Ağrı'da sahurun vazgeçilmezi: Kete

Doğu Anadolu'da sahur sofralarının vazgeçilmezi olan ve tok tutmasıyla bilinen geleneksel hamur işi "kete", ramazan ayında yoğun talep görüyor- Kete ustası Turgut: - "Ramazan öncesinde yaklaşık bin adet kete üretiyoruz ama ramazan ayında bu sayı yaklaşık

AĞRI (AA) - ORHAN GÜNGÖR - Doğu Anadolu'da sahur sofralarının vazgeçilmezi olan ve tok tutmasıyla bilinen geleneksel hamur işi "kete"ye, ramazanda talep arttı.

Özellikle ramazanda çok fazla tüketilen Ağrı mutfağının vazgeçilmez lezzeti ''kete'', sahur sofralarında da vatandaşların ilk tercihleri arasında yer alıyor. Az tuzlu hamur arasına kavrulmuş unun konulmasıyla hazırlanan kete, sahur sofralarını süslüyor.

Ağrılıların sahur sofrasındaki olmazsa olmazlarından kete, aynı zamanda kentin geleneksel yiyecekleri arasında gösteriliyor.

Kete ustası Ahmet Turgut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yöreye has keteye ramazan ayında yoğun talep olduğunu söyledi.

Ketenin tok tutma ve susatmama özelliğine sahip olduğunu ifade eden Turgut, "Sahurda yendiğine mideyi rahatsız etmez. Bu nedenle ramazan ayında çok tüketilir. Köylerden gelip alıyorlar, Batı'dan Ağrılı olan hemşehrilerimiz sipariş ediyorlar. " dedi.

Turgut, ramazanda artan talep nedeniyle daha fazla çalıştıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Ramazan ayı öncesinde yaklaşık bin adet kete üretiyoruz. Ama ramazan ayında bu sayı yaklaşık 6-7 kat artıyor. Ramazandan önce 3 kişi ile çalışıyorduk ama şimdi ramazan ayı dolayısıyla bu da iki katına çıkıyor. Sabah 07.00'de başlayıp sahur saatlerine kadar çalışıyoruz. Günde yaklaşık 15 saat çalışıyoruz. Kete'nin yapımı hem zahmetli hem de ustalık isteyen bir iş. Bizim yöreye has bir lezzet olduğu için biz bunu annelerimizden, nenelerimizden gördük. Biz de biraz geliştirerek halkımızın hizmetine sunduk."

- "Her eve kete giriyor"

Fırın sahibi Yusuf Tahtalı da ketenin daha önce tandırlarda pişirildiğini, artık tandırlar yok olmaya başladığı için unlu mamuller işletmelerinde yapıldığını anlattı.

Ketenin normal günlere göre ramazan ayında daha fazla talep gördüğünü söyleyen Tahtalı, şunları kaydetti:

"Kete içindeki malzemelerden dolayı hem susatmıyor hem de tok tutuyor. Kete sahurlarımızın vazgeçilmezidir. Çok güzel bir lezzeti var. Normal günlerde 2-3 araba çıkarıyoruz ama ramazan ayında 11-12 araba çıkarıyoruz. Özellikle sahurda kete olmayan ev yok, hemen hemen her eve kete giriyor. Ağrı’nın dışında, özellikle gurbette olan kişiler telefon aracılığıyla sipariş veriyor, kargoyla onlara da yetiştirmeye çalışıyoruz."

Sahur için kete alan Yüksel Yıldırım da tok tutma özelliği olduğu için ramazanda sürekli kete tükettiklerini belirterek, "Bu bizim geleneğimizde olan bir besin. Daha önceleri kete evlerde yapılıyordu, şu anda bu tür yerlerden alıyoruz. Halk seviyor keteyi. Gurbetteki akrabalarımıza da kete gönderiyoruz." dedi.

AA

Gündem Haberleri

Milli sporcu Emre Yazgan toprağa verildi
Kestanenin kilosu 200 TL'yi buldu
Eski tip kimliği olanlar! Artık geçerli değil
Dışişleri Bakanlığı: Türkiye, Gagauz Türklerine destek olmayı sürdürecektir
Yerde buldukları çamaşır suyunu içen minik kardeşler hastanelik oldu