Acarer, Türkiye Noterler Birliği'nde düzenlenen TNB KEP Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Noterler Birliği'nin kayıtlı elektronik posta sağlayıcı olarak hizmete başlamasının kendileri için son derece önemli olduğunu söyledi. Acarer, bir kamu kuruluşunun, dünyada bilişim sektöründeki çok yeni bir uygulama olan kayıtlı elektronik posta hizmetine kendini kısa sürede hazırlamış olmasının takdire şayan olduğunu belirtti.
Türkiye'nin, bilişim sektöründe birçok konuda olduğu gibi, kayıtlı elektronik posta hizmeti konusunda da çok hızlı hareket ettiğini vurgulayan Acarer, şunları kaydetti:
''Türkiye, dünyada bilişim sektöründe birçok konuda 'en'lere sahip bir ülke. Avrupa'nın mobil telefonla en çok konuşan ve kısa mesaj atan ülkesiyiz. Bu konularda rakibimiz yok artık. Dünyada Mobil Telefon Kayıt Sistemi'ni en iyi uygulayan ülkeyiz. Mobil kayıt sisteminde 180 milyon telefon kayıtlı. Bunların 20 milyonu kara listede, 160 milyonu beyaz listede. Sistemin Türkiye ekonomisine katkısı 30 milyar dolar. Bu kadarlık ekonomik değer kayıt altına alındı. Daha önemlisi sosyal güvenlik açısından sağladığı önem. Bundan birkaç yıl öncesine kadar insanlar cep telefonuyla sokakta dolaşmaya korkar haldeydi. Sadece bu telefon çalınma olaylarından dolayı 7 kişi öldü. Son ölen, trenden düşen çocuk, benim öğrencimdi. 30 binden fazla emniyete yansıyan vaka vardı. Şimdi çok şükür böyle birşey yok.
Dünyada en yüksek numara taşıma oranına sahip ülkeyiz. 68 milyon abone var, 50 milyona yakın numara taşıma olmuş. Dünyada en fazla genişbant oranı artan ülkeyiz. Bunun yanı sıra arazi açısından kapsama oranı en geniş ülkeyiz. 1.799 yerleşim yerinin mobil kapsama altına alınmasına ilişkin geçtiğimiz günlerde bir firma ile sözleşme imzalandı. Artık insan yaşayan her yer mobil kapsama altına alınacak.''
-Güvenlik için en önemli araç-
Türkiye'de şu anda 46-47 milyon internet kullanıcısının bulunduğunu ifade eden Acarer, e-Devlet Kapısı'nın da son yıllarda yoğun bir şekilde kullanılmaya başlandığını, buradan 640 hizmetin verildiğini söyledi. e-Devlet Kapısı'nı kullananların sayısının 15 milyonu bulduğunu belirten Acarer, bunların 500 bininin 65 yaş üzeri kullanıcılar olmasının Türk toplumunun yeniliğe ne kadar açık olduğunun göstergesi olduğunu kaydetti.
BTK Başkanı Acarer, akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte internet ve data kullanımının iyiden iyiye arttığını belirterek, ''Önemli olan kullandığın internetin, datanın güvenliği. İşte KEP bu konuda kullanıcılara çok ciddi faydalar sağlayacak. KEP'i gönderici, alıcı ve gönderinin güvenliği için en önemli araç olarak görüyorum'' diye konuştu.
BTK Başkanı, KEP'i kurumların dışında bireylere yapılacak tebligatlar açısından da çok önemsediğini dile getirdi.
-''Elektronik postanın yeni adı KEP''-
Türkiye Noterler Birliği (TNB) Başkanı Yunus Tutar da noterliğin bir kamu hizmeti olduğunu, noterlerin, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirdiğini anlattı. Tutar, ''İşi, hukuki güvenliği sağlamak olan bizlerin Kayıtlı Elektronik Posta hizmetinden uzak kalmamız söz konusu olamazdı. Çünkü bu, bizim işimiz. BTK tarafından lisanlanan ilk özel kuruluş olmaktan dolayı da büyük mutluluk duyuyoruz. Bundan sonra e-postanın yeni adı KEP olacak ve TNB KEP'le birlikte anılacaktır'' diye konuştu.
Türkiye Noterler Birliği Vakfı Başkanı Fahri Köse de gelişen teknolojiyle beraber hayatın kolaylaştığını, iş yapış şekillerinin de değiştiğini ifade etti. Kamu yararına çalışan hiçbir kurumun çağın gerisinde kalmasının düşünülemeyeceğini kaydeden Köse, ''Biz noterlik mesleğine ilişkin vizyonumuzun önemli bir parçasını TNB KEP ile gerçekleştirdik. Sunduğumuz hizmetlerle de KEP standartlarını hep en üst seviyelere çıkarmayı hedefliyoruz'' dedi.
Konuşmaların ardından Tutar ve Köse, BTK Başkanı Acarer'e plaket verdi.
-KEP ile neler yapılabilecek?-
Kişi veya kuruluşa, e-posta yolu ile güvenli ve zaman damgalı yasal bir bildirimde bulunulabilecek. Gönderilecek e-postanın ne zaman, kim tarafından, kime yollandığı, gönderilen kişinin posta kutusuna hangi tarih ve saatte ulaştığı, alıcı tarafından ne zaman okunduğu belgelenebilecek. Gönderilen e-postanın ekli dosyaları ile birlikte orijinal hali korunacak.
KEP ile gönderilen önemli bir e-posta, alıcı kişi veya kuruluş tarafından ''Almadık, bize ulaşmadı, bilgimiz yok'' gibi gerekçelerle inkar edilemeyecek. E-posta ile yapılacak bildirim, yasal bir bildirim haline gelecek, uyuşmazlık durumlarında da hukuki bir delile dönüşecek.
Kayıtlı Elektronik Posta ile gönderilecek belge ve içerik özellikleri, hizmet sağlayıcı kuruluş tarafından 20 yıl saklanacak. Dosya içeriğinin görülmediği KEP uygulamasında, kullanılan özel bir teknoloji sayesinde sadece o veriyi tanımlayan dosya izi (hash değeri) alınıyor. Belgenin ''parmak izi'' olarak da tanımlanabilecek bu uygulama, taraflar arası uyuşmazlık halinde delil özelliği taşıyacak ve adli mercilerin vereceği kararlarda belirleyici olacak.