“Elinizdeki bu kitap, Âdemden önce yaşamış âdem benzeri âdemlerin mahiyetini,İnsanın yaratılışını, cenneti, cehennemi eskiçağ halklarının nasıl algıladıklarını, Eskiçağ uluslarının çiviyazılı metinlerindeki Âdem ile Havvâ'yı, Âdem'in çocuklarının hikâyesinin eskiçağ çiviyazılı metinlerinde nasıl anlatıldığını, Âdem'in çocuklarının kız kardeşleriyle evlenmedikleri ve insan neslinin de bu çocuklardan türemediğini, Nûh tufanının Sumer efsanesi Gılgameş destanında nasıl anlatıldığını, Lokman hekim ile ilgili bildiklerinizin de aslında bazı İslâmi öğeler katılarak, biraz süslenmiş Gılgameş destanından sadece bir bölüm olduğunu, Havvâ, Hâbil, Kâbil, Hacer, Sara, Züleyha, Bünyamin, Asiye ve Belkıs gibi isimlerin hiçbir şekilde Kur'an'da geçmediğini, İbrahim peygamberin Tevrat'taki hikâyesinin benzerinin bir Hitit çiviyazılı metninde anlatıldığını, İbrahim'in Nemrûd'unun Babil kralı Hammurabi olduğunu, Eski Mısır belgelerinde Yûsuf peygamber ile birlikte antik Mısır'ın politeist dininin nasıl bir anda monoteist bir anlayışa dönüştüğünü, Sabır abidesi Eyyûb peygamberin hikâyesinin yakın benzerinin çiviyazılı bir metinde anlatıldığını, Tevrat ve Kur'an'daki Mûsa peygamberin hikâyesinin çiviyazılı belgelerde aynen anlatıldığını, Tevrat'ta geçen bazı kanun maddelerinin Hitit yasalarıyla birebir örtüştüğünü, Tevrat, İnciller ve Kur'an'daki Yûnus peygamberin hikâyesinin benzerinin antik yazarlardan Herodot'un kaleme aldığı eserde de anlatıldığını, Arkeoloji ve eskiçağ tarihi verileri ışığında Kur'an'da anlatılan peygamberlerin hangi dönemde yaşadığını İnciller ve Kur'an'da bir kural olan başörtüsünün eskiçağ uluslarında da olmazsa olmazlardan bir gereklilik olduğunu, size göstereceği gibi daha pek çok merak edilen konuları çiviyazılı belgeler, Tevrat, İnciller ve Kur'an'a göre irdelemektedir.”
İnsanoğlunun, Havva’nın 20 batında 40 ila 120 çocuk dünyaya getirmesi ve aynı batından olmayanların çaprazlama şekilde birbirleriyle evlendirilmesi suretiyle çoğaldığına yönelik bilgilerin Kur’an’dan değil, Tevrat’tan olduğunu dile getiren Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Karauğuz’un ; Çiviyazılı kaynaklar, Tevrat, İnciller ve Kur’an’a göre ele aldığı kitabı Âdem’in Çocukları diğerlerinden oldukça farklı bir eser.
Sekiz ayrı bölümden oluşan, Önasya uluslarının çiviyazılı metinlerinin orijinali de bulacağınız kitapta; peygamberlerin yaşadığı dönemlerin sosyal, kültürel ve ekonomik yapısı da bölüm başlarında genel hatlarıyla okuyucusuna aktarılmış.
Kitabın ilk bölümünde eskiçağ toplumlarındaki evren bilinci, Tevrat ve Kur’an’daki evrenin yaratılmasına ilişkin bilgiler; ikinci bölümde insanın yaratılması,eskiçağ insanının cennet-cehennem tahayyülü, İslâmi ve Yahudi kaynaklarda bu konunun nasıl işlendiği; üçüncü bölümde ilk insanların eskiçağ çiviyazılı metinlerdeki işlenişleri, insan neslinin türemesi konuları; dördüncü bölümde Tevrat ve Sumer efsanesi olan Gılgameş Destanı ve Nuh Tufanı, Lokman Hekim ve buralardan kültürümüze geçmiş olan konuları; beşinci bölümde çiviyazılı belgelerde İbrahim peygamber ile çocukları, Lût peygamber ve kavmi, Zekeriyyâ peygamber; altıncı bölümde antik kaynaklardaki Mısır; yedinci bölümde birbiriyle örtüşen Tevrat ve Hitit yasaları ile Tevrat ve Kur’an’da Musa peygamber; sekizinci bölümde ise Dâvud ve Süleyman peygamberlerin yaşadığı dönem olan Demir Çağı’nın Kur’an’daki bahsi yer alıyor. Kitap en son Minyatürlerle Peygamberler konu başlığı ile sona eriyor.
Kitabın son bölümünde Prof. Dr. Güngör Karauğuz; “ Şunu ifade etmeliyim ki elinizdeki bu kitabın getirmeye çalıştığı yeniliklerden biri, eskiçağ toplumlar arası etkileşimlerin, peygamberlerin yaşadıkları dönemlerin, tarihi, dini, sosyal ve kültürel yapılarınıiyi anlamada nasıl kullanılması gerektiğini göstermektedir.
…Şunu da ifade etmeliyim ki eğer siz arkeoloji, antropoloji, eskiçağ tarihi, ve antik filolojiler( Sumeroloji, Hititoloji, Grekçe, ve latince) gibi diğer pek çok bilim dalını yani kısaca bilimin verdiği verileri tam manasıyla kullanmaz ve kullanamazsanız Kur’an ile ilgili yapacağınız çoğu yorum ya güdük ya da belki hatalı olacaktır.
Dahası Âdem’den önce âdemler meselesi, antropoloji ve arkeolojinin bugün bize sunduğu bilgiler değerlendirilmeden nasıl bir sonuca bağlanabilir ki? Hem ilahiyat hem de arkeoloji antropoloji ve eskiçağ tarihi gibi disiplinler, ilgili bilgileri kendi metodolojilerinin süzgecinden geçirdikten sonra ancak doğruya ulaşabileceklerdir. Böylece muğlak kalmış nice bilgi ve bilgi kırıntısı karanlıkların derinliklerinden aralanabilecek ve gün ışığı görebilecektir. Biz bu noktada fikir vermek amacıyla bir pencere aralamak istemekteyiz sadece. Tek gayemiz de budur.” Şeklinde beyan ediyor.
Selametle, ihsanla kalınız.
Kitap ve Yazar Hakkında bilgiler
Yayın Yeri ve Tarihi: Konya, 2016
Yayınevi: Çizgi Kitabevi
Baskı Sayısı: 2.Baskı
Sayfa Sayısı: 304
Temin Adresi: Sahibata M. Mimar Muzaffer Cd. Helvacıoğlu Ap. No:41/1 Meram/KONYA
Yazar Hakkında
Zonguldak’ın Şirin ilçesi Devrek’te 1966 yılında doğdu. Yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nde tamamladı. 1990-1993'te Anakara'da Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde Müze Araştırmacısı, 1993-2000 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. Bu tarihler arasında aynı üniversitede yüksek lisans ve doktorasını tamamladı.
2005-2007 yılları arasında da Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde yardımcı doçent görevini yürüttü. 2007'de aynı fakültede doçent oldu.
2013 yılında ise Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı'nda profesör oldu.
Yazarın Diğer Eserleri:
- Hitit Mitolojisi
- Ötüken'de Elli Beş Gün
Bilge Kağan Hazinesinin Keşif Hikayesi
- Pharax/Fariske/İsauria Bölgesinde Bir Kale Kent
- Hititler Dönemi'nde Anadolu'da Ekmek
- Hitit Devletinin Siyasi Antlaşma Metinleri
- Devrek ve Çevresi Tarihi
Yerel Tarih Bakış Açısı ile Osmanlı Döneminde
- Eskiçağ Kaleleri
- Lykaonia Bölgesi Kaya Mezarları (Küçük Muhsine)
- M.Ö. II. Binde Orta Anadolunun Güney Kesimi
- Eskiçağda Zonguldak Bölgesi ve Çevresi
- Zonguldak Bölgesi Arkeoloji Eskiçağ Tarihi ve Coğrafya Araştırmaları
Arkeolojik Yerleşmeler, Kalıntılar Buluntular ile Kdz. Ereğli ve Amasra Arkeoloji Müzesi'nden Bazı Eserler