KOCAELİ (AA) - AK Parti Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, "Medeniyet kodlarımızdaki, geçmişimizde yatan şifreleri barışın şifrelerini yeniden kurup bu memleketteki Kürt'ü, Türk'ü, Alevi'si, Sünni'si, Roman'ı, Boşnak'ı, Çerkez'i, Arnavut'u, Gürcü'sü her kimse bu topraklarda var olan herkes başımızın tacıdır" dedi.
Eker, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik Hizmetleri Merkezi tarafından düzenlenen "Siyaset Okulu" etkinliğinde yaptığı konuşmada, AK Parti'nin kurulduğunda Türkiye'nin ekonomisi, Kürt meselesi ve yolsuzluk sorunlarına yerli, medeniyetlerine uygun çözümler üretmeye çalıştığını bildirdi.
AK Parti'nin yerli ve kendi medeniyetine sahip bir siyasi organizasyon olduğunu vurgulayan Eker, başarılarının altındaki temel faktörün de bu olduğunu dile getirdi.
Toplumsal kabul, geleceğe dönük umutların AK Parti'nin sahip olduğu değerlere yönelik olduğunu anlatan Eker, bu değerleri savunup, hayata geçirdikleri sürece söz konusu durumlarını korumaya devam edeceklerine işaret etti.
Eker, ekonomiyle ilgili Türkiye'nin 1970'li yıllardan 2000'li yıllara yüksek enflasyon, faiz sarmalıyla geldiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Bütün ekonomi devletin elindeydi, böyle bir şey olabilir mi? Bu aslında kitlelerden bir şekilde refah transfer edip, küçük bir azınlığa transfer etmekti. Enflasyon budur. Burada asıl yükü fakir kitleler çeker. Siyasi karar verirsiniz, 'Enflasyonu indireceğim' ve enflasyonu indirirsiniz. Yeter ki o kararlılık olsun. Türkiye 1980'li yıllarda ortalamasını söylüyorum, enflasyon yüzde 70'lerin üzerindedir. 1990'lı yıllarda yüzde 50'lerin üzerindedir, yüzde 104 enflasyon da vardır. AK Parti bununla mücadele etti, bunu değiştirdi ve tek haneli rakamlara düşürdü. Farkımız diğer partilerden farkımız ekonomiyle ilgili bu. İstihdam üretmek. Sadece 2007'den sonra Türkiye 7 milyon yeni istihdam üretti. Bu çok büyük bir şey, üstelik bizim istihdamla ilgili anlayışımız tam zamanlıdır. ABD'de mesela yarı zamanlıdır."
- "Bu topraklardaki her bir etnik grup, zenginliğimizdir"
Partisinin yolsuzluklarla mücadele ettiğine değinen Eker, Türkiye'nin 1990'lı yıllarda "banka hortumlayan" insanları gördüğünü aktardı.
Eker, dönemlerinde bunlarla topyekun mücadele edildiğini vurguladı. Vatandaşların hepsinin saygı değer olduğuna dikkati çeken Eker, şunları kaydetti:
"İnancı, etnik kimliği, kültürü ne olursa olsun, ona demokratik bir sistem içerisinde sivil bir hayat inşa ederek herkesin kendini ifade edebilmesi, annesinden öğrendiği dili konuşabilmesi, kültürünü yaşatabilmesi, inancını yaşatabilmesi çok gereklidir. Bu bir lütuf değildir. Bunun yapılmaması zulümdür. Türkiye, geçmişte bunu yapmadığı için barışın kodlarını unuttuğu için sıkıntılar yaşıyor. Terör örgütlerinin çıkışının altında bu zemin vardır. Bir yandan biz terörizmle mücadele ederken ama doğru adımlarla terörle vatandaşımız arasına mesafe koymamız, vatandaşımızı aziz bilip onun ihtiyaçlarını dikkate alıp, onun varlığına saygı duyup demokratik ve sivil rejim içerisinde sosyal hayatımızı bir yandan düzenlerken, öte yandan da şiddete izin vermeden, o şiddetin vatandaşlarımızın hayatına zarar vermesine karşı ciddi bir şekilde mücadelemizi sürdürme kararlılığındayız. Medeniyet kodlarımızdaki, geçmişimizde yatan şifreleri barışın şifrelerini yeniden kurup bu memleketteki Kürt'ü, Türk'ü, Alevi'si, Sünni'si, Roman'ı, Boşnak'ı, Çerkez'i, Arnavut'u, Gürcü'sü her kimse bu topraklarda var olan herkes başımızın tacıdır. Bunlardan bir tanesi eksik olursa bu topraklarda bir şey eksik olur. Bu bizim zenginliğimizden bir şey götürür. Bizi biraz fakirleştirir. Bunu zenginlik kabul edip, buna sahip çıkmamız ve bunu inşa etmemiz gerekiyor. Bizim aslında yapmak istediğimiz bu."
Toplantı, daha sonra basına kapalı devam etti.
AA