ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

Ürdün, Bahreyn, Cezayir, Tunus ve Kuveyt kararı protesto etti

İSTANBUL (AA) - Ürdün, Bahreyn, Cezayir, Tunus ve Kuveyt, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhammed el-Mumeni, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin bu adımla uluslararası meşru kararları ihlal ettiğini belirterek, "Uluslararası meşruiyet, Kudüs'ün statüsüne müzakere ve anlaşma ile karar verileceğini vurguluyor." ifadesini kullandı.

Kudüs'e yeni bir statü oluşturma amacıyla dayatılmak istenen tüm yanlı uygulamaların, boş ve geçersiz olduğuna dikkati çeken Mumeni, Ürdün'ün gerginliği artıran bu kararı reddettiğini aktardı.

Mumeni, kararın ayrıca Müslümanların ve Hristiyanların öfkesini çektiğini kaydetti.

- Bahreyn

Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararının Ortadoğu barış sürecini tehdit ettiği vurgulandı.

Kararın Ortadoğu'da barış için nihai çözüme götürecek her türlü müzakere ve girişimleri sekteye uğrattığına değinilerek, ABD'nin söz konusu adımının Kudüs'ün işgal altında olduğu ve işgalin sona ermesi yönündeki uluslararası kararları açıkça ihlal olduğu ifade edildi.

- Cezayir

Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararı kınanarak, bu adımın tehlikeli olduğu uyarısında bulunuldu.

Açıklamada, ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası meşruiyete açıkça aykırı bir karar aldığı, uzun süredir duran barış sürecinin yeniden canlanması ihtimallerini de ortadan kaldırdığı belirtildi.

Kararın bölgede barış ve istikrarı tehdit ettiğine işaret edilen açıklamada, İslam dünyası ve uluslararası topluma Filistin halkının ulusal haklarını ve Kudüs'ün statüsünü korumak için harekete geçme çağrısında bulunuldu.

- Tunus

Tunus'ta Nahda Hareketinden yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararının, uluslararası kararları ihlal olduğu vurgulandı.

Açıklamada, başta Müslümanlar ve Araplar olmak üzere dünyadaki tüm özgür düşünceli insanların duygularına karşı duran kabul edilemez bu kararın tehlikeli olduğu yorumu yapıldı.

ABD yönetiminin karardan vazgeçmeye çağrıldığı açıklamada, yarın başkent Tunus'taki Muhammed Ali Meydanı'nda toplanarak Filistin'e destek gösterisi düzenleme çağrısına yer verildi.

- Kuveyt

Kuveyt resmi ajansı KUNA'da yer alan ve Dışişleri Bakanlığından bir yetkiliye dayandırılan haberde, ABD'nin kararına tepki gösterildi.

Kararın tehlikeli yansımalarına karşı uyarıda bulunulan haberde, Trump'tan bundan vazgeçmesi istendi.

Haberde, "Bu yanlı karar, Kudüs'ün statüsü konusundaki uluslararası kanunları açıkça ihlal ediyor. Ayrıca BM'nin bu yöndeki kararlarına aykırı." değerlendirmesi aktarıldı.

ABD Başkanı Trump, düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyinin 1980'de İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı geldi." ifadesini kullanmıştı.

Trump ayrıca, Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.

AA

Gündem Haberleri

TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar Beyrut’a ulaştı
THY kaptan pilotu İlçehin Pehlivan havada hayatını kaybetti
15,5 milyonluk fiyatıyla lüks otomobilleri geride bıraktı
Özkonak’ta Tescilli Yapı Davası: 42 Yıl Sonra Mahkeme Süreci Başladı
Başkan ve personel siyah kıyafetlerle mesaiye başladı