile ikili görüşmeler yapacağını söyledi.
Avrupa’da çelik sektörü, bu yıl sonunda Çin'e tanınması öngörülen piyasa ekonomisi statüsünün engellenmesini istiyor. Çin’e piyasa ekonomisi statüsü tanınması halinde ülkeye karşı uygulanan pek çok ticari savunma mekanizmasının kullanılması engellenmiş oluyor.
Avrupa çelik sektörü, Çin’in demir çelik ürünlerine damping yaptığını yani maliyetinin aşağısında bir fiyata piyasalarda sattığını iddia ediyor. Sektör, enerji maliyetlerinin yüksekliğinden de şikayet ediyor.
Öte yandan Avrupa Komisyonu, geçen hafta, Çin ve Rusya’dan ithal edilecek soğuk haddelenmiş saca yeni antidamping vergisi uygulamaya başlanacağını, Çin’den AB’ye ihraç edilen, dikişsiz çelik boru, kalın levha sac ve sıcak rulo saca yönelik antidamping incelemesi başlatıldığını duyurdu.
AB ülkelerinden metal işçileri de Çin ürünlerini protesto için Brüksel’de bir araya geldi. Yürüyüşe katılan yaklaşık 5 bin demir çelik sanayisi çalışanı, sektörlerindeki sıkıntılara dikkati çekmeyi çalıştı.
AA