2019 Mart ayı sonunda yapılacak olan yerel seçim takvimi işlemeye, buna bağlı olarak siyasi partilerde aday adayı müracaatları da başladı.
Tabi ki her seçimde olduğu gibi yine en büyük teveccühün Ak Parti’ye olacağında şüphe yok. Zira ülkemizin birçok bölgesinde olduğu gibi Konya’da da seçimleri kazanmaya en yakın parti Ak Parti’dir. Kazanmaya yakın olan partiye müracaatların da fazla olması normaldir.
Şu ana kadar ki resmi müracaatları bilmiyoruz ama ismi geçen bir hayli aday adayı var.
Ak Parti’nin aldığı karar doğrultusunda halen görevde bulunan Belediye Başkanları aday adaylığı müracaatında bulunamayacaklar. Onlar Parti tarafından değerlendirilecek. 3 dönemi dolduran başkanların ise tekrar aday yapılma ihtimali oldukça zayıf.
Buna göre Konya merkezde görevde bulunan Başkanlardan Karatay Belediye Başkanı haricindekiler tekrar aday yapılabilecek. 3 dönemi doldurduğu için Mehmet Hançerli’nin tekrar aday yapılma ihtimali diğerlerine göre daha zayıf görünüyor.
Tahir Akyürek’in milletvekili olması sebebiyle boşalttığı koltuğa oturan Uğur İbrahim Altay şu ana kadar iyi bir performans göstererek halk nezdinde olumlu bir intiba bırakmayı başardı.
Uğur İbrahim Altay, kendisinden önce Konya halkının genelinde bulunan iletişim bozukluğu veya eksikliği düşüncesini kırdı.
Göreve başlar başlamaz hemen halkın içine girerek, Konyalılarla hemhal olarak, namazlarını Konya camilerinde cemaatle omuz omuza kılarak ve esnaf ziyaretlerinde bulunarak halkın adamı olduğunu gösterdi.
Yani Uğur İbrahim Altay, Konya halkının nabzını iyi tuttu, eksikliği iyi tespit etti ve bu yönde olumlu adımlar attı.
Bunu yaparken de, göstermelik olarak değil samimi ve içten gelen bir duygu ile yaptığı için Konyalılar tarafından hemen karşılık buldu ve sevildi.
Şu anda Konya Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına en yakın konumda bulunan Uğur İbrahim Altay’ın yapılan anketlerde de %70’in altında kalmayacağını tahmin ediyorum.
Şu ana kadar Büyükşehir için bazı isimler geçse de Uğur İbrahim Altay isminden daha kuvvetli bir isim görünmüyor.
Normal şartlarda böyle ama yine de itidalli olmakta fayda var. Zira siyasette her an her türlü gelişme olabilir. Siyasette birkaç saat bile uzun bir süre kabul edilir. Ne zaman ne olacağı belli olmaz. Geçmişte yaşanan son dakika değişikliklerini hatırlarsak siyasette resmiyete intikal etmedikçe garanti olmaz.
En çok ismin yarışacağı şimdiden belli olan Karatay’da, Mithat Büyükalim, Mehmet Genç, Ömer Ünal ve Veli Tolu gibi kuvvetli aday adaylarının varlığını duyuyoruz.
15 yıl boyunca Karatay’a hayırlı hizmetlerde bulunan mevcut Başkan Mehmet Hançerli’nin de 3 dönemden dolayı zayıf olsa da adaylığı zorlayacağını düşünüyorum. Mutlaka başka aday adayları da çıkacaktır.
Selçuklu hakkında fazla bilgim yok. Mevcut Başkan Ahmet Pekyatırmacı, kısa süre içinde sevildi ve halkta olumlu bir izlenim bıraktı. Selçuklu’ya da aday adayı olarak kimlerin çıkacağını göreceğiz.
Meram’da Fatma Toru döneminin ikinci yarısında atağa kalktı ve hem gösterdiği gayret, hem de halkla iletişim yönünden pozitif bir konuma yükselmeyi başardı.
Meram’da yapılan dönüşüm faaliyetleri dolayısı ile çok sayıda eleştiriye muhatap olan Fatma Toru, kim ne derse desin bu konuya cesaretle el attı ve yapılan hatalar olsa da işin en zorunu geride bıraktı.
Bilindiği gibi Meram, Konya’da üzerinde oynanması en zor olan ilçe… Meram’da imar başta olmak üzere belediyelerin teknik icraatları olarak bilinen faaliyetler yönünden adım atmanız bir hayli zor ve çetrefilli… Buna rağmen Fatma Toru belediyecilikteki tecrübesi ile bu konuda bir hayli yol aldı.
Bunları yaparken halkın rızasını almada ve tarihi eserlere özen göstermede biraz daha dikkatli olursa çok daha iyi olacaktır. Kesin bilmiyorum ama söylenildiğine göre Fatma Toru’nun anketlerde başarı oranı biraz düşük görünüyormuş. Son anketlerde, daha öncekilere göre daha başarılı olduğunu tahmin ediyorum.
Meram için diğer aday adayları da ortaya çıkmaya başladı. Bu yazıyı kaleme aldığım ana kadar Fatma Toru’yu zorlayacak bir isim bana ulaşmadı. Ancak mutlaka yeni isimler müracaatta bulunacaklardır.
Ak Parti bu seçimde, daha önceki seçimlerden farklı bir karar aldı. Buna göre partiye müracaatlar, memurların resmen istifa etme sürecinden önce sona eriyor.
Daha önceki seçimlerde YSK’nın açıkladığı seçim takvimine göre memurların son istifa gününden birkaç gün sonraya kadar müracaatlar devam ederdi.
Bu defa farklı oldu. Bana göre bu durum şu anlama geliyor.
Şayet partinin ortaya koyduğu kriterlere uygun aday adayları çıkmaz ise, parti kurmayları, o ana kadar istifa etmeyen ve müracaatta bulunmayan özel isimlere teklif götürerek aday olmasını sağlayacaklar.
Partinin aldığı karar göre 12 Kasım’da aday adaylığı müracaat sona eriyor ama YSK’nın aldığı karara göre, aday olmak isteyen memurların son istifa tarihi 1 Aralık’tır.
Buna göre Ak Parti’den aday adayı olmak isteyen memurlar 1 Aralık’ı beklemeden 12 Kasım’a kadar istifa etmeleri gerekiyor. Zira bu tarihten sonra adaylık başvurusu kabul edilmeyecek. Ancak müracaatlardan uygun aday çıkmaz ise Parti kendi belirlediği isimlere 1 Aralık tarihine kadar teklif götürüp istifa etmesini sağlayabilir ve aday yapabilir.
Bütün gelişmeleri bekleyip göreceğiz. Ülkemiz ve Konya’mız için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Sağlıklı ve mutlu yarınlar efendim.