AK Parti, eğitimde kalite seferberliği başlatacak

AK Parti Seçim Beyannamesi'nden:- "Eğitimde kalite konusu öncelik verilen alanların başında gelecek. Eğitimde kalite seferberliği başlatılacak"- "Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılacak"- "Profesyonel Okul Yöneticiliği uygulaması başlatılacak"- "İlkokula ba

ANKARA (AA) - AK Parti Seçim Beyannamesi'nde, eğitimde kalitenin öncelik verilen alanların başında geleceği ve eğitimde kalite seferberliği başlatılacağı bildirildi.

Beyannamede, "insan ve toplum" başlığının yer aldığı bölümde, çocukların potansiyel gençler, gençlerin de geleceğin teminatı görüldüğü ve onlara hak ettikleri bedensel, kültürel ve sanatsal ortamı daha kaliteli biçimde sağlayarak insanı merkeze alan kalkınma anlayışının sürdürüleceği belirtildi.

Beyannamenin "nitelikli eğitim ve öğretim" başlıklı bölümünde, "ileri demokratik bir toplum hedefine ancak eğitim alanında yapılacak yatırımlarla ulaşmanın mümkün olduğuna" işaret edildi.

Türkiye'nin 2002 yılında toplam 9,3 milyar lira olan eğitim bütçesinin 14 kat artması sağlanarak 2018 itibarıyla 134,7 milyar liraya ulaştırıldığı vurgulanan beyannamede, AK Parti hükümetleri döneminde eğitime yapılan yatırımlar ve uygulamaya geçirilen politikalar sıralandı.

AK Parti'nin Seçim Beyannamesi'nde eğitimde yapılacaklara ayrı başlık açılarak, yeni dönemde eğitimin içeriği ve kalitesinin ana öncelik olacağı ifade edildi.

Eğitim-öğretimde ana hedefin, düşünme, anlama, fark etme, sorun çözme, analiz ve sentez yeteneği ve yetkinliği gelişmiş, bilgi toplumunun gerektirdiği temel bilgi ve becerilerle donanmış, hak ve adalet sorumluluğunu, milli kültür ve değerlerini özümsemiş, insanlığın ve demokrasinin evrensel değerlerini içselleştirmiş, iletişime ve paylaşıma açık, estetik ve sanat becerisi gelişmiş bireylerin yetişmesine imkan ve ortam sağlamak olacağı vurgulandı.

Bu amaçlara ulaşmada kalite konusunun öncelik verilen alanların başında geleceği ve "eğitimde kalite seferberliği" başlatılacağı belirtildi.

- Kalite farkı asgariye indirilecek

Beyannameye göre, ayrıca eğitimde kalite güvence sistemi kurularak, eğitimin her kademesi ve bütün okul türleri için yüksek standartlar belirlenecek, ülke çapında okulların tamamını kapsayan "eğitim kalite endeksi" oluşturulacak. Okullar arasındaki kalite farkı asgariye indirilecek.

Milli Eğitim Bakanlığının kurumsal örgütlenmesi, eğitim sisteminin ulusal düzeyde politika belirleme, koordinasyon ve denetiminden sorumlu olacak ve katılımcılığı artıracak şekilde geliştirilecek.

Okul türleri ve bölgeler arası başarı farklılıklarını azaltarak eğitimde fırsat eşitliğine bütün boyutlarıyla hayatiyet kazandırılacak. Öğrencileri ilgi ve beceri alanlarına göre yönlendirme, etkili öğrenmelerini sağlama, becerilerini geliştirme ve geleceğe hazırlama hususlarında gerekli rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri etkin şekilde verilecek. Öğretmenlerin nitelikleri daha da iyileştirilecek. "Öğretmenlik Meslek Kanunu" çıkarılacak.

Öğretmen yetiştiren üniversitelerle iş birliği halinde öğretmen yetkinlik ve yeterliliklerinin geliştirilmesi çalışmalarına ivme kazandırılacak. Öğretmen Akademileri koordinasyonunda başta üniversiteler olmak üzere ilgili kuruluşlarla iş birliği yapılarak, öğretmenlere ihtiyaç duydukları nitelikli hizmet içi eğitim verilecek. Profesyonel Okul Yöneticiliği uygulaması başlatılacak. Eğitim fakülteleri yeniden yapılandıracak ve müfredatı yenilenecek.

Eğitim fakülteleri ile öğretmen adayı yetiştiren diğer yükseköğretim kurumlarının ve formasyon programlarının öğrenci kontenjanları, öğretmen ihtiyacı ve projeksiyonları dikkate alınarak belirlenecek. Müfredat, çağın gerekliliklerini yansıtacak şekilde güncellenecek. Müfredat, düzenli aralıklarla gözden geçirilerek, eğitim kalitesi üzerindeki etkisi izlenecek ve nihai hedef olan "bilgiyi katma değere dönüştüren insan niteliğine" ulaşmadaki katkısı ölçülecek.

Müfredatın, eğitimin her kademesinde bilgi yüklemekten ziyade öğrenciyi hayata hazırlayan, öğrenmeyi öğreten, istidatlarını ortaya çıkaran, temel becerileri veren, özgüveni pekiştiren ve evrensel değerleri aktaran içeriğe sahip hale getirilmesi yönünde çalışmalar sürecek.

İlkokula başlamadan önce her çocuğun en az bir yıl okul öncesi eğitim alması ve öğrencilerin erken yaşta girişimcilik ve finansal okuryazarlık bilinci kazanması, bu becerilerin diğer derslere entegre edilmesi sağlanacak. Müfredatı bilgi teknolojileri destekli öğretime uygun hale getirerek, eğitsel e-içeriklerin daha da geliştirilmesi için çalışma yürütülecek.

Bütün öğrencilerin Türkçeyi nitelikli ve doğru şekilde kullanabilmeleri için imkanlar seferber edilmeye devam edecek.

Oyun tabanlı öğrenme etkin hale getirilecek. Mobil öğrenme sistemleri geliştirilecek ve sosyal medyanın öğrenme aracı olarak daha etkin biçimde kullanılması sağlanacak.

Çocukların yetkinliklerini, matematik ve bilim teknoloji yeterliliği, öğrenmeyi öğrenme, inisiyatif alma ve girişimcilik, sosyal ve kamusal yeterlilikler, kültürel farkındalık ve ifade alanlarında en üst düzeye çıkaracak tedbirler alınacak. Öğrencilerin yazılı ve sözlü iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil öğretimine öncelik verilecek. Bu amaca yönelik olarak öğretme sistematiği ve müfredat gözden geçirilerek, dil öğrenimi çok daha etkin hale getirilecek.

Uzaktan eğitim yöntemleri, dezavantajlı kesimler ile eğitim çağı dışında kalanların kaliteli eğitim imkanlarına erişmesinde etkin bir araç olarak kullanılacak.

- Eğitim yatırımları sürecek

Eğitim yatırımları, kaliteyi odağına alarak devam edecek. Okul binaları yerel mimariye uygun, tarihsel ve kültürel mirası yansıtan "4E kriteri (ekonomik, estetik, emniyetli, erişilebilir) çerçevesinde yapılacak", yeterli oyun, spor ve kültürel alanlara sahip olmaları sağlanacak.

Eğitim ortamları, öğretim materyalleri ve eğitim-öğretim uygulamaları, bireysel farklılıkları dikkate alan ve öğrenciyi merkeze alan anlayışla düzenlenecek. Öğrenme ve gelişim düzeyi akranlarından geride olan öğrenciler için tedbirler alacak ve telafi edici programlar uygulanacak. Okuma kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla okullar "Z kütüphanelerle" donatılmaya devam edilecek.

Fatih Projesi kapsamında öğrencilerin kodlama eğitimi de yapılabileceği tablet bilgisayarlar dağıtılarak öğrencilerin bu alanda gelişmelerinin sağlanmasına devam edilecek.

- Tam gün eğitim hedefi

Tüm okullarda 2019-2020 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar ikili öğretime son verip okullarda tam gün eğitime geçilecek.

Temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınavlarında ve üniversiteye giriş sınavlarında temel beceriler ölçülecek. Okulları sınav merkezli yarışma alanlarından çıkarıp öğrencilerin mahallinde gidebildikleri sosyal, kültürel, sanatsal, edebi ve akademik yönlerinin keşfedildiği, geliştirildiği ve değer bulduğu doğal yaşam alanları haline getirilecek.

- Sportif ve sanatsal faaliyetlerin miktarı artırılacak

Öğrenciler, sağlıklı yaşam kültürünü okul sıralarında öğrenecek ve bu sayede ilerleyen yaşlarda yaşayabilecekleri sağlık problemlerinden korunacak.

Sportif ve sanatsal faaliyetlerin miktarı ve çeşitliliği artırılacak. Her öğrencinin ilgi ve yeteneklerini erken yaşta keşfedip, bireysel farklılıklarına uygun şekilde kişisel gelişimlerine odaklanmaları, bu etkinliklere daha sağlıklı şekilde katılmaları sağlanacak.

Spor ve sanat gibi yetkinlik gerektirecek alanlarda, ortaöğretim kurumları bünyesinde ortaokullar açarak öğrencilerin bu dallarda nitelikli eğitim alması sağlanacak. Belirli bir spor, sanat veya meslek alanında eğitim ve öğretim yapan özel ihtisas alanlı tematik lise uygulaması yaygınlaştırılacak.

Yetenek taraması yapılarak yüksek zekalı çocuklara özel eğitim sağlayacak bilim ve sanat merkezleri kurulacak. Suriyeli tüm çocukların okullaştırılması sağlanacak.

Öğrenme süreçleri yakından izlenerek sosyal ve akademik olarak geride kalan çocuklar için erken uyarı sistemi oluşturulup çözümler üretilecek. Akademik ve sosyal yönden zayıf kalan çocuklar için özel destek ortamları ve araçları tahsis edilecek. Destekleme ve yetiştirme kurslarının sayısı artırılarak öğrencilerin herhangi bir kaynağa veya kuruma ihtiyaç duymadan okul bünyesinde eksiklerini tamamlama imkanı sağlanacak.

- Mesleki ve teknik lise mezunlarının istihdamı özendirilecek

Mesleki ve teknik liselere devam eden öğrencilere verilen eğitim kalitesinin artırıldığı, bu öğrenciler ile diğer liselerdeki öğrenciler arasındaki temel yetkinliklerdeki farkın kapatıldığı ve mezunlarının istihdam süreçlerinin de planlandığı politikalara öncelik verilecek. Mesleki ve teknik lise mezunlarının istihdamı özendirilecek.

Organize sanayi bölgesinde meslek lisesi kurulmasına yönelik başlatılan uygulama yaygınlaştırılacak. Mesleki ve teknik eğitim okul yönetim modeli geliştirilecek, yerel yönetimlerin ve sektör temsilcilerinin katılımı sağlanacak. Mesleki ve teknik eğitimde lise ve yüksekokul programlarının beraber uygulandığı okullar hayata geçirilecek.

Uygulamalı eğitimler yaygınlaştırılarak, okul ve iş dünyası arasındaki iş birliği güçlendirilecek. Özellikle mesleki eğitimde özel sektörün rolü güçlendirilecek, odalar ve borsalara daha fazla sorumluluk verilecek.

- Eğitimde özel sektörün payı artırılacak

Eğitimde özel sektörün payı fırsat eşitliği ilkesi çerçevesinde teşvik edilerek artırılacak. Özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar için yürütülen politikalar güçlendirilerek uygulamaya devam edilecek.

Engelli bireylerin okul ve kurumlara erişimini sağlayacak şekilde gerekli mekansal düzenlemeler önemli oranda tamamlanacak. Eğitime erişimde sorun yaşayabilecek bütün öğrencilere yönelik gerekli tedbirler alınacak, taşımalı eğitim hizmeti verilmeye devam edilecek.

Şehit ve gazilerin emaneti çocukların eğitim hizmetlerinden pozitif ayrımla yararlanmalarına imkan sağlayan politikalar uygulanması sürdürülecek.

İlköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine verilen burs tutarı ve yararlanan öğrenci sayısı artırılacak. İlkokuldan üniversiteye öğrencilerin yurt sorununu tamamen çözülecek.

- "Yükseköğretim Çerçeve Yasası" hazırlanacak

"Türkiye, yükseköğretimde çok önemli bir marka olacaktır." ifadesinin yer aldığı AK Parti'nin seçim beyannamesine göre, mevcut üniversitelere ilave olarak bundan sonra kurulacak yeni üniversite ve fakülteler için öğrenci ve öğretim elemanı sayısı ile kurulmuş bulunan fakültelerin doluluk oranları gibi objektif kuralları baz alan bir mekanizma geliştirilecek.

Üniversitelerin kapasiteleri, gelişim, yetkinlik düzeyleri ve bölgesel ihtiyaçlar dikkate alarak güçlendirilecek ve ihtisaslaşmaları desteklenmeye devam edilecek. Üniversite yönetiminin özerklik ve hesap verebilirlik temelinde yeniden örgütlenmesini sağlayan reformcu anlayışla yeni "Yükseköğretim Çerçeve Yasası" hazırlanacak.

Üniversiteler, öğretim üyesi yetiştirme ve araştırma altyapıları dikkate alınarak kategorilere ayrılacak. Kategoriler, özerklik düzeyleri bakımından farklılaşacak ve bu düzeylerin üniversitelerin ihtisaslaşmasına ve kamu kaynağının transferine esas teşkil etmesi sağlanacak.

Özel üniversitelerin kurulmasına ve yurt dışındaki üniversitelerin Türkiye'de, Türkiye'deki üniversitelerin de yurt dışında faaliyet göstermelerine imkan verilecek. Üniversitelerin, uluslararası öğrenci ve öğretim üyeleri nezdinde cazibesini artırması sağlanarak uluslararası rekabet gücü yükseltilecek.

Yükseköğretim kurumlarının dünyanın farklı coğrafyalarında yer alan gelişmiş üniversitelerle iş birliği yapmaları desteklenecek.

Sayıları sürekli artan üniversitelerin öğretim elemanı ihtiyacını karşılamak için Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK'ın verdiği lisansüstü eğitim burslarının sayıları artırılacak, YÖK bünyesinde tema odaklı yeni lisansüstü burs programları oluşturulacak.

İş gücü talebi ile iş gücü arzı arasındaki uyum artırılacak.

Meslek yüksekokulları mezunlarının diplomalarında yer alan program adları ile meslek tanımlamalarındaki farklılıklar giderilmek suretiyle bu öğrencilerin kamu ve özel sektörde iş bulmaları kolaylaştırılacak.

- Diyanet Akademisi kurulacak

Din hizmeti sunan müftü, vaiz, imam hatip, Kur'an kursu öğreticisi ve müezzin kayyımların daha iyi yetişmesini sağlamak maksadıyla meslek öncesi ve hizmet içi eğitimlerini vermek üzere Diyanet Akademisi kurulacak.

Vatandaşların yoğun olarak yaşadığı ülkelerde Türkiye Maarif Vakfı ile iş birliği içinde eğitim kurumları açılacak ve yurt dışındaki çocukların eğitimlerini aksatmadan devam ettirmeleri sağlanacak.

AA

Gündem Haberleri

Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti
Murat Kurum, depremde evi yıkılan başöğretmenin yeni evine misafir oldu
Aksaray, Niğde ve Karaman'da Yoğun Kar Yağışı ve Tipi: Karayolları Trafiğe Kapatıldı
Hatay’ın Yeniden İnşasına Öncülük Eden Başkan Altay’a Fahri Doktora Unvanı
MSB, teğmenlerin kılıçlı yemini için 'Mesele disiplinsizliktir' dedi