AK Parti'den "taşeron"la ilgili sorulara yanıt

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığınca, kamudaki taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin sorulara ekonomi bülteninde yanıt verildi- Kamuda hem asıl işlerde hem de yardımcı işlerde çalışan yaklaşık 720 bin işçi bu haktan yararlanacak- 12 ay boyunca ve

ANKARA (AA) - AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığının hazırladığı ekonomi bülteninde, taşeron düzenlemesinin ayrıntılarına yer verildi. Bu kapsamdaki işçilerin sözleşmeleri 3'er yıllık periyotlar şeklinde düzenlenecek. Sosyal güvenlik yönünden 4/A'lı (SSK) olacak personelin, memur sendikaları kapsamında toplu sözleşme hakkı bulunacak.

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığınca, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan kamudaki taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin sorulara ekonomi bülteninde yanıt verildi.

Hazırlanan ekonomi bülteninde, hangi işçilerin bu haktan yararlanacağı, aranacak şartların neler olduğu, hangi işlerin kapsama girdiği, özel sözleşmeli personelin mali ve sosyal hakları, kamuda istihdam sürecinin yanı sıra belediye ve il özel idareleriyle bağlı kuruluşlarında çalışan taşeron işçilerin durumuna ilişkin soruların yanıtları yer alıyor.

- Kamudaki 720 bin işçiye kadro

Ekonomi bülteninde yer verilen bilgilere göre, düzenleme, genel ve özel bütçeli idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, sosyal güvenlik kurumlarıyla bunlara bağlı döner sermayeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlar, özel kanunlarla kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım işlerinde çalışan işçileri ilgilendiriyor.

Özel sektör şirketlerine ait iş yerlerinde çalışan taşeron işçiler ise bu kapsamda yer almıyor.

Kamuda hem asıl işlerde hem de yardımcı işlerde çalışan yaklaşık 720 bin işçi bu haktan yararlanacak. 12 ay boyunca ve tam zamanlı olarak çalışanlar, özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek, emekliliğe hak kazananlar ise bu durumdan yararlanamayacak.

Kamu iş yerlerindeki taşeron işçilerinin, "özel sözleşmeli personel" olarak alınabilmesi için şu şartların tümünün sağlanmış olması aranacak: "Kurum ve iş açısından kapsamda bulunmak, tasarının TBMM'ye sevk edildiği tarih itibarıyla çalışıyor olmak, yaş hariç devlet memurluğuna atanmak için öngörülen genel şartları taşımak, emekli aylığı almaya hak kazanmamış olmak, 65 yaşını doldurmamış olmak, haftalık çalışma saatinin tamamında idareye ait işlerde çalışıyor olmak, dava açma dahil her türlü haklarından feragat etmek, yapılacak yazılı veya sözlü sınavda başarılı olmak, devletin güvenliğine karşı suçlarla anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarla ilgili olarak hakkında herhangi bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak."

- Asıl işveren-alt işveren ilişkisinin kurulduğu işler

Yapılacak yasal düzenlemeyle, Kamu İhale Kanunu ve diğer ilgili kanunlar kapsamında, asıl işveren-alt işveren ilişkisinin kurulduğu "personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamındaki" asıl ve yardımcı işlerde, bir yıllık süreklilik arz eden hizmetlere ilişkin işlerde ve ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği işlerde çalışanlar bu haktan istifade edecek.

Söz konusu kapsam dışında kalan 3 veya 6 aylık bir çalışma dönemi için geçici işçi olarak çalıştırılan kişiler bu haktan faydalanamayacak.

Özel sözleşmeli personel modeli, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair hükümlerine tabi olmaksızın alt işveren işçilerinin atamalarının yapılabilmesi ve bunlar aracılığıyla yürütülen hizmetlerin aynı şekilde sürdürülmesi amacıyla oluşturulan yeni bir sözleşmeli personel çalıştırma modeli olarak tanımlandı.

Bu modelde, bu kapsamdaki sözleşmeli personelin seçiminde aranacak şartlar ve uygulanacak sınav, ödenecek ücret, üç yılı geçmemek üzere yapılacak sözleşme süreleri, sözleşme usul ve esasları ile diğer hususlar Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

Çalıştırılacak personel, "özel sözleşmeli personel" unvanlı pozisyona atanacak. İhale hak edişlerinin ödendiği bütçe, teşkilat ve birimde istihdam edilecek.

Sözleşme dönemi 3'er yıllık periyotlar şeklinde düzenlenecek. Sosyal güvenlik yönünden 4/A'lı (SSK) olacak. Memur sendikaları kapsamında toplu sözleşme hakkı bulunacak.

- Devlet memuru kadrosuna alınmayacak

Düzenlemeyle kamuya geçecek taşeron işçilerinin maaş veya özlük hakları yönünde bir farklılık olması beklenmiyor.

Kadroya alındıktan sonra 3 yıl arayla sözleşmeler yenilecek. Bu kişiler devlet memuru kadrosuna alınmayacak, sadece özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek.

Aynı işte ve aynı özlük haklarıyla çalışmaya devam edilecek, maaş ve özlük hakları taşeron firmalar yerine kamu kurumlarınca yerine getirilecek.

Yapılacak düzenlemeye göre 1 Ocak itibarıyla ihale sözleşmesine göre ödenen ücret ve diğer mali haklar esas alınacak.

4/B'li sözleşmeli personel, sosyal haklardan aynı şekilde yararlanmaya devam edecek, ihale sözleşmesine göre varsa fazla mesai ücretiyle sosyal hakları dikkate alınmayacak.

- Kamuda istihdam süreci

Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için her kurumun hizmet özelliğine göre sınav yapılacak.

Yasal düzenlemeden itibaren 30 gün içinde, çalışılan idareye yazılı başvurulacak, başvuru süresinin bitiminden itibaren 3 ay içinde idare başvuruyu inceleyecek ve şartları taşıyıp taşımadığını tespit edecek.

Bunu izleyen 3 ay içinde ise merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerine atanacaklar için Maliye Bakanlığınca pozisyon ve isim vizesi, mahalli idarelerin şirketlerinde istihdam edilecekler için İçişleri Bakanlığınca isim vizesi yapılacak.

Vize işlemi yapılanların bu süreyi izleyen 2 ay içinde idarelerince yazılı veya sözlü sınava tabi tutulmaları, yapılan sınavlarda başarılı olanların 1 ayda vize edilen pozisyonlara atanması gerekecek.

- Belediye ve özel idaredeki işçiler

Belediye ve özel idarelerdeki taşeron işçiler için bu kurumların kuracağı şirketler aracılığıyla istihdam sağlanacak.

Halen mahalli idarelerde alt işveren işçisi olarak çalışanlar, mahalli idarelere ait şirketlerde işçi olarak istihdam edilecek.

Mahalli idarelerin mevcut şirketlerinde çalışanlar aynen çalışmaya devam edecek.

Sadece belediyeler ve il özel idareleriyle bağlı kuruluşlarında alt işveren bünyesinde istihdam edilen işçiler, mahalli idarelere ait şirketlerde özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek.

- "Vaatlerimizin tamamını gerçekleştirdik"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 2016 Eylem Planı'nın, vaat ve reformların takvime uygun bir şekilde gerçekleştirildiğini belirtti.

AK Parti'nin verdiği her sözü yerine getirmek için gerekli tüm adımları attığını vurgulayan Eker, şunları kaydetti:

"Eylem Planımızın 3 ayını başarıyla tamamladık. Bu sürede 3 aylık reformlarımızın yüzde 65'ini, vaatlerimizin ise tamamını gerçekleştirmiş olduk. Taşeron işçilerimizin de taleplerini yerine getirdik. Asli iş ve yardımcı iş ayrımı yapmadan yüz binlerce çalışanımızı ilgilendiren bu kararımız hayırlı olsun."

AA

Gündem Haberleri

Depremde vefat eden 408 öğretmenin ismi anıtta yaşatılacak
Enes Güran’ın gözünün altındaki iz, diş izi mi?
Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti