Adana Olgunlaşma Enstitüsü’nde Unutulmaya Yüz Tutan Dokuma Kültürü Yeniden Canlanıyor

Adana Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde kurulan dokuma atölyesi, doğal yöntemlerle hazırlanan kök boyalar ile üretilen ipliklerin kumaş haline dönüştürülmesiyle unutulmaya yüz tutmuş dokuma kültürünü yaşatıyor.

Adana Olgunlaşma Enstitüsü, teknolojik ilerlemeler ve farklı kumaş türlerinin ortaya çıkmasıyla giderek unutulmaya yüz tutan dokuma kültürünü yeniden canlandırmak için çaba sarf ediyor. Atölyede Adana’nın pamuğu, kirmen ile eğrilerek kök boya ile renklendirilmekte ve ardından dokuma tezgahlarında kumaş haline getirilmektedir.

Usta öğretici Şükran Kara, "Adana’mızın pamuğunu sarı gelinini tamamıyla kirmenle eğilerek iplik haline dönüştürüyoruz. Yünü ve pamuğu doğal bitkiler, ağaç kökleri ve çeşitli çiçeklerin kökleriyle renklendiriyoruz. Tamamen doğal, hiçbir katkı maddesi yok" diyerek sürecin doğal ve katkısız olduğunun altını çizdi.

Unutulmaya Yüz Tutan Meslekleri Yaşatma Çabası

Şükran Kara, dokuma atölyesinde unutulmaya yüz tutmuş meslekleri canlandırmaya yönelik çalışmalara dikkat çekerek, "Burada tamamen unutulmaya yüz tutmuş meslekleri yaşatıyoruz. Kilim, kumaş, çarpan gibi çeşitli ürünler üretiyoruz. Arkadaşlarımız arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın devlet sanatçı kimliğine sahip olanlar da var" ifadelerini kullandı.

Artan İlgi ve Eğitim Süreçleri

Dokuma atölyesine olan talebin arttığını belirten Kara, "İnsanlar, kirmen, pamuk, kumaş ve kilim gibi doğal ürünlere talep gösteriyor. Adana Olgunlaşma Enstitüsü'ne öğrenciler geliyor ve iki yıllık bir eğitimden sonra usta öğretici olarak burada çalışmaya başlıyorlar" dedi.

Adana Olgunlaşma Enstitüsü, bu atölye aracılığıyla hem yerel kültürü yaşatmakta hem de yeni nesillere aktararak dokuma sanatını sürdürülebilir hale getirmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

19. Alanya Uluslararası Caz Festivali Muhteşem Konserlerle Başladı
Traktörüyle tarlasına Funda Arar yazan çiftçi amacına ulaştı
Bu Hafta Sinemalarda: 5’i Yerli 12 Yeni Film Vizyona Giriyor
Hababam Sınıfı Müzesi Yenilenen Yüzüyle Ziyarete Açıldı
Öğrenci Filmleri Altın Portakal İçin Yarışacak