BURSA (AA) - BÜŞRA NUR ÖZCAN - Uludağ Üniversitesinde (UÜ) öğrenim gören Somali, Mozambik, Kongo, Togo, Cezayir, Nijerya gibi bazı Afrika ülkelerinden gelen öğrenciler, ülke gerçeklerini "Afrika'nın Sesi" gazetesinde anlatıyor.
Bursa'da öğrenim gören ve İpekyolu Uluslararası Öğrenci Derneğine üye Afrikalı öğrenciler, "Algıdan Gerçeğe, Geçmişten Geleceğe" mottosuyla 3 ayda bir 12 sayfalık gazete çıkarıyor.
"Afrika'nın Sesi" adlı gazetede öğrenciler, bu kıtadan haberlere ve kendi yazdıkları makalelere yer veriyor.
Öğrencilerin çıkardığı gazeteye destek veren derneğin başkan yardımcısı Mehmet Ali Akpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UÜ'de okuyan yabancı öğrencilerin ev ve yurtlarını ziyaret ettiklerini, çeşitli istişarelerde bulunduklarını söyledi.
İstişareler sonunda "Afrika'nın Sesi" gazetesini çıkarma kararı aldıklarını belirten Akpınar, "Gazete, geçen yıl çıkmaya başladı. Üç ayda bir tarihten kültüre, siyasetten ekonomiye, birçok alanda öğrencilerin gazetede makaleler yazmalarını sağladık. Üç sayı çıktı, martta dördüncüsü çıkacak. Toplam 8 bin baskı oldu, çıkacak sayıyla inşallah on bine ulaşacağız." diye konuştu.
Akpınar, gazeteleri Türkiye'deki tüm üniversitelere, kamu kurum ve kuruluşlarına, bazı öğretim üyelerine ve öğrencilere ulaştırdıklarını dile getirerek şöyle devam etti:
"Öğrencilerle her sayı öncesinde istişareler, planlamalar yapıyoruz. Herkesin araştıracağı konular belirleniyor. Arkadaşlarımız, hem Afrika'nın yerel gazeteleri, haber ajansları, tarih araştırmalarından hem de Türkiye'deki kaynaklardan araştırmalar yapıyor. Bu doğrultuda yazdıkları, dernek merkezinde redakte ediliyor. Bu şekilde son çerçeveyi belirleyip baskıya giriyoruz."
Kuraklık, tarım arazilerinin kullanılması, enerji kaynaklarının verimli kullanımı gibi konulara değinildiğini aktaran Akpınar, "Bu anlamda bir gazete çıkarılması, Türkiye'de ilk. Çok ciddi olumlu tepkiler aldık. Asya, Kafkasya, Balkanlar, Ortadoğu'dan gelen öğrenciler gazeteyi örnek aldı." dedi.
- "Olumlu yanıtlar alıyoruz"
UÜ'de "Dinler Tarihi" alanında yüksek lisans eğitimi alan Togo Cumhuriyetinden Traore Taoufic Kassa, yıllardır derneğin faaliyetlerine katıldığını belirterek şunları söyledi:
"Biz Afrikalı öğrenciler olarak, ülkelerimizi daha iyi anlatmak için gazete çıkarmanın önemli olduğu sonucuna vardık. Afrika'nın siyasi, ekonomik, kültürel gündemi ve edebiyat konularını ele alıyoruz. Arada spordan da bahsediyoruz. Mezun olan arkadaşlar, gazete için yazıp bize göndermeye devam ediyor. İnşallah ileride Afrika'ya da götürürüz bu gazeteyi. Gazete, sosyal medyadan da takip ediliyor. Sadece Türkiye'de değil Afrika'da da takip ediliyor."
Somalili yüksek lisans öğrencisi Mohamet İsse Abdullahi de gazetede, ülkelerinin tarihi, kültürü, ekonomik durumu ve oradaki zenginlikleri, madenleri, önemli şahsiyetleri anlattıklarını söyledi.
Türkiye'de Afrika'yı daha iyi anlatmak adına böyle bir yola başvurduklarını ifade ederek Abdullahi, gazetenin ulaştığı yerlerden olumlu dönüşler aldıklarını aktardı.
- Afrika ile ilgili en doğru haberler
Gazeteyi bir arkadaşından duyduğunu ve ekipte yer almayı istediğini aktaran UÜ İlahiyat Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Demokratik Kongo Cumhuriyetinden Abdülkarim Kasongo da "Gazeteden sadece okuyucular değil, biz de faydalanıyoruz. Araştırma yaparken, bir şeyler hakkında yazarken bizim de bilmediğimiz şeyler oluyor. Onları da öğrenmiş oluyoruz. Farklı Afrika ülkelerinden haberleri de takip etmiş oluyoruz." dedi.
"İslam Tarihi" alanında yüksek lisans yapan Somalili Abdissalam Elmi ise Türk halkına Afrika ile ilgili en doğru haberi Afrika kaynaklarından, öğrencilerinden vermek istediklerini dile getirerek şunları kaydetti:
"Türk halkı Somali halkının yüzde 100, Senegal'in yüzde 90 Müslüman olduğunu bilmiyor. Bu şekilde bilinmeyenleri Türk halkına anlatıyoruz. Gazete, Afrika ile ilgili kültürel, tarihi, sosyal, siyasi haberleri kapsıyor. Afrika'yla ilgili geçmişten günümüze haberleri yazıyoruz. Okuyanlar, Afrika'dan bilmediği şeyleri öğrendiği için mutlu oluyor."
AA