"Açık büfe" yiyeceklerin üçte ikisi israf ediliyor

Mersin Sağlık Müdürü Doç. Dr. Başaralı: "Günlük çöpe giden gıda miktarı bin 500 ton civarında"

 İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, özellikle yaz dönemlerinde otellerde müşterilere sunulan "açık büfe" yiyeceklerin üçte ikisinin israf edildiğini belirtti.

Başaralı, yazılı açıklamasında, açık büfelerde çok fazla yiyeceğin bir arada görüldüğünü ve "Her şeyden tatmalıyım" düşüncesiyle aynı türden yiyeceğin fazla miktarda tabağa alındığını kaydetti.

Yiyecek seçiminde ölçünün kaçırılmamasını öneren Başaralı, şu uyarıda bulundu:

"İnsanlar, kendileri için hazırlanan gıdanın sadece üçte birini tüketiyor, kalan çöpe gidiyor. Ege’de yapılan bir çalışmada, vahim bir tablo ortaya çıkmış. Bu çalışmada otellerdeki yemek israfının 5 Afrika ülkesini doyuracak noktaya geldiği saptandı. Özellikle Akdeniz ve Ege'deki oteller, açık büfe ve 'her şey dahil' mantığıyla çalışmakta. Bu sistemle çalışan otellerde kişi başı gıda hazırlığı 4 kilogram civarında. Oysa bir insanın günlük tüketebileceği maksimum gıda gramajı 1,3 kilogramdır. Yani hazırlanan malzemelerin ancak üçte biri tüketilmekte, kalan gıdalar maalesef çöpe gitmekte. Bu şekilde günlük çöpe giden gıda miktarı bin 500 ton civarında. Bu rakamın, kişi başına ortalama 150-200 gram yiyecek bulabilen Kongo Cumhuriyeti gibi 4-5 Afrika ülkesini doyurabileceği göz önünde bulundurulmalı."

Başarılı, açık büfede tüketilen gıdaların içeriği, hazırlaması ve saklama koşullarının da tüketici sağlığı açısından önem taşıdığını vurguladı.

Sağlık Haberleri

Çocukların Duygusal Sorunlarına Kum Terapisi Çözümü
Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor
Bebekler tehdit altında: RSV virüsü nedir?
Acil Servislerdeki Yoğunluk Sağlık Sistemini Zorluyor
Sağlık Bakanı Memişoğlu: 2024’te 46 Bin Olağan, 7 Bin Olağan Dışı Denetim Gerçekleştirdik