Afgan uzmanlar, ABD'nin beklenen yeni Afganistan stratejisini değerlendirdi

Orta Asya uzmanı Saeedi:- "ABD'nin ülkeye ilave asker göndermesi, Afganistan'da savaşın devam edeceği anlamına geliyor. Trump'ın yeni Afganistan stratejisi ülkedeki mevcut durumu değiştirmeyecektir"- Uluslararası ilişkiler uzmanı Salangi:- "ABD'nin Afgani

KABİL (AA) - SAYED KHODABERDİ SADAT - Afgan uzmanlar, ABD'nin açıklanması beklenen yeni Afganistan stratejisinin ülkedeki mevcut durumu değiştirmeyeceğini ve terörü bitirmeye dönük etki sağlamayacağını düşünüyor.

Uzmanlar, ABD'nin açıklamaya hazırlandığı yeni Afganistan stratejisini AA muhabirine değerlendirdi.

Orta Asya uzmanı Ahmad Saeedi, ABD'nin, yeni stratejisiyle Afganistan'daki geleceğini garantiye almak istediğini ve ülkeden çekilmeyi planlamadığını kaydetti.

ABD'nin Afganistan'da bulunmasının Afgan halkının yararına olmadığını belirten Saeedi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABD liderliğindeki NATO birlikleri binlerce askeriyle Afganistan'da bulunmasına rağmen savaş hala bitmedi aksine daha da arttı. Önce Taliban ve El Kaide terörü varken şimdi de DEAŞ tehdidiyle karşı karşıyayız yani ABD'nin ülkemize asker göndermesi bizim derdimize ilaç olmaz. ABD'nin ülkeye ilave asker göndermesi, Afganistan'da savaşın devam edeceği anlamına geliyor. (ABD Başkanı Donald) Trump'ın yeni Afganistan stratejisi ülkedeki mevcut durumu değiştirmeyecektir. Afganistan'daki ABD askerlerine harcanacak paranın yarısı eğer Afgan askerlerine harcanırsa ve donanması yapılırsa eminim Afganistan'da savaş biter."

Saeedi, ABD'nin Afganistan'a ek birlik göndermesinin iktidar içi dengeleri olumsuz etkileyemeyeceğini, mevcut yönetimin zaten buna hazır olduğunu da aktardı.

ABD'nin Afganistan'daki hedeflerinin başında ülkede daimi üs kurmak ve bunu kanunlaştırmak geldiğini savunan Saeedi, ABD'nin bu üsleri kurarak da bazı bölge ülkelerini korkutmak istediği değerlendirmesinde bulundu.

- "Etkisi olsaydı Afganistan'da istikrar sağlanırdı"

Uluslararası ilişkiler uzmanı Abdul Şukur Salangi, Rusya'nın ABD'nin Afganistan'da bulunmasından rahatsız olduğunu söyledi.

ABD'nin Afganistan'a ilave asker göndermesinin terörü bitirme konusunda hiçbir etki yapmayacağını belirten Salangi, ''Eğer etkisi olsaydı şimdiye kadar Afganistan'da istikrar sağlanırdı.'' dedi.

Salangi, ABD'nin Afganistan'da terörü bitirmek için değil de bölge ülkelerine tehdit oluşturmak için bulunduğunu kaydetti.

ABD'nin Afganistan'da strateji değişikliği yapması gerektiğini dile getiren Salangi, terörü yok etmek için silah değil müzakere yoluna gidilmesinin önemine işaret etti.

- Hükümetin ABD'den beklentisi

Afganistan Devlet Başkanlığı, ABD'nin yeni stratejisinin Pakistan üzerinde baskıyı içermesini istiyor.

Başkanlık Sözcü Yardımcısı Nacibullah Azad, ''ABD'nin Afganistan'daki yanlışlarının başına terörle mücadele konusunda Pakistan'ın üzerinde baskı kurmaması geliyor. Biz hükümet olarak ABD'nin yeni Afganistan stratejisinde Pakistan'a baskı yapılmasını istiyoruz.'' diye konuştu.

Afganistan Parlamentosu Uluslararası Komisyon Üyesi Nader Han Katvazey da ABD'nin Afganistan'daki savaşı kazanması için önce Pakistan üzerinde baskı kurması gerektiğini vurguladı.

Pakistan'ın, Taliban'ın barışa katılması yönünde ikna edebileceğini ifade eden Katvazey, bu nedenle ABD'nin önce Pakistan üzerinde baskı yapmasının önemli olduğunu kaydetti.

- ABD'nin Afganistan'daki varlığı

NATO'nun Kararlı Destek Misyonu, Afganistan'da yerel birlikleri eğitmek, danışmanlık yapmak ve yardım etmek için yaklaşık 13 bin 500 asker bulundururken, bu sayının 8 bin 400'ünü de ABD askeri oluşturuyor.

ABD askerlerinin görev süresi 2014'te resmen sonra erse de özel kuvvetler Afgan güçlerine destek vermek amacıyla halen Afganistan'daki ABD varlığını sürdürmeye devam ediyor. Yakın zamanda da ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Afganistan'a 4 bin ek asker gönderme kararı alındığını bildirmişti.

ABD'nin yeni Afganistan stratejisinin açıklanması merakla beklenirken, 5 gün önce ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford başkent Kabil'e sürpriz ziyaret gerçekleştirerek Afganistan'daki güvenlik durumuyla ilgili Devlet Başkanı Eşref Gani ile görüşmüştü.

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın politikası, ABD'nin bu ülkedeki askeri rolünün aşamalı olarak azaltılmasını öngörüyordu.

- Afganistan'daki son durum

Güvenliğin gün geçtikçe kötüye gittiği Afganistan'da, güçlenen Taliban örgütü yıllık bahar saldırılarını başlatarak tehditlerini artırıyor.

Afganistan son 15 yılın en kanlı ramazanını yaşadı, ramazanın ilk günlerinde başkent Kabil'de bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 150 kişi hayatını kaybetmişti.

Bu saldırının ardından yine Kabil'de cenaze töreninde üst üste üç bombalı saldırı gerçekleşmiş ve bu saldırılarda 18 kişi yaşamını yitirmişti.

Ramazan ayında ayrıca ülkenin batısındaki Herat'ta cami önünde, Host, Paktiya, Helmand ve Kabil'deki şii camilerine düzenlenen saldırılarda onlarca kişi ölmüştü.

Yetkililer, ramazan ayı boyunca ülke genelinde yapılan saldırılar sonucu ölen ve yaralananların sayısının binin üzerinde olduğunu açıklamıştı.





AA

Gündem Haberleri

Cem Garipoğlu’nun kemikleri yeniden defnedildi
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Domuz Eti Skandalı Açıklaması
Dijital Dünyada 'İncel' Tehdidi: Nedir Bu İncel
Lübnan’daki Türk vatandaşlarını tahliye edecek gemi Beyrut’tan ayrıldı
TOKİ’den Sahtekarlık Uyarısı: Vatandaşlar Dikkat!