ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Şu anda terörle yürüyen etkin mücadele konusunda adım gibi eminim ki CHP’nin tabanı, neredeyse yüzde 80’i CHP yönetimi gibi düşünmüyor ve hükümete bu konuda destek verilmesini istiyor." dedi.
Bozdağ, Kanal 24 televizyonunda katıldığı programda soruları yanıtlayarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye raporunu adil ve objektif bulmadığını ifade eden Bozdağ, raporun taraflı olduğunu belirtti.
Bozdağ, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrılarına da değinerek şunları söyledi:
"Şu anki coğrafyada problemlerin olduğu yer Müslümanların olduğu yer, terör örgütlerinin olduğu yer yine bu coğrafya. Kimisi dini istismar ederek kimisi mezhebi istismar ederek kimisi etnisiteyi istismar ederek ama hepsi bir gerekçeyle terör estiriyor ve birtakım huzursuzluklar oluyor. Bu olaylar karşısında İslam ülkelerinin bir araya gelip bunlara karşı ortak tavır geliştirmesi, bunları yok etmek bakımından son derece önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanı'nın çağrısı bu açıdan tarihi bir çağrıdır ve bunun hayata geçmesi suçlulukla, suçlularla, teröristlerle, terör örgütleriyle etkin mücadele konusunda, İslam ülkelerini büyük dayanışma içerisine sokar."
- "CHP tabanı rahatsız"
Bozdağ, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda CHP ve MHP'nin destek vereceği yönündeki açıklamalarına ilişkin ise TBMM'deki oylama sonuçlarının ardından desteğin samimi mi yoksa taktiksel mi olacağının görüleceğini vurguladı.
"Türkiye’de yürüyen terörle mücadele konusunda Cumhuriyet Halk Partisi’nin tavrını CHP’ye oy veren seçmenlerin dahi kahir ekseriyeti reddediyor." diyen Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"CHP esasında Sözcü gazetesinin, Cumhuriyet gazetesinin manşetlerine bakarak siyaset yapma yerine kendi tabanının görüş ve eleştirilerine bakarak siyaset yapmış olsa gerçekten daha da güçlü bir noktaya gelir. Şimdi tabii bir de ona paralel yaklaşıma bakarak siyaset yürütüyorlar. Üç kaynak var, işte Cumhuriyet, Sözcü bir de paralel kaynak var. Bu üçüne bakıp siyaset yürütüyor ama CHP’nin kendi tabanı bu üçüne bakılarak üretilen siyasete okey vermiyor. Şu anda terörle yürüyen etkin mücadele konusunda adım gibi eminim ki CHP’nin tabanı, neredeyse yüzde 80’i CHP yönetimi gibi düşünmüyor ve hükümete bu konuda destek verilmesini istiyor ama bakarsanız parlamentodaki CHP sözcülerinin görüşlerine ve CHP’yi temsil eden kişilerin açıklamalarına, başta Sayın Genel Başkan olmak üzere hepsinin sözlerine baktığımızda bu görüşler HDP çizgisine mi daha yakın yoksa HDP’nin temsil ettiği Kandil anlayışıyla, terör örgütüyle mücadele eden AK Parti ve hükümete, devlete mi daha yakın, yatkın dediğimde tereddütsüz HDP çizgisine. Bu, CHP tabanını rahatsız etmiştir."
Siyasi Partiler Kanunu, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun, Milletvekili Seçimi Kanunu ve Mahalli İdareler Seçimi Kanunu başta olmak üzere siyasetle, seçimle ilgili kanunların hepsini yenileme kararı aldıklarını anımsatan Bozdağ, bu konuda kurulan iki komisyonun çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi.
Adalet Bakanı Bozdağ, çalışmaların ardından ortaya çıkacak taslak metnin siyasi partilerle paylaşılacağını aktararak, şunları kaydetti:
"Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu esasında Anayasa gibi çok önemli kanunlar, bunun partiler arasında azami mutabakatla çıkması son derece önemli. Şunu söyleyeceğiz biz, 'Bu konuda bir hazırlık yaptık ve taslak bir metin ortaya çıkardık. Bu metnin içindeki her bir madde tartışılabilir, değiştirilebilir, daha iyisi yapılabilir, sizin daha iyisine dair görüşleriniz varsa lütfen bunu iletin, biz ona göre bunu şekillendirelim'. Çünkü partilerin anayasası olacak bir konunun bütün partilerce birlikte yapılması daha doğrudur. Onların görüşlerini aldıktan sonra ayrıca biz bunu kamuoyunda tartışmaya açacağız."
AA