BURSA (AA) - ELİF ÖZLEM ÇELİKLER - Bursa'da tekniğini ve ismini bulduğu "Ahşapkari" sanatı ile tavla zarı büyüklüğündeki doğal ahşap parçaları boya kullanmadan birleştirerek tablolar yapan 60 yaşındaki Mehmet Şakir Ünlü, sanatını yeni nesillere de öğretmek istiyor.
Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar reklam işleriyle uğraştığını ve bu süre içinde ahşap sanatına ilgi duyduğunu, araştırmalar yaptığını söyledi.
Gençliğinden beri özellikle atık ahşaplardan yapabilecekleri üzerinde düşündüğünü ifade eden Ünlü, yaklaşık 4 yıldır önce "Ahşapkari" adını verdiği ahşap sanatıyla ilgilenmeye başladığını kaydetti.
Bu sanatta ahşaptan yaptığı eserlerde boya kullanmadığını vurgulayan Ünlü, şöyle konuştu:
"Türkiye'de kahverengi dışında farklı renklerde doğal ahşap yoktu. Zamanla dünyanın farklı yerlerinde değişik renklere sahip doğal ahşaplar olduğunu gördüm. Yurt dışından getirtmeye başladım. Ahşapkari, doğal renkteki ahşap parçalarından dünyada ilk kez yapılan bir sanat. Bu sanatın tekniği ve ismi bana ait. Telkari gibi eski sanatların isimlerini çağrıştırması için bu sanatın adını Ahşapkari koydum."
Tabloların yapımında az sayıda yerli ağaç kullandığını belirten Ünlü, "Genellikle, Güney Amerika, Afrika ve Güney Asya'dan gelen ağaçların parçalarını kullanıyorum. Çoğu da atık ahşap parçaları." dedi.
Ünlü, tablolar için öncelikle ahşabı zar büyüklüğünde küçük parçalara böldüğünü, küçük bir tabloda yaklaşık 5 bin ahşap parçası kullandığını dile getirerek tablo büyüdükçe sayının da arttığını söyledi. Ünlü, şu bilgileri aktardı:
"Tablo yaparken önce çizim yapıyorum ya da hazır taslak resimler kullanıyorum. Ardından ağaçları makinede küçültüyorum sonra maket bıçaklarıyla tavla zarı büyüklüğünde kesiyorum. Sonra onları tek tek tabloya yapıştırıyorum. Kestiğim parçaları beyaz tutkalla tek tek yapıştırıyorum. Tablo bittikten sonra üzerine dolgu verniği atıyorum. Vernikten sonra zımpara ile tüm yüzeyi eşit hale getiriyorum. Son olarak da yeniden koruyucu vernik atıyorum."
Atatürk, Madonna, Yeşil Türbe, kılıç kalkan oyunu, Meryem Ana, Hazreti İsa tabloları yaptığını belirten Ünlü, en pahalı tablosunu 10 bin liraya sattığını söyledi.
Ünlü, bu sanatın kursunu verdiğini ancak sabır isteyen bir iş olması nedeniyle devam ettirecek meraklı bulamadığını vurgulayarak, "Bir tablonun yapımı yaklaşık bir ay sürüyor. Bir tabloya başladığımda saatlerin, günün nasıl geçtiğini anlamıyorum. Sabır isteyen ancak çok keyifli bir iş. Sizi adeta başka bir boyuta taşıyor." diye konuştu.
AA