ADANA (AA) - Adana'da "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırım Programı" kapsamında 80 projenin 37 milyon 839 bin 115 lira destek alacağı bildirildi.
Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, Adana'nın verimli toprakları, uygun iklim koşulları, yeterli su kaynakları ve ulaşım kolaylığı ile tarımsal üretime oldukça elverişli koşullara sahip olduğunu söyledi.
Kentte yetiştirilen tarımsal ürünlerin iç tüketim, ihracat ve tarımsal sanayi ürünleri olarak ilin ve ülke ekonomisinde önemli yer tuttuğunu belirten Tekin, "İlimiz nüfusunun yarıya yakını tarım sektöründe çalışmaktadır. Ürün çeşitliliğinin fazla olması ve mevsimin ilk tarım ürünlerinin yetişmesi bakımından Adana, ülkemiz için önemli bir tarım merkezi durumundadır. Adana ilinde artan nüfus, büyüyen pazar ve gelişen teknoloji ile tarıma dayalı sanayinin desteklenmesi ile Adana’da yetiştirilen birçok tarım ürününün işlenerek sanayi ürünü haline getirilip, katma değerinin yükseltilerek bölge ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır." dedi.
Tekin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen ve 2006-2016 yılları arasında 10 etapta gerçekleşen "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırım Programı" kapsamında bugüne kadar kentte yapımı tamamlanan 93 projeye 31 milyon lira hibe desteği sağlandığını ve 2006 ve 2016 yılları arası bu hibeye esas toplam yatırım tutarının 68 milyon 902 bin lira olarak gerçekleştiğini ifade etti.
- Tüm projeler onaylandı
Adana'da geçen yıl başvuruları alınan ve bu yıl uygulanacak 80 projenin hibe almaya hak kazandığını aktaran Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu yıl kabul edilen projelerimizin hibe ve yatırım tutarı önceki yılların yani 2006-2016 yılları toplamının üzerinde olması bizim ve ilimiz için gurur vericidir. Bu yıl kabul edilen 80 projenin toplam yatırım tutarı KDV hariç 77 milyon 586 bin 914 liradır. Bu tutar KDV dahil 91 milyon 552 bin 558 lira olup, Bakanlığımızca 80 proje için karşılanacak hibe tutarı ise 37 milyon 839 bin 115 liradır. 11. etap proje uygulama döneminde 80 proje ilimizden bakanlık makamına gönderilmiş olup, tamamı onaylanmıştır."
Tekin, toplam maliyeti 90 milyon liranın üzerinde olan 21 bitkisel üretim tesisi, 29 hayvansal üretim tesisi, dona karşı 28 rüzgar pervanesi ve 2 kırsal turizm projesi için yatırımcıların yüzde 50 hibe desteği alacağının müjdesine vererek, "Bu olay bizim için çok önemli. Üretimde Adana ilimizin gerçekten bir sıkıntısı yok. Mısır, karpuz, soya, narenciye gibi birçok üründe Adana ili üretim noktasında birinci sırada. Mesele bunun pazarlanması, depolanması ve işlenmesinde. Pazara sunulacak tesisleri kuramaz ve bunları işletemezsek hem ürettiğimiz ürünün katma değeri diğer illere kayacaktır hem de tarımsal hasılamız büyümeyecektir. Bu tesislerin sayısını en üst düzeyde artırmamız gerekiyor. Projelerin kabul edilmesi üretimden sonra depolanma ve pazarlanma aşamasında büyük ivme kazandıracaktır." ifadelerini kullandı.
Adana'nın Türkiye'nin tarımsal hasıla rakamları bakımından bulunduğu 7'nci sıradaki konumunu birinci sıraya çıkarmak için tesislerin artırılması gerektiğine dikkati çeken Tekin, tesisleri yapacak firmaların sonuna kadar takibinin yapılacağını, bu tesislerin, sözleşmeleri imzalandıktan sonra bir yıl içerisinde üretime geçmesinin gerektiğini belirtti.
AA