Ahşap Oymacılığı Sanatını Geleceğe Taşıyor

Mersin’in Tarsus ilçesinde ahşap oymacılığı sanatını yaşatan devlet sanatçısı Nezihi Ünal Demirtaş, yok olmaya yüz tutmuş bu mesleği gençlere öğretmek ve gelecek nesillere aktarmak için çaba gösteriyor.

Türkiye’de kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan ahşap oymacılığı sanatını (kündekari) yıllardır yaşatan Kültür Bakanlığı Devlet Sanatkarı Nezihi Ünal Demirtaş, 46 yıllık deneyimiyle ahşaba hayat veriyor. Çocukluğunda başlayan ahşap oymacılığı tutkusunu bugün Tarsus’ta sürdüren Demirtaş, kendi atölyesinde ürettiği eserlerle göz dolduruyor ve sanatını gençlere aktarma hayaliyle yaşıyor.

Mesleğe Çocuk Yaşlarda Başladı

Mesleğe çocuk yaşlarda başladığını belirten Demirtaş, İstanbul’da bir Ermeni ustanın yanında üç aylık bir çıraklık döneminin ardından oyma işine yöneldiğini belirtti. “Babam bana ilk dükkanımı İstanbul’da açmam için destek oldu,” diyen Demirtaş, o günden bu yana sanatını tutkuyla icra ettiğini söyledi.

1985 yılında ilk eserini kaynanasına hediye ettiğini anlatan Demirtaş, “Ahşap sanatı içimize, ruhumuza işlemiş durumda. Bu sanatı yaparken onun karşısında durup nasıl şekil verdiğimizi hissetmek, bu mesleğe olan aşkımı arttırıyor” dedi.

“Bu Sanatın Yok Olmasını İstemiyorum”

Nezihi Ünal Demirtaş, Türkiye’de ahşap oymacılığı sanatını icra eden ustaların sayısının giderek azaldığını belirterek, mesleğin genç nesiller arasında ilgi görmemesinden dolayı üzüntü duyduğunu ifade etti. Sanatın yaşatılması için devlet büyüklerinden destek bekleyen Demirtaş, gençlerin bu sanata yönelmesi için kursların açılmasını önerdi.

Demirtaş, “Milli Eğitim Müdürlüğü her ay dört okuldan öğrenci gönderiyor. Çocuklara tezgah başında bu işin nasıl yapıldığını gösteriyor, sanatın hazzını yaşamalarını sağlıyorum. Bu sanatın gelecekte yaşatılabilmesi için ümitliyim” dedi.

Atatürk’ün Anısına Özel Eserler Hazırlıyor

Nezihi Ünal Demirtaş, 10 Kasım’a özel olarak Atatürk portresi işlediğini belirterek, “Evimizin ve ofisimizin bir köşesinde Atamızı yad etmek bana mutluluk veriyor” şeklinde konuştu.

Çocukları Ahşapla Tanıştırmayı Hedefliyor

Ahşap oymacılığı sanatına çocukların ilgisini çekmek isteyen Demirtaş, onların cep telefonlarından uzaklaşması için ahşaptan araba ve yapboz gibi oyuncaklar üretiyor. “Çocuklarımızın ahşapla haşır neşir olmasını sağlamak amacıyla oyuncaklar yapıyorum. Bu mesleğin yok olmasını istemiyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

24. Uluslararası Antalya Piyano Festivali sona erdi
Ankara Kalesi’nin Tarihi Surları Onarılıyor
Aronyanın Doğal Büyüsü Halılara Yansıdı
Anket Başladı: 2024 Yılının Kelimesi Aranıyor
Cam Piramit’te Yılbaşı Festivali düzenlenecek