Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ülkemizde 1985 yılından 7 Kasım 2024'e kadar doğrulama testi pozitif tespit edilen toplam 45 bin 835 HIV pozitif kişi ve 2 bin 438 AIDS vakası olduğunu açıkladı. Vakaların %81,8'inin erkek, %18,2'sinin kadın olduğunu belirten Yılmaz, %16,1'inin ise yabancı uyruklu kişilerden oluştuğunu kaydetti.
HIV ve AIDS En Çok Hangi Yaş Gruplarında Görülüyor?
Prof. Dr. Yılmaz, HIV ve AIDS vakalarının en çok 25-29 ve 30-34 yaş gruplarında görüldüğünü ifade etti. 2024 yılı içinde doğrulama testi pozitif çıkan 1.567 vakadan 1.527’sinin HIV pozitif, 40’ının ise AIDS vakası olduğunu belirtti. 2020 yılında 3 bin 137 olan HIV pozitif kişi sayısının 2023'te 6 bin 185'e yükseldiğine dikkat çeken Yılmaz, yıllar itibarıyla artan bir trend gözlemlendiğini söyledi.
Dünya Genelinde AIDS ile 36,3 Milyon Kişi Hayatını Kaybetti
Dünya genelinde AIDS hastalığının ilk kez 1981 yılında Amerika’da raporlandığını hatırlatan Yılmaz, HIV'in en çok heteroseksüel ilişki, damar içi madde kullanımı ve anneden bebeğe geçiş yoluyla bulaştığını söyledi. 2021 yılı verilerine göre, dünyada bugüne kadar 79,3 milyon kişinin HIV ile enfekte olduğunu, AIDS ile ilişkili hastalıklar nedeniyle ise 36,3 milyon kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti.
HIV Nasıl Bulaşır ve Tedavisi Nedir?
HIV’in en sık korunmasız cinsel ilişki yoluyla bulaştığını vurgulayan Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, şu önemli bilgileri paylaştı:
- Kan ve Kan Ürünleri: Kontrolsüz kan nakilleri, organ ve doku nakilleri HIV bulaşına neden olabilir.
- Enjektör Kullanımı: Ortak iğne, enjektör ve jilet kullanımı risk faktörleri arasında.
- Anneden Bebeğe: Tedavi edilmemiş annelerden doğum sırasında bebeğe geçiş görülebilir.
Yılmaz, HIV’in sosyal temas, öpüşme, sarılma veya aynı çatal bıçağı kullanma gibi yollarla bulaşmadığını belirterek, tedavi maliyetinin devlet tarafından karşılandığını hatırlattı.
AIDS Önlenebilir: Düzenli Tedavi Hayati Önem Taşıyor
Yılmaz, "HIV korkulacak bir hastalık değil, ancak AIDS'den korkmalıyız. Günümüzde mevcut ilaçların düzenli kullanımıyla AIDS gelişimi önlenebilir. Hastalar, düzenli kontrollerini yaptırmalı ve tedavilerini aksatmamalıdır" dedi.
1 Aralık Dünya AIDS Günü kapsamında HIV farkındalığını artırmayı hedefleyen Yılmaz, erken teşhis ve düzenli tedavinin önemini vurguladı. AIDS'e karşı farkındalık ve korunma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak, hastalığın yayılımını engellemek adına kritik öneme sahip.