Ağrılı çocuklar "iğne deliğinden" köylerini fotoğrafladı

Fotoğrafçı Yaşar'ın koordinatörlüğünü yaptığı "İğne Deliğinden Dünya" projesi kapsamında, Ağrılı çocuklar, kibrit kutusundan yaptıkları fotoğraf makineleriyle köylerini fotoğrafladı - Proje koordinatörü Yaşar: - "Yapılan makinelerle çocukların ufkunu geni

AĞRI (AA) - Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine bağlı Esnemez köyünde yaşayan çocuklar, "İğne Deliğinden Dünya" proje kapsamında kibrit kutusundan yaptıkları fotoğraf makineleriyle köylerinin fotoğraflarını çektiler.

Yıldız Teknik Üniversitesi Fotoğraf Bölümü'nden mezun olduktan sonra çocuklarla ilgili projeler geliştiren Şenay Yaşar, geçen yıl mayıs ayında 10 arkadaşıyla "İğne Deliğinden Dünya" projesini başlattı.

Türkiye'nin dört bir yanında, kimi zaman şehirde kimi zaman da köydeki çocuklara, fotoğrafçılığın en eski uygulaması olan küçük bir delikten sızan ışığın görüntü oluşturmasına dayalı "iğne deliği" tekniğiyle fotoğraf çekmeyi öğreten Yaşar, aynı zamanda çocukların hayal dünyalarını zenginleştirmeyi amaçlıyor.

Proje kapsamında 4 arkadaşıyla Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi Esnemez köyüne konuk olan Yaşar, köydeki ortaokulda eğitim gören çocuklara kibrit kutusundan fotoğraf makinesi yapmayı öğretti.

İçini keçeli siyah kalemle boyadıkları kibrit kutusunun iki yanına, biri dolu, diğeri boş iki film kabını siyah elektrik bandıyla tutturan çocuklar, ön yüzünde iğne ile delik açtıkları kibrit kutularını birer fotoğraf makinesine dönüştürdü.

Çocuklar, ışık sızdırmaz hale getirdikleri kibrit kutusunun önündeki deliği küçük kağıt parçasıyla açıp kapatarak köylerinin fotoğraflarını çekti.

- "Çocukların hayal dünyalarını geliştirmek istiyoruz"

Yaşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklara, fotoğrafçılığın en temel en temel prensibine dayalı "iğne deliği" tekniğiyle kibrit kutularından fotoğraf makinesi yapmayı ve bununla fotoğraf çekmeyi öğrettiklerini anlatan Yaşar, şunları söyledi:

"Amacımız, özellikle dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocuklara el yapımı fotoğraf makinesi yapmayı öğretmek ve çocukların hayal dünyasını geliştirerek kendi çevrelerine ve dünyaya farklı bakış açısıyla bakmalarını sağlamak. Bizim bu projemizle belki de ileride yeni fotoğrafçıların çıkmasına vesile olacağız. Gittiğimiz yerlerde çocukların projeye karşı büyük bir ilgisiyle karşılaşıyoruz. Çocuklar, fotoğraf çekme konusunda çok hevesli ve meraklılar. El yetenekleri de olduğu için kibrit kutusundan makineleri zorlanmadan yapıyorlar. Yapılan makinelerle çocukların ufkunu genişletmeyi, farklı ve ilgi çekici konuların fotoğraflarını çekmelerini istiyoruz. Çocukların çektiği fotoğrafları İstanbul'a götürüp çıkartıyoruz, daha sonradan çıkarttığımız fotoğrafları, fotoğrafları çeken çocuklara ulaştırarak elde edilen sonuçları görsel olarak sunuyoruz."

Yaşar, gittikleri köylerde yaşayan çocukların birçoğunun fotoğraf makinesi veya cep telefonu gibi teknolojik cihazlara sahip olmadığına da işaret ederek "Bu yüzden çocukların el yapımı fotoğraf makineleri ile kendi köylerini fotoğraflamaları bizim için çok önemli, anlamlı ve güzel bir şey" dedi.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Dünyada ilk: 'Keşke' adlı oyunda Atatürk holografik olarak canlandırıldı
’Mustafa’ filminin galası yapıldı
Türkan Saylan belgeseli Bursalılarla buluştu
Yeşilçam seven Niğdeliler! Bu konseri kaçırmayın
11. Konya Kitap Günleri'nin teması 'Filistin, Kudüs ve Gazze'