ADDİS ABABA (AA) - Afrika hükümetlerinin sıtmayla mücadelede atması gereken adımları belirleyecek taslak kabul edildi.
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Afrika Bölge Komite Toplantısı için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da bir araya gelen 47 Afrika ülkesi, sıtmayla savaşta alınacak önlemleri içeren taslağı oy birliğiyle onayladı.
Taslak, 2030 yılına kadar tamamlanması gereken Sıtma İçin Küresel Teknik Stratejisi'nin Afrika ülkelerince nasıl uygulanacağına, sıtmadan tam anlamıyla kurtulmuş bir kıtanın oluşturulabilmesi için alınacak tedbirlere ilişkin bilgi içeriyor.
DSÖ Afrika Bölge Direktörü Moeti Matshidiso, komite toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, Sahraaltı Afrika'da sıtma nedeniyle çocuk ölümlerinin geçmişe oranla daha az yaşandığını söyledi.
Matshidiso, "Sıtma nedeniyle ölümlerde 2000 yılından bu yana yüzde 66'lık bir azalma meydana geldi. Bu, çoğunluğu çocuk olan 6 milyon 200 bin insanın hayatının kurtarılması anlamına geliyor." dedi.
Afrika'da 2000'li yılların başında ilaçlı cibinliklere sahip olma oranının toplam nüfus içinde yaklaşık yüzde 2 olduğunu kaydeden Matshidiso, günümüzde her 3 aileden ikisinde söz konusu eşyanın kullanılabildiğini anlattı. Cibinlikler, sivrisineklerin taşıyıcığılıyla bulaşan sıtmaya karşı özellikle ucuz, etkili ve kolay ulaşılabilir olması sebebiyle tercih ediliyor.
- Sıtma vakalarının yüzde 89'u Afrika'da görülüyor
DSÖ, alınan önlemler neticesinde 2000-2015 yıllarında sıtma vakalarında yüzde 42'lik azalma görüldüğünü belirtse de sıtma, kıtadaki büyük sağlık problemlerinden biri olmaya devam ediyor.
Sadece geçen yıl dünya genelinde görülen 190 milyon sıtma vakasından yüzde 89'u Afrika'da tespit edildi. Yine dünya genelinde sıtma hastalığı nedeniyle gerçekleşen 400 bin ölümün yüzde 91'i de bu kıtada yaşandı.
AA