TBMM (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti'nin anayasa çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Zamana yayma diye bir şey yok. Çalışmalarımız devam ediyor. Bunun için gerekli süre neyse, onu kullanacağız." dedi.
Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şentop, "AK Parti'nin yeni Anayasa taslağıyla ilgili çalışmaları zamana yayacağı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın bu konuda anlaştığı" iddialarına, "Zamana yayma diye bir şey yok. Çalışmalarımız devam ediyor. Anayasa gibi çok önemli ve ciddi bir iş yapıyoruz. AK Parti ve Türkiye'nin bu konuda birikimi var. Bunların hepsinin özeti olarak bir çalışma ortaya koyacağız. Bunun için gerekli süre neyse, onu kullanacağız." diye konuştu.
Anayasanın her zaman gündemde olduğunu vurgulayan Şentop, "Biz bunu hazırlayıp kamuoyuna sunup daha sonra Meclisten geçirip, referanduma sunmak suretiyle anayasa meselesini artık gündemden düşüreceğiz. Zamana yaymak gibi bir şey söz konusu değil." ifadesini kullandı.
Şentop, dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili sorulara karşılık şunları söyledi:
"Konuyla ilgili olarak Başbakanımız açıklama yaptığında, biz dokunulmazlıklarla ilgili tartışmaları herkesin katılacağı şekilde ortadan kaldırmak için bir adım attık. Başta CHP, sonra HDP 'hepsi kalksın' teklifini ilk ortaya koyanlardı. Sonra biz 'hepsi kalksın' diye teklifimizi ortaya attığımızda o zaman ayrılabilmek, geriye dönmek, geri adım atmak için manevralar yaptılar ama bunun kamuoyunda da alaka, destek gördüğünü müşahede ettik. Demek ki onlar da gördüler. Destek vermelerini iyi, olumlu gelişme olarak görüyorum."
Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Teklifin Anayasa'ya aykırı olduğu, ancak evet diyeceklerini" söylediğinin hatırlatılması üzerine, "Anayasa'nın neresine aykırı? Anayasa 200'e yakın maddeden oluşuyor. Bir yerine aykırı olması lazım. Söylerse bakabiliriz." dedi.
Bir gazetecinin "Milletvekillerinin savunma haklarını elinden alındığı söyleniyor." demesi üzerine Şentop, şöyle konuştu:
"Burada savunma hakkı ceza yargılaması anlamında bir savunma hakkı değil. Biz milletvekilinin suçlu olup olmadığına karar vermiyoruz, sadece dosyayla ilgili dokunulmazlığın kaldırılmasına karar veriyoruz. O da müzakere sırasında milletvekiline bu konuda dosyasıyla ilgili kendi görüşlerini Meclis Genel Kuruluna sunma hakkı tanınıyor. Bu, teknik manada savunma hakkı değil ama bütün bunların hepsi değerlendirildi. Niye Anayasa'ya geçici madde önerisinde bulunduk? Çünkü CHP, HDP 'hepsi kalksın' diyor. Hepsi kalksın. Şu anda dosya sayısı 567 oldu. Bu dosyaların her biriyle ilgili hesap yapıldığında Meclis'in başka hiçbir iş yapmadan 8 ayını buna ayırması gerekiyor, bu da yanlış olur. Hem dokunulmazlıklar kalksın hem de Meclis çalışsın diye bulunmuş bir formül bu. Bu bakımdan bunun savunma hakkına da İçtüzük'te tanınan yollara ve imkanlara da aykırı olmadığını düşünüyoruz."
Şentop, "Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılabilir mi veya anamuhalef partisi iptal başvurusu yapabilir mi?" sorusuna, "Kendi destek verdikleri bir metni AYM'ye götürürlerse kendilerine sorarsınız niye yaptıklarını." cevabını verdi.
AA