KONYA (AA) - Karaman'da yürütülen erozyonla mücadele çalışmaları, Afrika ülkelerinden gelen heyete tanıtıldı.
Türkiye, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanlığının dönem başkanlığında deklare edilen Ankara Girişimi çerçevesinde, erozyonla mücadeledeki tecrübelerini Afrika ülkeleriyle paylaşıyor.
Bakanlığın geçen yıl Pan-Afrika Büyük Yeşil Duvar Ajansı ile imzaladığı mutabakat zaptı kapsamında, ajansa üye 13 Afrika ülkesinden 31 kişilik heyet, Orman Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünce organize edilen programla Karapınar Çölleşme ve Araştırma Merkezi Müdürlüğüne konuk oldu.
Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Necati Şimşekli'den slayt sunumu eşliğinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Afrika heyeti, daha sonra Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gözükara rehberliğinde, erozyonla mücadele çalışması yürütülen Örnek Tepe, Gındam Evleri'ndeki çalışma alanlarını gezdi.
Gözükara, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Karapınar’ın erozyonla mücadelede örnek bir ilçe olduğunu ifade ederek, "Karapınar’ın 1960’lı yıllarda tahrip olan alanlarında, başarılı çalışmalarla bugün gelinen noktayı misafirlere gösterdik. Erozyonla hayatın durduğu Karapınar, yapılan çalışmalarla bir vaha ve cennet durumuna gelmiş. Bu güzel çalışmaları sürdürülebilir arazi yönetiminin en güzel örneklerini burada anlattık.” dedi.
Heyette yer alan Gambiya üyesi Sisawoh Sabally ise yaptıkları inceleme gezisiyle Karapınar’da başarılı bir çalışma hikayesi gördüklerini ifade ederek, "Buradaki başarı uygulamaları örnek almak istiyoruz. Ülkemiz için verimli eğitim oldu." dedi.
Programa, Orman ve Su işleri Bakanlığı Müşaviri Ahmet Duran ile Konya Orman ve Su işleri 8. Bölge Müdür Vekili Mehmet Fulin de katıldı.
AA