İşçi Sıkıntısı Narenciye Üretimini Olumsuz Etkiliyor
Türkiye'nin narenciye üretim merkezi olan Adana'da, narenciye hasat sezonu başladığında çiftçiler ve tüccarlar, günlük 447 liraya işçi bulamadıklarını dile getiriyor. Özellikle mayer cinsi limon ve mandalina gibi ürünlerin hasadı için gerekli işgücü eksikliği, bu zengin narenciye bölgesini zor durumda bırakıyor.
Konya'daki Tarım İşçileri Adana'ya Bekleniyor
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu işçi sıkıntısının gelecek yıllarda daha da büyüyebileceğini ifade ederek, "Çözüm olarak yabancı uyruklu tarım işçilerinin Adana'ya gelmesi gerekiyor. Mevsimlik işçilerin bir kısmı Konya Ereğli'de soğan ve domates hasadında. Onları da bekliyoruz. Onlar dahi gelse şu an işçi sıkıntısı büyük. Özellikle Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Kilis gibi çevre illerde yaşayan işçilere Adana'ya gelme izni verilmesi, bu sıkıntının giderilmesine katkı sağlayabilir." dedi.
Ucuz İşçilerin Türkiye'ye Getirilmesi Öneriliyor
Mehmet Akın Doğan, Türk cumhuriyetleri ve Afrika ülkelerinden ucuz işçilerin Türkiye'ye getirilmesi gerektiğini vurguladı. Şu anda işçilerin yevmiyesinin 447 lira olduğunu belirten Doğan, bu ücretin bir kısmının elcilere gittiğini ve işçilere 405 lira kaldığını söyledi. Günlük en az 50 bin işçinin gerektiği bu sektörde, ucuz işçilerin getirilmesi ve barınma ihtiyaçlarının çözülmesi, sorunun aşılmasına yardımcı olabilir.
Bu zorlu dönemde Adana'da narenciye üreticileri ve tüccarları, işçi sıkıntısının çözülmesi için yetkililerden destek bekliyor. Narenciye hasadı ve sektörün geleceği için alınacak önlemler büyük önem taşıyor.