AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Aktay:

"Şu dönemde Müslümanların belirli bir fikir, siyaset veya kurum çevresinde birleşememesi, İslam ülkelerinde olumsuz etkiler bırakıyor"- "Sykes-Picot'un en önemli sonuçlarından biri de Osmanlı hilafetinin varlığının etkisizleştirilmesi ve parçalanmasıydı.

GAZZE (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Yasin Aktay, Müslümanların belirli bir fikir, siyaset veya kurum çevresinde birleşememesinin İslam ülkelerinde olumsuz etkiler bıraktığını belirtti.

Gazze'de Yönetim ve Siyaset Akademisi tarafından düzenlenen 4. Filistin Ulusal Güvenlik Konferansı'na katılan Aktay, İslam ümmetinde acı, parçalanma ve ötekileştirmeden başka bir şey göremez hale geldiklerini söyledi.

Aktay, "Şu dönemde Müslümanların belirli bir fikir, siyaset veya kurum çevresinde birleşememesi, İslam ülkelerinde olumsuz etkiler bırakıyor." diyerek, İslam ümmetinin Filistin davasından başka bir konuda birliktelik sağlayamadığını kaydetti.

- "Türkiye'yi bitirdiklerini sandılar"

Türkiye'nin Sykes-Picot Anlaşmasından 100 yıl sonra yükseliş çağını yaşadığını ifade eden Aktay, "Sykes-Picot'un en önemli sonuçlarından biri de Osmanlı hilafetinin varlığının etkisizleştirilmesi ve parçalanmasıydı. Bu şekilde Türkiye'yi bitirdiklerini ve Batılı bir Avrupa ülkesi haline getirdiklerini sandılar. Ancak Türkiye bugün yükseliş dönemini yaşıyor." dedi.

Aktay,"Türkiye halkı ve hükümetiyle ayağa kalktı. Halkın bilinci çok yüksek. Hepsinin ülkelerinin güvenliğini korumak için omuz omuza verdiğini görüyoruz." diye konuştu.

- Meşal'den FKÖ çatısı için öneri

Katar'ın başkenti Doha'da bulunan ve telekonferansla bağlanan Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) çatısı altında ortak birleştirici bir makam oluşturulması çağrısında bulundu.

FKÖ'ye itibar kazandırılması ve reforma gidilmesi zamanının geldiğini ifade eden Meşal, sorun teşkil eden tüm konuları kapsayacak ortak bir politikanın benimsenmesi çağrısı yaptı.

Hamas'ın Filistin uzlaşısı için kendi içinde ortak görüşe sahip güçlü partnerlerle çalışmak istediğini kaydeden Meşal, "Fetih Hareketi mensubu kardeşlerimizin de kendi içlerinde ortak görüşe sahip güçlü partnerler olmalarını istiyor, davamız ve halkımız için beraber çalışmayı umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat ise büyük devletlerin bölgede yeni bir harita çizmek için uğraştığını belirterek, "Filistin'in tüm unsurlarıyla bu haritada yer alması gerekiyor. Bunun gerçekleşmesi için bölünmeyi sonlandırmak ve birleşmeyi sağlamak amacıyla çalışmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Ureykat, uluslararası toplumun İsrail'e yasaların üstünde bir devlet gibi davranmayı bırakması ve başkenti Kudüs olan 1967 sınırları içinde bir Filistin devletini tanıması gerektiğini ifade etti.

AA

Gündem Haberleri

Tunus'un iade ettiği bakterili patatesler imha edilecek
Edip Akbayram’ın durumu ciddiyetini koruyor
İşle özel yaşam birbirine girdi: 'Patron mesaiden sonra arayamasın' çalışması
Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal