Adını üzümden alan mahallede güz hasadı

Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Üzümlü Mahallesi'nde güz dönemi bağ bozumu yapıldı- Halk eğitim merkezinde kurs alan mahalleli kadınlar da üzümlerden pekmez üreterek aile ekonomilerine katkı sağlamaya başladı

MERSİN (AA) - Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı, adını da yetiştirdiği üründen alan Üzümlü Mahallesi'nde güz dönemi bağ bozumu yapıldı.

Yetiştirdikleri üzümlerle adından söz ettiren mahallenin sakinleri "gök üzüm" ya da "tilki kuyruğu" adı verilen güz dönemi üzümlerinin hasadını yaptı.

Mahalledeki kadınlar da hasat edilen ürünleri Erdemli Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile Erdemli İŞKUR Hizmet Merkezi Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği kurs kapsamında pekmeze dönüştürdü.

Erdemli Kaymakamı Avni Kula, beraberinde Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Birdir, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Metin ve Erdemli Halk Eğitim Müdürü Ömer Okur ile kadınları ziyaret ederek, çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Kula, yaptığı açıklamada, bu tür mesleki kursların özellikle kırsal kesimde yaşayanların refahına yansıması açısından önemli olduğunu söyledi.

Kursa katılan 20 köylü kadına İŞKUR tarafından kurs süresince 25 lira da günlük yevmiye ödendiğini vurgulayan Kula, şöyle devam etti:

"Bu mahallemizin adı verimli topraklarında yetiştirilen kaliteli üzümden geliyor. Türkiye genelinde üzüm hasadı biterken bu mahallemizde güzlük üzümün hasadına başlanılıyor. İklim yapısı sayesinde tüm sebze, meyve ürünlerini kendileri yetiştiriyorlar. Burada yetiştirilen üzümler hem ihracata hem iç piyasaya sunuluyor. Pekmezi çıkartılarak da ülke ve aile ekonomisine katkı sağlanıyor."

Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu da köylülerin kendi ürettiklerini aracısız satarak aile bütçelerine katkı sunmaları için ilçenin belirli merkezlerine kapalı pazar yerleri kurduklarını söyledi.

Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Birdir ise kentin gastronomi alanındaki zenginliğini daha fazla tanıtmak istediklerini belirterek, "Özellikle bin 400 rakımda Üzümlü Mahallesi'nde yetiştirilen doğal ürünlerin hem halkımıza hem de turistik ürün olarak turizm sektörümüze kazandırılması anlamında Mersin Üniversitesi olarak elimizden gelen her türlü desteği sunmaya hazırız. Artık doğal ürünleri bulmak için kırsal kesimlerde keşifler yapıyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri pekmez yapan kadınlara eşlik etti.

AA

Gündem Haberleri

Niğde'den Dubai çikolatasına farklı yorum
Antika Dükkanını Lağım Suyu Bastı: İSKİ'ye Tepki
Okulun duvarını çocuklar boyadı
Doğanşehir’de 4.9 Büyüklüğünde Deprem: Çevre İller de Sarsıntıyı Hissetti
İBB Meclisi’ne damga vuran konuşma: Gök kubbeyi başınıza yıkarız