ELAZIĞ (AA) - Elazığ'ın Ağın ilçesinde nohudun evlerde odun ateşinde kumla kavrulmasıyla üretilen Ağın leblebisi, ülke genelindeki pazar payını artırıyor.
İlçede doğal yöntemlerle yetiştirilen nohutların tarladan toplanmasıyla özellikle sonbahar aylarında evlerin önünde kurulan ocaklarda üretimi gerçekleştirilen Ağın leblebisi, büyük talep görüyor.
Ağın Kaymakamı Mehmet Fatih Yakınoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lezzetinden dolayı ünü Türkiye’nin dört bir tarafına yayılan Ağın leblebisinin, farklı tat ve yapılış özelliklerine sahip, yiyenler tarafından beğenilen ve aranılan bir leblebi çeşidi olduğunu belirtti.
Yoğun talebi karşılamak için vatandaşların leblebi üretimini arttırdığına dikkat çeken Yakınoğlu, şunları söyledi:
''Talep artışı leblebiciliği ilçemizde önemli geçim kaynaklarından biri haline getirdi. Geçen yıl ki leblebi üretimi bir önceki yıla oranla yüzde 30’luk artışla yaklaşık 100 ton civarında gerçekleşti. Bunun bu yıl daha da artacağını tahmin ediyoruz. Üreticiler pazar sorunu yaşamıyor. Leblebimiz yurdun dört bir yanından alıcı buluyor.''
Yakınoğlu, leblebiye olan talep artışından dolayı ilçede nohut ekim alanlarının da genişlediğini belirterek, bu durumdan hem leblebi üreticisinin hem de çiftçinin memnun kaldığını dile getirdi.
- Tadını kavrulduğu kumdan alıyor
Leblebi üreticisi Hasan Aktaş ise yaklaşık 10 yıl öncesine kadar sadece Elazığ ve civarında tanınan Ağın leblebisinin lezzetinden dolayı ününü artırarak Türkiye’nin dört bir tarafında tanınır hale geldiğini kaydetti.
Yöre sakinlerince evlerde odun ateşinde kumla kavrularak imal edilen Ağın leblebisinin tadını ve gevrekliğini ilçeye 10 kilometre uzaklıktaki Bademli köyü kırsalından çıkarılan kumdan aldığı vurgulayan Aktaş, ''Bu kum olmadan kavrulan leblebi, Ağın leblebisi tadını vermez" dedi.
Bir ailenin günde 40-50 kilogram leblebi üretilebildiğini, bu nedenle siparişlerini karşılamak için yöre sakinlerinin fırsat buldukça evlerinin önünde ocaklarını kurarak leblebi imal etmeye çalıştıklarını kaydeden Aktaş, leblebi üretimi yapılışını şöyle anlattı:
''Leblebi üretimi için iki ocak kurulur. Ocağın birinde sacın üzerine konan yöreye has kum ısıtılır. Diğer ocakta ise tencerede kaynayan küllü suya (meşe külü) nohut dökülür. Tuz ilave edilerek nohut suyunu çekene kadar kaynatılır. Ocaktan alınan nohut o anda birinci ocakta sac üzerinde kızdırılmış olan kumun üzerine dökülür ve kum sürekli olarak kürekle nohut kızarıncaya kadar karıştırılır. Kızaran nohutlar elek üzerine dökülerek kumundan ayrılır ve telis çuvallara konularak ovulmak suretiyle kabuklarından ayrılır.''
AA