Afet bölgesindeki kültür varlıklarının restorasyonu için bakanlık nakdi destek sağlayacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı, afet bölgesindeki taşınmaz kültür varlıklarının rölöve, restitüsyon, restorasyon, gerekli durumlarda rekonstrüksiyon...

Kültür ve Turizm Bakanlığı, afet bölgesindeki taşınmaz kültür varlıklarının rölöve, restitüsyon, restorasyon, gerekli durumlarda rekonstrüksiyon ve mühendislik projeleri ile zemin etüdü için nakdi yardım sağlanacağını duyurdu. Ayrıca Bakanlık, proje yardımı üst limit miktarının 5 katına, uygulama yardımı üst limit miktarının ise 10 katına çıkarıldığını açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin sahip olduğu zengin kültür mirasının korunması, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için yoğun çalışmaların yürütüldüğü ve çeşitli desteklerin sağlandığı vurgulandı. Afet bölgesindeki taşınmaz kültür varlılarına yardım desteğine ilişkin de, 2005 yılından itibaren özel mülkiyette bulunan tescilli taşınmaz kültür varlıklarının korunması amacıyla proje hazırlanması ve onarım uygulamalarının yapılması için geri ödemesiz olarak nakdi yardım yapıldığı belirtildi. Açıklamada, bu çerçevede 2005-2022 yılları arasında 4 bin 151 adet taşınmaza proje yardımı, 2 bin 793 adet taşınmaza uygulama yardımı olmak üzere toplam 6 bin 944 adet taşınmaz için yardım yapıldığı kaydedildi. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş ili Pazarcık ve Ekinözü depremlerinden zarar gören tescilli taşınmaz kültür varlıklarının onarımı ve ihyası için gerekli desteğin yine Kültür ve Turizm Bakanlığınca sağlanabilmesi amacıyla mevzuat değişikliği yapıldığı ifade edilen açıklamada, afet bölgesine yönelik proje ve uygulama yardımlarının kapsamının genişletildiği bilgisi paylaşıldı. Proje yardımı çerçevesinde ise rölöve, restitüsyon, restorasyon, gerekli durumlarda rekonstrüksiyon ve mühendislik projeleri ile zemin etüdü için yardım sağlanacağı müjdesi verildi. Açıklamada, uygulama yardımı çerçevesinde de Koruma Bölge Kurullarınca uygun bulunan projelerin yanı sıra gerek görülmesi halinde rekonstrüksiyon taleplerine de yardım sağlanacağı belirtildi. Ayrıca proje yardımının üst limit miktarının 5 katına, uygulama yardımı üst limit miktarının ise 10 katına çıkarıldığı ifade edildi.

AFAD tarafından "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edilen 17 il (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Elazığ, Batman, Bingöl, Kayseri, Mardin, Niğde ve Tunceli) ve Sivas'ın Gürün ilçesini kapsayacak şekilde yeni bir başvuru dönemi başlatılacağı da bildirildi. Açıklamaya göre, başvuru sürecine ilişkin detaylar ve gerekli bilgiler Bakanlık ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinin internet ve sosyal medya sayfalarında kamuoyu ile paylaşılacak. Yapıların sahiplerinden herhangi birisinin başvurusu değerlendirme için yeterli olacak. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Başvuru için gerekli belgelerin İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerine en geç 15 Haziran 2023 Perşembe günü mesai bitimine kadar teslim edilmesi gerekmektedir. Bu tarihe kadar başvurusu yetişmeyen taşınmazlar için önümüzdeki aylarda yeni başvuru dönemlerinin açılması planlanmaktadır. Afet bölgesinde deprem sebebiyle zarar görmüş tescilli yapılara ilişkin proje ve uygulama yardımı taleplerinin tamamı Bakanlığımızca değerlendirmeye alınacak olup, yardım almaya hak kazanan taşınmazlar ve yardım miktarları değerlendirme sonrasında açıklanacaktır."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

Antalya'daki Köy, Dünyanın En İyisi Seçildi
Bin 800 Yıl Sonra Kestros Çeşmesi Yeniden Suya Kavuştu
Somuncu Baba Hazretleri, Vefatının 612. Yılında Aksaray'da Anılıyor
Yerli komedi filmi C Takımı 2'nin afişi yayınlandı
Ukraynalı Kadın Ressamların Gözünden Alanya