ACELEMİZ NE?

Dr. Faik Özdengül

"Bir dost, Peygambere “ Ben alışverişte daima aldanıyorum, bir şey satan, yahut alan kişinin hilesi sanki sihir, gelip benim yolumu kesiyor” dedi. Peygamber dedi ki. “Alışverişte aldanmaktan korkuyorsan alacağın şeyi üç gün muhayyer olarak al. Çünkü şüphe yok yavaş iş Rahmandandır. Acele edişinse melun Şeytandan.”

Önüne bir lokma atsan köpek bile köpekliğiyle önce koklar, biz aklımızla koklarız. Hele bir bak, demek ki biz de her şeyi inceleyen aklımızla kokluyoruz. Allah bile bu yerlerle gökleri yavaşlıkla ve tam altı günde yarattı. Yoksa “ Kün” der demez yerler de olurdu, göklerde; Allah, buna kaadirdi.

Hatta emreder etmez yüzlerce yer ve gök yaratabilirdi. Allah bütün kudretiyle beraber insanı yavaş, yavaş ve tam kırk yılda kemal sahibi eder. Bir anda yokluktan elli kişiyi uçurup bu aleme getirmeye kaadirdi.İsa, bir dua ile hemencecik ölüyü diriltir de. İsa’yı yaratan, insanları bir anda yaratmaya kaadir değil midir? İsa’ya nazaran kudreti, kat, kat üstün mü değil?

Dilediğin şeyi yavaş, yavaş fakat sağlam bir halde yapman lazım. İşte bu yavaşlık, sana bunu öğretmek içindir. Daima akıp duran küçük bir dere ne pislenir, ne kokar. Mesnevi.III.3495-3507."

Vamık Hoca'dan öğrendiğim en önemli cümle şu oldu bende: Acelemiz ne?

 (Vamık Cemal Volkan (1932, Lefkoşa), Kıbrıs Türkü psikiyatri profesörü.) http://tr.wikipedia.org/wiki/Vam%C4%B1k_Volkan

Eğitimleri sırasında danışanları ile ilgili süreçlerden söz ederken, bizlerin fark edip, danışana da fark ettirmek istediğimiz şeyleri  görünce derdi ki; çocuklar yavaş, acelemiz ne? Bekleyin.

İnsan acelecidir. İsra Suresi. 11.

Acele veya tersinden sabırsızlık. Aldanmakla bir arada anılmış hikayede. Aldananlar sabırsızdır. Acelecidir de demektir hem yukarıdaki satırlar.

Aldananlar bir şey hemen olsun isterler. Gerçeğe aykırıdır bu.

 Çabucak sonuçlansın. Ne olacaksa olsun.

Beklemenin kaygısına dayanıklılıkları yoktur aslında. Güçsüzdürler.

Alış veriş değil sadece, karar verme süreci, bir şeyi ya da birisini tanıma , bir sınav, elde edilecek her hangi bir şey, geleceği planlama, kendimizi gözden geçirme, ibadetler, aklınıza ne gelirse hepsi yavaşlık ve teenni gerektirir.

Hikayede yaratılıştan ve  Sünnetullah'tan bahsediliyor. O da böyle yapıyor, siz de böyle yapın diye.

Nefs tahammülsüzdür. Hemen der. Çabuk der. Bekleyemem. Sonuca odaklıdır. Beklemek zor gelir.

Nefsi  beklemenin gerginliğine karşı sabırlı hale getirme çalışması yapmalıyız. Örnek vermiş Peygamber Sav: bir şeyi alacak mısın?  Acele etme sor soruştur. . Almak üzere misin? O zaman satıcıyla anlaş veya üç günlük süre iste. Bu süre senin ona sahip olmanın hazzını erteleyebilme gücünü artırır. Hazzı erteleyebilme gücü,  problem çözmenin anahtarlarından birisidir. Şöyle der Scot Peck: eğer önünde yapılacak iki şey varsa önce daha az hoşlandığını veya hoşlanmadığını yap, daha keyiflisini sonraya bırak. Örneğin oyun ve ders çalışma seçenekleri varsa önce ders çalış sonra oyna, iki dosya var önünde, önce daha zor ya da istemediğini hallet gibi.

Morgan Scott Peck (d. 22 Mayıs 1936, New York HYPERLINK "http://tr.wikipedia.org/wiki/New_York_City"City - ö. 25 Eylül 2005, Connecticut) ABD'li psikolog.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Scott_Peck

Hz Ömer bize takva konusunda, dünyada dikenli bir yolda çıplak ayakla yürüyor muş gibi davranmamızı önerir.

Trafikte bile hız konusunda hep uyarılırız. Daha çok koşmak daha çok elde etmek anlamına gelmez.

Ey insan, beklemenin, danışmanın, sabrın, koklamanın, dikkatin, aceleden ve sabırsızlıktan daha hayırlı olacağına kuşku yok.

Olgunluk yaşı bile kırktır der Allah.

Biz insana, ana babasına iyilik etmesini tavsiye ettik. Annesi onu zahmetle taşıdı ve zahmetle doğurdu. Taşınması ile sütten kesilmesi otuz ay sürdü. Nihayet insan güçlü çağına erip kırk yaşına varınca: «Ya Rabbi, dedi, beni, bana ve anama, babama verdiğin nimete şükretmeye razı olacağın yararlı işler yapmaya sevk eyle. Benim için de zürriyetim için de iyiliği devam ettir. Ben sana döndüm ve elbette ki ben Müslümanlardanım. Ahkaf Suresi. 15.

Acelemiz ne?

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.