AFAD vatandaşlara SMS gönderdi, sirenler çalacak mı? Peki neden 18.57'de? Deprem mi olacak?

Deprem tatbikatı bugün mü? AFAD tatbikat saat kaçta başlayacak? Deprem tatbikat kaç dakika sürecek? 1999 yılında Düzce’de meydana gelen depremin yıl dönümü olan 12 Kasım saat 18.57'de tüm Türkiye genelinde deprem tatbikatı yapılacak

Bugün 81 ilde ve Kıbrıs'ta deprem tatbikatı gerçekleştirilecek. AFAD günlerdir vatandaşların cep telefonlarına SMS göndererek konu hakkında bilgi verirken herkes saat 18.57'de neler yaşanacağını araştırıyor. Tatbikat saatinde radyo, televizyon ve camilerden duyurular yapılacak. Vatandaşlardan ise deprem anındaymışçasına "Çök, kapan, tutun" hareketi yapması istenecek.

1999 yılında Düzce’de meydana gelen depremin yıldönümünde, aynı saat ve dakikada tüm Türkiye genelinde deprem tatbikatı düzenlenecek. Tatbikatta deprem anında yapılması gerekenler tekrar edilecek. Türkiye’nin aynı anda katılacağı bu tarihi tatbikat için geri sayım sürüyor. İşte, deprem tatbikat hakkında detaylı bilgiler!

12 KASIM DEPREM TATBİKATI NEDEN 18.57'DE?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara'da düzenlenen "Afet İletişim Çalıştayı"nda, 12 Kasım'da Düzce depreminin yıldönümünde ülkece tatbikat yapılacağını duyurdu. Bakan Soylu, "Saat 18.57'de radyolar tatbikat anonsu geçecek, televizyonlar tatbikat anonsu geçecek. Otomatik olarak anons geçilecek. Kurulan sistemden tüm Türkiye'ye aynı anda mesaj gelecek" ifadesini kullandı.

TÜM VATANDAŞLARA SMS GÖNDERİLDİ

Beklenen gün geldi, gözler saat 18.57'ye çevrildi. AFAD son birkaç gündür vatandaşlara tatbikat mesajı gönderirken bu akşam ise radyo, televizyon ve camilerden duyurular yapılacak.

PANİK OLMASIN DİYE SİREN KULLANILMAYACAK

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, Türkiye genelinde ilk kez uygulanacak ve herkesin katılabileceği "çök kapan tutun" tatbikatına ilişkin, "Korku ve panik olmasın diye siren sistemini kullanmayacağız. SMS bildirimi, Hayati Uyarı Bildirimi, cami ve belediye hoparlörlerinden, televizyon ve radyo kanallarından bilgilendirmelerle vatandaşlarımıza ulaşacağız" açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE GENELİNDE İLK

Sezer, son bir haftada Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı kurumlar ile Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesindeki öğrenci yurtlarında "deprem anı ve tahliye tatbikatı" yapıldığına işaret ederek, 12 Kasım'da yapılacak tatbikatın Türkiye genelinde ilk kez uygulanacağını söyledi. Yunus Sezer, 12 Kasım saat 18.57'de tüm vatandaşların cep telefonlarına gönderilecek "Hayati Uyarı Bildirimi" ile sesli uyarı yapılacağını, televizyonlar ve radyo kanallarından mesaj yayınlanacağını, cuma hutbesinde ise vatandaşların bilgilendirileceğini açıkladı.

Ayrıca okullarda öğrencilerin de bilgilendirildiğine dikkati çeken Sezer, herkesin, nerede bulunursa bulunsun tatbikata katılmalarını istediklerini söyledi.

"ÇÖK-KAPAN-TUTUN HAREKETİ YAPILACAK"

Sezer, tatbikat sırasında önceden belirlenen sağlam ve güvenilir alanda "çök kapan tutun" hareketinin yapılması gerektiğini ifade ederek, "Uzmanlarımız ve eğitimcilerimiz, tatbikattan elde edilen verilerle 'ne eksiklerimiz var, uygulamada nelerle karşılaşıyoruz' bunların da analizini yapacak. Ona göre yol haritamızı takviye ederek, güçlendirerek devam edeceğiz ama gelinen noktada şuna çok seviniyoruz. Bütün ülkede afet farkındalığı oluşturmayı hedefliyorduk, buna adım adım ilerliyoruz" ifadelerini kullandı.

TATBİKAT NE ZAMAN? KAÇ DAKİKA SÜRECEK?

Deprem tatbikatı 12 Kasım Cumartesi günü saat 18:57’de başlayacak. Deprem anı tatbikatı yalnızca birkaç dakika sürecek ve hayat kurtaran Çök – Kapan – Tutun hareketi yapılacak.

ÇÖK KAPAN TUTUN NASIL YAPILIR?

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, 12 Kasım'daki 'Çök-Kapan-Tutun' tatbikatı ile ilgili kamu spotları yayınladı. Kamu spotunda, deprem anının canlandırması yapılırken, tatbikat esnasında neler olacağına ilişkin açıklamalar yapıldı.

12 Kasım Cumartesi günü Türkiye genelinde deprem tatbikatı yapılacak. Tatbikat, 1999 Düzce depreminin yaşandığı saat olan 18.57'de gerçekleştirilecek tatbikatla deprem farkındalığı artırılacak.

Deprem, uçak kazası, heyelan, bomba patlaması ve bomba tehdidi, yıldırım ve hortum gibi tehlikelerde Çök-Kapan-Tutun yöntemi uygulanır. Örneğin, zemin sarsılmaya başladığında veya büyük bir patlama duyulduğunda herkesin Çök-Kapan-Tutun hareketini yapması gerekir. Vücudun kapladğı alanı küçülten bu davranış, bizi havada uçan, saçılan ve dökülen cisimlerden koruyacak ve onlara hedef olmayacak bir yerde yapılmalıdır.

Eğer bina içerisindeysek depremi hissettiğimizde ayakta durmamalı, kesinlikle; oradan oraya koşlmamalı, balkona çıkmamalı, merdivenden inmemeli, asansöre binmemeli, pencere ve balkondan atlamamalıyız.

Çöküp sağlam bir nesnenin altına girin veya yanına geçin. Özellikle sırtınız pencerelere dönük bir şekilde kapanıp başınızı ve ensenizi düşen cisimlerden koruyun. Sarsıntı sona erene kadar, sallanan nesneyle beraber hareket edebilmek için nesneye tutun. Nesneyi tutan kollarınızın üzerine yüzünüzü koyarak uçuşan cisimlerden gözlerinizi ve yüzünüzü koruyun.

Yorum Yap
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri

SHOW TV'nin beğenilen dizisi 'Deha'ya program durdurma cezası
Bergama'da Kıyamet Beklentisi: Gerçek mi, Efsane mi?
Belediyelerin ödenmeyen borçları bütçelerinden kesilecek
Çarptığı tilki tampona sıkıştı
Afyon'dan kaymaklı Dubai çikolatası