Acil Servislerdeki Yoğunluk Sağlık Sistemini Zorluyor

Türkiye'deki randevu sorunları ve sağlık sisteminin yükü, acil servislere yoğunluk olarak yansıyor.

Türkiye Acil Tıp Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem Yiğit, Antalya’da düzenlenen 10. Avrasya Acil Tıp Kongresi ve 20. Türkiye Acil Tıp Kongresi’nde, acil servislerdeki yoğunluk hakkında çarpıcı değerlendirmeler yaptı. Türkiye'de acil servis kalabalığının ciddi bir sorun olduğunu vurgulayan Yiğit, bu durumun hem hekimler hem de hastalar için tehlikeli sonuçlar doğurduğunu belirtti.

"Türkiye Örneği Hiçbir Ülkede Görünmüyor"

Prof. Dr. Yiğit, Türkiye'deki acil servis yoğunluğunun dünyada eşi benzeri olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Nüfusumuzun toplamından çok daha fazla sayıda insanın acil servise başvurduğu başka bir ülke yok. Bu kalabalık hem hekimler hem de hastalar için büyük riskler oluşturuyor. Yurt dışındaki meslektaşlarımız, Türkiye'deki acil servislerin bu yoğunlukla nasıl işleyebildiğini anlamakta zorlanıyor."

Gerçek Acil Hastalar Risk Altında

Acil servislere, işinden izin alamayan veya hastane randevusu bulamayan hastaların da başvurduğunu belirten Yiğit, bu durumun gerçek acil hastaların tedaviye ulaşmasını zorlaştırdığını söyledi:

"Durumu acil olmayan hastaların başvuruları nedeniyle, ciddi sağlık sorunları olan hastalara zamanında müdahale edemiyoruz. Hekimlerin yorgunluğu ve yoğunluk, tedavi süreçlerini olumsuz etkiliyor."

Nüfusun Yaşlanması Sorunu Derinleştiriyor

Türkiye nüfusunun yaşlanmasıyla birlikte sağlık hizmetlerinde yeni zorluklar yaşandığını dile getiren Yiğit, yaşlı nüfusun ihtiyaçlarının gençlere kıyasla daha karmaşık olduğunu vurguladı:

"Yaşlılar daha kırılgan bir popülasyon. Bu grup için uygun zamanda ve doğru tedavi uygulanmadığında ciddi sağlık sorunları yaşanabilir."

Çözüm Önerileri: Birinci Basamağın Güçlendirilmesi ve Etkin Triyaj

Acil servislerdeki yoğunluğu azaltmak için çözüm önerilerini sıralayan Yiğit, şu noktalara dikkat çekti:

  • Birinci Basamağın Güçlendirilmesi: Hastaların kronik sorunlarının ilk aşamada çözülebilmesi, gereksiz acil servis başvurularını azaltabilir.
  • Triyaj Sistemlerinin Etkin Kullanımı: Acil servise başvuran hastaların aciliyetine göre sıralanmasını sağlayan sistemlerin daha yaygın ve doğru uygulanması, hasta ve hekimler için güvenli bir ortam oluşturabilir.

Yiğit, sağlık sistemindeki bu sorunların çözülmesi için tüm paydaşların çaba göstermesi gerektiğini belirterek, "Gereken önlemler alınmazsa acil servislerdeki bu yoğunluk toplum sağlığı için daha büyük bir tehdit haline gelecek" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor
Bebekler tehdit altında: RSV virüsü nedir?
Sağlık Bakanı Memişoğlu: 2024’te 46 Bin Olağan, 7 Bin Olağan Dışı Denetim Gerçekleştirdik
Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı
Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama