AK Parti'den CHP ve MHP için koalisyon raporu

Raporda CHP'nin artıları olarak Çözüm Süreci'nin devamı toplumsal uzlaşıya, MHP için ise taban ve temel politika uyumuna dikkat çekildi.

AK Parti, koalisyon görüşmeleri başlamadan önce CHP ve MHP ile koalisyonun artılarını eksilerini çalıştı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in koordine ettiği AK Parti-CHP komisyonu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in koordine ettiği AK Parti-MHP komisyonu çalışmalarını tamamladı. Hazırlanan raporlar Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunuldu. Öne çıkan detaylar şöyle:

AK PARTİ-CHP KOALİSYONU

Olumlu yanlardan biri çözüm süreci konusunda her iki partinin ortak zeminde buluşabileceği oldu. CHP sürece ilişkin AK Parti'nin bazı politikalarını eleştirse de bu konuda her iki partinin rahat uzlaşacağı belirtiliyor. CHP ile koalisyonla toplumsal bir uzlaşı sağlanacağı ifade ediliyor. Yine CHP'nin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğine programlarında yer vermesi, AK Parti'nin bu kapsamda gerçekleştirdiği reformların devam etmesi konusunda elini rahatlatacağı belirtiliyor. CHP ile koalisyonun eksilerinde ise 3 önemli başlık öne çıktı.

CHP'nin parçalı yapısı bir koalisyo- nun devamı için negatif etki olarak kabul ediliyor. Raporda tabanlar arasındaki uyuşmazlık da dikkat çekilen bir başka nokta oldu. CHP ile koalisyon yapan bir AK Parti'nin bunu tabanına doğru bir şekilde anlatamazsa oy kaybedebileceğine işaret edildi. Yine AK Parti ile CHP arasındaki uyuşmazlıklar arasında özellikle Suriye politikası başta olmak üzere dış politikadaki görüş ayrılığı ve eğitim politikalarındaki farklılık gösteriliyor. AK Parti 4+4+4 eğitim sisteminin sürdürülmesini isterken CHP ise 1+8+4 eğitim sistemini savunuyor.

AK PARTİ-MHP KOALİSYONU

MHP komisyonun hazırladığı raporda tabanı da birbirine yakın olan AK Parti ile MHP koalisyonun oluşması için alt zeminin uygun olduğu görüşü bildirildi. MHP ile AK Parti'nin dış politika başta olmak üzere birçok seçim vaadinin örtüştüğü tespit edilen raporda, "MHP ile yapılacak koalisyon kısa süreli olmaz. Alt yapı uygun, 4 yıllık bir koalisyon bile kurulabilir" denildi. Başta Suriye olmak üzere dış politika konusunda da aynı çizgide olan iki partide, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin partiye hakim olması ve bu nedenle MHP'de tek sesliliğin hakim olacağı görüşü de olası bir AK Parti- MHP koalisyonunun olumlu özelikleri arasında yer aldı.

MHP ile olası bir koalisyonun en büyük eksisi Bahçeli'nin Çözüm Süreci'ne karşı katı tutumu. Bahçeli'nin 17-25 Aralık darbe girişiminde paralel yapı tarafından hazırlanan dosyaları sürekli gündeme getirmesi ve bunu bir pazarlık konusu yapması yine AK Parti- MHP koalisyonu önündeki bir diğer engel olarak görülüyor. Bahçeli'nin her fırsatta halkın yüzde 52 oyuyla seçilen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hedef alması, bu konudaki katı tutumunu sürdürmesi AK parti tabanı ve yönetiminde rahatsızlık yarattı. Bahçeli'nin bu tutumu AK Parti-MHP koalisyonu arasındaki en büyük engel olarak görülüyor.

SABAH

Medya Haberleri

Okan Yalabık’ın Gençlik Hali Görenleri Şaşırttı!
Ankaralı Turgut’tan kötü haber geldi
Akasya Durağı’nın Dilek'i yıllar sonra ortaya çıktı
Mert Demir Konya'yı Duman Edip Gitti
Ünlü oyuncu Erkan Petekkaya podyumda baş manken oldu