ABD ile Türkiye arasında vize işlemlerinin askıya alınması

ABD ile Türkiye'nin karşılıklı olarak vize işlemlerini askıya almasına ilişkin destek açıklamaları yapan Bolu, Bartın, Karabük ve Zonguldak'taki iş dünyası, sorunun diyalog ve diplomatik yollarla aşılacağını bildirdi- Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başka

BOLU/BARTIN (AA) - Bolu, Bartın, Zonguldak ve Karabük'teki sivil toplum kuruluşları, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Türkiye'nin karşılıklı olarak vize işlemlerini askıya almasına ilişkin destek açıklamalarında bulundu.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Türker Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD ile Türkiye'nin karşılıklı olarak vize işlemlerini askıya almasına ilişkin, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ilişkiler yönünden köklü bir geçmişe sahip olduğunu ve başta NATO olmak üzere siyasal anlamda stratejik ortak ve müttefik konumundaki iki ülke olduğunu hatırlattı.

"İlişkilerin önemli bir boyutunu da ticari ilişkiler oluşturmaktadır." diyen Ateş, "İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi geçtiğimiz yıl 17 milyar doları aşmıştır. Biz iş dünyası olarak, yaşanan gelişmelerin, başta ticari boyutu olmak üzere iki ülke arasındaki ilişkilere zarar vermemesi için sorunların diyalog, sağduyulu yaklaşımlar ve diplomasi ile ortadan kaldırılacağına inanıyoruz." diye konuştu.

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Halil Balık da ABD ile Türkiye'nin karşılıklı olarak vize işlemlerini askıya almasını sıkıntılı bir durum olarak nitelendirdi.

Türkiye’nin gerek Güneydoğu, gerekse Ortadoğu’da yaşadıklarının yanı sıra, bu durumun da ülke ekonomisini olumsuz etkilememesini temenni ettiklerini dile getiren Balık, "Bildiğiniz gibi dövizde bir yükselme yaşandı. Artık bir gerçek var. Dünya, ABD, kendilerine kafa tutabileceğimizi, önlerinde eğilmeyeceğimizi biliyor. Türkiye, yapılması gerekeni yapmıştır, verilen cevap doğru bir davranıştır." ifadesini kullandı.

Uluslararası politikada duygusallığa yer olmadığını, herkesin bir menfaat ilişkisi içinde olduğunu vurgulayan Balık, şöyle devam etti:

"Bu bir stratejik savaştır. Tutup da bir savaş haline veya ekonomik yaptırıma girmeyiz. Türkiye’nin Rusya’ya yanaşması, Amerika ve Avrupa'nın bize tavrıdır. Yine FETÖ olayları, Avrupa’nın teröristleri barındırması, Güneydoğu’da PKK'ya verdiği desteklerden dolayı zor günlerimiz. Ama yapmamız gereken şeyler. Tabii ABD ile Türkiye arasındaki bu durum ekonomik ve ticari olarak mutlaka bizi etkileyecektir. Ama karşılık vermediğimizde ekonomimiz ya da ticari ilişkiler iyi olacak diye bir şey de söz konusu değil. Her şeye rağmen ben iki ülke arasındaki bu durumun da kısa sürede düzeleceğine inanıyorum."

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Özcan ise ABD'nin göçmenler hariç tüm Türkiye vatandaşlarına yönelik vize yasağının doğru olmadığını söyledi.

İş adamları olarak ABD'nin tavırları karşısında Türkiye'nin uyguladığı dış politikaya destek verdiklerini ifade eden Özcan, krizin geçici olacağına inandıklarını aktardı.

İki ülke arasında var olan ilişkilere değinen Özcan, "Bizler her zaman birlik ve beraberlik içerisinde hükümetimizin ve devletimizin arkasında olduk. Şimdi de aynı eksendeyiz. Türkiye güçlü bir ülkedir. Hiçbir zaman boyun eğmemiştir. ABD'nin yaptığı yanlıştan döneceği kanatindeyiz." ifadelerini kullandı.

Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir ise sorunun kısa sürede diyologla aşılacağına inandığını belirterek, şunları kaydetti:

"NATO'nun en güçlü üyeleri olan Türkiye ve ABD'nin ilişkileri köklüdür. Sağlam iktisadi, sosyal ve siyasi temelleri vardır. İlişkilerin güçlü oluşu yaşanan sorunun da diyologla aşılacağı yönünde ümit vermektedir. Sorunun diplomatik süreçle kısa sürede aşılacağına inanıyorum."


AA

Gündem Haberleri

Güran ailesi çobanı sorguya çekmiş
Erdoğan'dan Gazze ve Lübnan mesajı
10 Kasım törenine katılmayan öğrencilerin velileri tepkili
Papa Francis, İznik Konsili’nin 1700. Yıl Dönümü İçin Türkiye'ye Geliyor
Taksilere Acil Durum Butonu Zorunluluğu Getirildi